در حالي كه اين روزها صحبت از حقوق كودكان و تلاش براي دفاع از آن در سراسر جهان به صورت امري رايج درآمده و با وجود اينكه از «حق بر غذا» به عنوان يكي از مصاديق حقوق بشر ياد ميشود، در زيمبابوه سالانه بيش از 12000 كودك بر اثر سوءتغذيه جان خود را از دست ميدهند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، بنا به اعلام معاون نخست وزير زيمبابوه و صندوق بينالمللي حمايت از كودكان (يونيسف)، حدود 12000 كودك هر ساله بر اثر سوء تغذيه در اين كشور از بين ميروند.
اين اطلاعات تكاندهنده در گزارشي با عنوان «تحليل وضعيت حقوق زنان و كودكان در زيمبابوه در سالهاي 2005 تا 2010» كه اخيرا علني شده، منعكس شده است.
اين وضعيت با بحران غذا و نقض گسترده حقوق بشر در اين كشور وخيمتر شده است.
در اين گزارش آمده است: امروز يكي از هر سه كودك زيمبابوهاي از سوءتغذيه حاد رنج ميبرد. در سطح جهاني، سوءتغذيه مادر و كودك علت مرگ 35 درصد كودكان محسوب ميشود.
اين گزارش ميافزايد: با اعمال اين برآوردها در زيمبابوه، نرخ مرگ سالانه كودكان بر اثر سوءتغذيه به بيش از 12000 كودك ميرسد. اين ارقام نگرانكننده نشانگر پيشبيني توسعهاي ضعيف با توجه به اين مساله است كه كودكان امروز رهبران فردا هستند.
گزارش ياد شده تاكيد ميكند: آن دسته از كودكان مبتلا به سوءتغذيه كه از مرگ نجات مييابند در تمام طول عمر خود از پيامدهاي آن رنج ميبرند. آنها در برابر بيماري بسيار آسيبپذيرند و احتمالا به لحاظ تحصيلي ضعيفتر هستند. به علاوه در بزرگسالي دچار مشكلات زاد ولد خواهند بود.
بنا بر اين گزارش، كودكان مبتلا به سوءتغذيه كه در كودكي و نوجواني سريعتر وزن ميگيرند، بيشتر در معض خطر بيماريهاي مزمن قرار ميگيرند.
زماني كه اوايل دهه 80 تا دهه 90 ميلادي بخت با اقتصاد زيمبابوه يار بود، نرخ مرگ و مير كودكان كمترين نرخ در منطقه بهشمار ميآمد.
اين گزارش ميافزايد: در حالي كه نرخ سوءتغذيه حاد در زيمبابوه نسبتا كمتر از ديگر كشورهاي آفريقايي است اما در 15 سال گذشته به شكلي نگرانكننده رو به افزايش گذاشته است. حتي مساله نگرانكنندهتر اختلافات زياد در نرخ سوءتغذيه ميان مناطق مختلف، دختران و پسران و كودكاني است كه در مناطق شهري و روستايي زندگي ميكنند.
اين رقم از 21 درصد در منطقه بيتريچ تا 37 درصد در منطقه موتار متغيير است. به علاوه نرخ سوءتغذيه در مناطق فقيرنشين 40 درصد بيشتر از مناطقي است كه وضعيت اقتصادي بهتري دارند
اين گزارش حاكي از آن است كه با اين وجود حتي ثروتمندترين مناطق هم داراي نرخ بالاي سوءتغذيه هستند.
در اين گزارش هشدار داده شده است كه اگر امنيت غذا و بهداشت در زيمبابوه تامين نشود اوضاع از كنترل خارج خواهد شد.