بررسی استراتژیک - جمهوری اسلامی/ “در حالی که سواحل لیبی در حاشیه دریای مدیترانه در شرایط فعلی تحت تاثیر شرایط اسف باری است، مناطق داخلی این کشور نیز تحت تاثیر تراژدیهای گستردهای قرار دارد.”
مجله آلمانی اشپیگل در گزارشی با اشاره به بحران لیبی، حمله نیروهای سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) به این کشور و وضعیت اسفباری که شهروندان و به ویژه آوارگان و کارگران مهاجر این کشور درگیر آن هستند، آورده است: به دلیل شرایطی که اکنون بر لیبی حاکم است، دهها هزار تن از کارگران آفریقایی آواره شدهاند. گزارشهای مستند وضعیت این آوارگان حاکی از گرسنگی و مرگی است که این آوارگان روزانه با آن دست و پنجه نرم میکنند. در حالی که گزارشهای سازمانهای حقوق بشری به طورکلی از آواره شدن بیش از ۵۰۰ هزار تن حکایت دارند، عده کثیری نیز منتظر نجات از طریق کشتی هستند.ادامه…
طبق گزارشهای این سازمانها، ۵۰۰۰ تن از آوارگان لیبی منتظر دریافت کمکهای فوری و ضروری هستند. سازمان بینالمللی مهاجران نیز از خیل عظیمی از افرادی خبر داده که به کمکهای فوری نیاز دارند؛ شهروندانی از هند، عراق، سودان و زنان، کودکان و افراد سالخوردهای که منتظر دریافت کمکهای فوری هستند. به گونهای که طبق گزارشهای نیروهای امداد سازمان ملل، در صورت نبود کمکهای لازم بسیاری از این افراد جان خود را از دست خواهند داد.
بسیاری از کارگران خارجی در این کشور نیز با کشتی انتقال داده شدهاند تا از طریق نقاط مرزی به مصر و از آن جا به موطن خود برگردند. خدمات امدادی برای بسیاری از کارگران مهاجر آفریقایی آخرین برگ برنده میباشد.
این آوارگان از هفتههای گذشته در بنادر چادر زدهاند. آنها تنها با استفاده از خوراکیهای محدود، آن هم در شرایطی که بتوانند آن را بیابند زندگی میکنند، از آب آشامیدنی سالم و مراقبتهای پزشکی نیز خبری نیست. با گذشت زمان نیز نیروهای معمر قذافی به این آوارگان نزدیک و نزدیکتر میشوند.
در حالی که موشکها و ادوات نظامی اوضاع داخلی شهرها را به شدت تحت تاثیر قرار داده است، بنادر این کشور که به محلی برای عقب نشینی آوارگان تبدیل شده است، با گذشت زمان وضعیت اسف بارتری مییابد.
سازمان بینالمللی مهاجران نیز با اشاره به ۱۰ هزار آوارهای که بین جبهه موافقان و مخالفان دولت گیر کردهاند، اعلام کرده است که این افراد قربانیان فراموش شده این بحران هستند.
طبق اظهارات سخنگوی این سازمان، مساله آوارگان آفریقایی بحران حقوق بشری این منطقه است.
علاوه بر این، دیده بان حقوق بشر نیز بسیار نگران است. طبق اظهارات این سازمان مهاجران آفریقایی نه از حمایت لیبی نه از توجه سازمانهای حقوق بشری برخوردارند.
اکنون بسیاری از آفریقاییها نیز تنها گزینه فرار را گزینه پیش روی خود میبینند، البته نه فقط به دلیل حضور جنگندههای ناتو و آمریکا بر فراز این کشور بلکه به دلیل حملات داخلی لیبی.
در نقاط مرزی جنوب لیبی نیز وضعیت سخت و سختتر میشود. در خیابانهای حد فاصل لیبی و چاد نیز مینهای بسیاری کارگذاشته شده است. به طور کلی بیش از ۵۰۰ هزار آواره به دلیل بحرانهای موجود در لیبی و دیگر کشورهای عربی از خانه و وطن خود گریخته و آواره شدهاند. اغلب آنها در چادرهایی در نزدیکی نقاط مرزی مصر یا تونس زندگی میکنند و همه چیز خود را از دست دادهاند.”