خبرگزاري فارس: دبير كل اتحاديه عرب در گفتوگوي اختصاصي با يك روزنامه فرانسوي با اشاره به تمايل جوامع عرب براي ايجاد تغييرات دموكراتيك، از غير قابل تغيير بودن جنبش مردم عرب به سوي آزادي خبر داد.
به گزارش فارس، "عمرو موسي " در گفتوگوي اختصاصي با روزنامه فرانسوي "فيگارو " در خصوص واكنش اتحاديه عرب در قبال تحولات بيسابقه جهان عرب اعلام كرد: «اتحاديه عرب بر خواست و اراده مردم كشورهاي عربي براي ايجاد تغيير در كشورهايشان ارج مينهد. ما همواره به اين مسئله واقف بودهايم كه رژيمهاي سياسي حاكم بر كشورهاي عربي ماندگار و جاودانه نيستند. مردم عرب ميبينند كه مردم ساير كشورها با ورود به قرن بيست و يك پيشرفت و ترقي كردهاند حالا آنكه خود كوچكترين تغيير و پيشرفتي نداشتهاند و همين مسئله موجبات نااميدي شديد آنها را فراهم كرده است.»
وي افزود: «در جريان نشست شرمالشيخ كه در 19 ژانويه گذشته يعني شش روز پيش از آغاز انقلاب و خيزش مردمي مصر برگزار شد، من آشكارا اعلام كردم كه مصر به زودي به سوي تغييرات و تلاش براي برقراري دموكراسي پيش خواهد رفت كه البته مورد انتقاد شديد "حسني مبارك " رئيسجمهور اين كشور قرار گرفتم و مبارك در واكنش به اين سخن من اعلام كرد "تونس تونس بود و مصر چيز ديگري است ".»
دبير كل اتحاديه عرب در ادامه تصريح كرد: «جوامع عربي در اصل همه از يكديگر پيروي و تقليد ميكنند چرا كه همه خواستار پايان دوران سلطهگري، خويشاوندگرايي و فساد هستند و ميخواهند در اتخاذ تصميمهاي عمومي سهيم باشند.»
وي همچنين گفت: «من در جريان نشست 19 ژانويه هشدار دادم كه هيچ كشور عربي وجود ندارد كه خواستار ايجاد تغييرات دموكراتيك نباشد. البته بايد به اين نكته توجه داشته باشيم كه تغييرات در جمهوريها و رژيمهاي سلطنتي مختلف مانند يمن، مصر، تونس و سوريه مشابه هم نيستند. اتحاديه عرب مدعي ارائه مدل و الگوي تغيير قابل اجرا براي تمامي اعضاي خود نيست اما مكررا ميگويد كه در همه كشورها بايد تغيير صورت گيرد. جنبش مردم عرب به سوي آزادي غير قابل تغيير است.»
عمروموسي همچنين درباره موضوع اعزام نيروي نظامي از عربستان به بحرين خاطرنشان كرد: «اعزام نيرو از عربستان به بحرين اقدامي قانوني و در مطابقت كامل با توافقنامه و منشور شوراي همكاري خليج فارس است. به عقيده اتحاديه عرب، بحرين كشوري عربي است و كشوري عربي باقي خواهد ماند و ادامه ثبات آن براي ما امري ضروري است.»
اين سياستمدار مصري در عين حال درباره نامزدي خود در انتخابات رياستجمهوري آتي اين كشور و آينده مصر گفت: «ما بايد در مسير دموكراسي و اصلاحات حركت كنيم. در مصر ظرف 20 سال گذشته هيچگونه اقدامي براي بهبود شيوه اداره دولت، آموزش، بهداشت، مسكن، اشتغال جوانان و غيره صورت نگرفته است. ما بايد ابتدا قانون اساسي جديدي را پايهريزي كرده و سپس كارگاه انديشه و اتاق فكري با مشاركت و حضور تمامي جنبشها و نمايندگان مردم خلق كنيم تا بتوانيم قدم در راه اصلاحات برداشته و آنها را اجرايي كنيم.»
عمروموسي در ادامه در پاسخ به اظهارنظر خبرنگار فيگارو مبني بر اينكه "از زمان كودتاي 1952 مصر تحت عنوان "افسران آزاد " تاكنون، اين كشور توسط نظاميان اداره ميشده است و از لحاظ تاريخي به نظر ميرسد كه اين رژيم نظامي فاجعه بوده باشد " گفت: «من در اين مورد كاملا به شما حق ميدهم. اگر پس از گذشت 60 سال از حاكميت رژيم نظامي بر مصر، نگاهي به وضعيت اين كشور بيندازيد، به وضوح شاهد وجود بدبختي در روستاها و فقدان امكانات عمومي در اين كشور خواهيد بود و خواهيد ديد كه ميراث اين حاكميت 60 ساله، درخشان نيست.»
وي در اعلام موضع خود در قبال رژيم صهيونيستي اعلام كرد: «مبارك دو اشتباه مرتكب شد؛ زماني كه اسرائيل در سال 2008 اقدام به تهاجم وحشيانه به نوار غزه كرد، مبارك اقدام به محاصره اين منطقه كرد و اين نخستين اشتباه او بود. اشتباه دوم مبارك نيز مشاركت مصر در نشستهاي صلح در شرايطي بود كه اسرائيل به شهركسازيهاي غيرقانوني خود در اراضي فلسطين ادامه ميداد.»
عمرو موسي در پايان تأكيد كرد: «به عقيده من تنها يك راه براي حل درگيري و مناقشه اسرائيل و فلسطين وجود دارد و آن راهحل سياسي است و مصر علاقمند به حفظ پيمان صلح خود با اسرائيل است.»