الف - پس از انقلاب در مصر مردم این کشور همچنان تشنه اصلاحات بیشتر برای بهبود شرایط اقتصادی و معیشتی شان هستند. از جمله اولویتهایی که مردم انقلابی مصر بر آن تاکید داشته اند، ریشه کنی فساد مالی در این کشور در نهادهای امور مالی بوده است. آنها معتقدند با تبعیت از نظام مالی و بانکداری اسلامی می توان در این مسیر به نتایج مثبتی دست یافت.
به گزارش الف به نقل از فایننشال بیزنس، اگرچه پیشتر از مصر به عنوان زادگاه امور مالی اسلامی یاد می شد اما در دوران حکومت حسنی مبارک به دلیل سطح گسترده فساد مالی و فاسد بودن مقامات این رژیم، اصول مالی اسلامی در این کشور رنگ باخته بود. در دوران حکومت حسنی مبارک مقامات مصری تلاش کردند تا یک سیستم مالی سکولار را در این کشور پیاده کنند. اما پس از انقلاب در مصر و سرنگونی رژیم حسنی مبارک، زمینه برای اجرای کامل نظام مالی و بانکداری اسلامی در این کشور مهیا شده است و مردم انقلابی نیز اعلام کرده اند اجرای سیستم مالی اسلامی از اولویتهای اصلی روند اصلاحات در مصر است. با توجه به استقبال مردم مصر از نظام مالی اسلامی به نظر می رسد که از جمله اصلاحات اولیه در این کشور، اجرای امور مالی و بانکداری اسلامی خواهد بود تا بدین وسیله از یکسو سطح فساد مالی کاهش یابد و از سوی دیگر با این نظام مالی شرایط اقتصاد مصر بهبود یابد.
یکی از مدیران بانکی در مصر که 50 سال سن دارد، در مورد نظام مالی اسلامی تصریح کرد: ترجیح می دهم سیستم مالی و بانکداری اسلامی در مصر حکمفرما شود چون در این نظام رباخواری ممنوع است و مطمئن می شوم که پولهایم در راه حلال سرمایه گذاری میشود. یک شهروند مصری دیگر نیز گفت: همسر من بیش از 30 سال در امور بانکی فعالیت داشته و می گوید در دوران حکومت حسنی مبارک اکثر پروژه ها به دلیل تبعیت از نظام مالی غرب با شکست مواجه شده است. براساس گزارشی که در سال 2009 منتشر شد، بانکداری اسلامی تنها سه تا چهار درصد از صنعت بانکداری 193 میلیارد دلاری مصر را تشکیل داده است این در حالی است که این آمار در امارات متحده عربی 46 درصد است.
"ابراهیم ورده" یک تحلیل گر اقتصادی تصریح کرد: در دوران پس از حکومت حسنی مبارک یکی از اولویتها تغییر نظام مالی و امور بانکداری است که در این راستا استفاده از نظام و سیستم مالی اسلامی بهترین گزینه است. مصر برای افزایش سرمایه گذاریهای خود در کشورهای عربی حوزه خلیج فارس باید از سیستم مالی اسلامی تبعیت کند.
به رغم اسلام هراسی های رسانه های غربی در مورد گسترش اسلام در مصر، اکنون شاهد این هستیم که اکثر مردم این کشور خواهان اجرای کامل سیستم و بانکداری اسلامی هستند. "همایون دار" مدیر اجرایی مرکز مشاوره اسلامی BMBI در این رابطه افزود: به عنوان ابزاری سازنده و مفید لازم است مقامات مصری نظام مالی اسلامی را در این کشور به طور کامل اجرا کنند تا صنعت مالی و بانکداری مصر شکوفایی بیشتری را تجربه کند. در مصر خانواده هایی هستند که در امور شرعی حساسیت خاص خود را دارند و نمی توانند به طور کامل از سیستم مالی نظام سرمایه داری استفاده کنند.
نمونه موفق استفاده از نظام مالی اسلامی کشور مالزی است که توانسته با این سیستم رشد قابل توجه ای در امور تبادلات مالی تجربه کند و برعكس سیستم های مالی غرب با مشکلات جدی در دوران بحران مالی روبرو نشود. با این حال به گفته کارشناسان، مصر در مسیر اجرایی کردن کامل سیستم مالی اسلامی به دلیل نداشتن قوانین مالی مناسب با چالش هایی مواجه است.