ایرنا - مصر در حالي با پس لرزه هاي ناشي از سرنگوني رژيم ديكتاتوري دست و پنجه نرم مي كند كه همزمان در انتظار تحولات مهمي از جمله انتخابات رياست جمهوري و دبير كلي اتحاديه عرب است.
براساس اعلام قبلي قرار بود نشست اتحاديه عرب در نيمه دوم ارديبهشت ماه در بغداد انجام شود اما به ناگهان اعلام شد كه برگزاري آن به تاريخ ديگري موكول شده است. برخي منابع ديپلماتيك از فشار كشورهاي عرب خليج فارس براي لغو اين اجلاس خبر دادند.
اين در حالي است كه با نزديك شدن به زمان برگزاري نشست بغداد، مصر نيز تلاش هاي خود را براي جلب حمايت كشورهاي عربي از نامزد خود براي دبير كلي اين اتحاديه را افزايش داده و مي كوشيد بارديگر بر اين كرسي را به دست آورد.
مصر پس از رايزني و مطرح كردن چند نامزد براي اين سمت، هفته گذشته 'مصطفي الفقي' را به عنوان نامزد نهايي خود معرفي كرد.
** تعويق نشست بغداد، واكاوي دلايل
-------------------------------------------
نشست بغداد در حالي به تعويق افتاد كه بسياري از رسانه هاي عربي اين رويداد را تحت تاثير اعمال فشار شش كشور عضو شوراي همكاري خليج فارس و در پاسخ به اظهار نظر نوري المالكي نخست وزير عراق درباره كشتار شيعيان در بحرين، توصيف مي كنند.
المالكي اخيرا از دولت بحرين خواسته بود كه مشكلات خود با شيعيان اين كشور را از طرق سياسي حل كند. خواسته اي كه از سوي عربستان و دولت بحرين دخالت در اوضاع اين كشور خوانده شد.
روزنامه الحيات چاپ لندن روز پنجشنبه در اينباره نوشت: اين دومين بار است كه برگزاري نشست اتحاديه عرب در بغداد به تاخير مي افتد، پيش از اين نيز قرار بود اين نشست روز نهم فروردين برگزار شود.
در حالي كه برخي منابع ديپلماتيك در قاهره پيش بيني مي كنند كه اين نشست تا شهريور ماه به تاخير بيفتد، اين روزنامه به نقل از 'احمد بن حلي' معاون دبيركل اتحاديه عرب گفت كه وزيران خارجه اين اتحاديه در ماه آينده در مورد تعيين زمان جديد برگزاري اين نشست گفتگو خواهند كرد.
وي همچنين با قدرداني از تلاش هاي عراق براي برگزاري اين نشست گفت كه برخي كشورهاي عربي معتقدند كه شرايط براي برگزاري اين نشست مناسب نيست
در همين حال برخي از رسانه هاي مصر و از جمله روزنامه الاهرام به تعويق افتادن اين اجلاس را ضربه بزرگي به عراق مي دانند كه با اشاره عربستان انجام شده است.
اين روزنامه در همين زمينه نوشت: عراق طي ماههاي اخير ميليونها دلار براي تجهيز هتلها و ساير زير ساختهاي مورد نياز براي برگزاري امن اين نشست هزينه كرده است.
در همين حال، شبكه تلويزيوني العربيه كه از سوي عربستان اداره مي شود روز پنجشنبه اعلام كرد كه تاخير در نشست بغداد ناشي از اختلاف بر سر محل برگزاري آن و نيز و ناآرامي هاي موجود در منطقه است .
شبكه تلويزيوني 'السومريه' عراق نيز به نقل از 'محمد صبيح' معاون اتحاديه عرب العلام كرد كه در پي موضعگيري نوري المالكي در قبال 'دخالت نظامي در بحرين'، كشورهاي عضو شوراي همكاري خليج [فارس] به دنبال آن هستند كه نشست بعدي را به ميزباني كشور ديگري به غير از عراق برگزار كنند.
در پاسخ به چنين اظهاراتي، 'قيس العزاوي' نماينده عراق در اين اتحاديه در گفتگو با خبرگزاري 'صوت العراق' هشدار داد كه لغو اين نشست به معني لغو اتحاديه خواهد بود.
وي گفت: نميتوان نشست بغداد را لغو كرد. اين اقدام با منشور اتحاديه عرب در تعارض است.
** بخت آزمايي دوباره مصر
--------------------------------
صرفنظر از اين كه اجلاس بعدي اتحاديه عرب در كدام كشور برگزار شود، مهم آن است كه انتخاب دبير كلي بعدي اين اتحاديه به طور مستقيم مي تواند بر مواضع آتي اعضا در برابر تحولات منطقه اي تاثير بگذارد.
دوره دبيركلي اتحاديه پنج سال است و تا يك دوره ديگر نيز قابل تمديد است. رييسان اين اتحاديه از سال 1945 به جز 'الشاذلي القليبي' تونسي، همگي مصري بوده اند.
دوره رياست اين افراد به شرح ذيل بود:
1-عبد الرحمن عزام مصري 52-1945
2-محمد عبد الخالق حسونة مصري 72-1952
3-محمود رياض مصري 79-1972
4-الشاذلي القليبي تونسي 90-1979
5-احمدعصمت عبد المجيد مصري 2001-1990
6- عمرو موسي مصري 2001 تا كنون
در كنار مصطفي الفقي نامزد مصري اين سمت، قطر نيز 'عبدالرحمن بن حمد العطيه' را براي اين سمت نامزد كرده است.
در حالي كه سرنوشت برگزاري اجلاس در پرده اي از ابهام قرار دارد مطبوعات مصر از نگراني هاي داخلي درباره اين نامزد الفقي خبر مي دهند.
به نوشته روزنامه المصري اليوم دهها تن از مخالفان الفقي چهارشنبه گذشته در برابر مقر اتحاديه عرب تجمع كرده و معرفي يك نامزد ديگر به جاي الفقي را خواستار شده و او را به تقلب و دروغگويي و وابستگي به رژيم سابق متهم كردند.
تعدادي از فعالان سياسي از جمله 'جمال زهران' عضو سابق مجلس مردم مصر و 'بلال فصل' روزنامه نگار مصري در اين تجمع اعتراض آميز شركت داشتند.
جمعيت ملي براي تغيير نيز مخالفت خود را با نامزدي الفقي براي دبير كلي اتحاديه عرب ابراز داشته و احمد دراج معاون اين جمعيت گفت كه مصر شخصيت هاي شايسته فراواني دارد و نمي توان پذيرفت كه نامزدي جز الفقي براي دبير كلي در مصر وجود ندارد.
با چنين شرايطي به نظر مي رسد مصري ها بايد منتظر تحولات هفته هاي آتي باشند به ويژه آنكه نشانه اي از عجله اعضا اتحاديه براي برگزاري اجلاس نيز به چشم نمي خورد.