واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز از بروکسل گزارش داد حملات هوایی غرب در لیبی اکنون وارد ششمین هفته خود شده است ولی با وجود یک رشته ابتکارات چشمگیر ناتو ، نشانه های اندکی درباره بوجود آمدن تغییر مهم نظامی وجود دارد که موجب پایان یافتن سریع جنگ شود.
همچنین نشانه های اندکی درباره بوجود آمدن اختلاف در داخل حکومت معمر قذافی وجود دارد که دستیابی به راه حل سیاسی در این جنگ را تسریع کند. ناتو که فرماندهی حملات هوایی به لیبی را یک ماه قبل از ائتلافی به رهبری فرانسه ، انگلیس و آمریکا تحویل گرفت می تواند به موفقیت هایی در زمینه محافظت از غیر نظامیان در شرق لیبی در برابر حملات از جمله در بنغازی و عجبیه اشاره کند. در عین حال محاصره مسطوره همچنان ادامه دارد و ژنرال چارلرز بوچارد فرمانده عملیات ناتو روز سه شنبه تایید کرد ناتو هنوز نتوانسته است تهدیدی را که نیروهای قذافی برای غیر نظامیان به شمار می روند برطرف کند. گسترش یافتن حملات هوایی ناتو به صورت حمله به مجتمع قذافی در طرابلس ، اعلام واشنگتن مبنی بر به کار گیری هواپیماهای بدون سرنشین مسلح و عقب نشینی نیروهای دولتی از مرکز مسطوره ممکن است از آغاز تغییراتی برای خروج از بن بست نظامی حکایت داشته باشد. در عین حال تحلیلگران می گویند این اقدامات تا حدودی نشاندهنده این واقعیت عملی است که حملات هوایی اولیه با کمبود اهداف مشخص و صرفا نظامی روبرو شده است که هدف قرار دادن آنها بدون به خطر انداختن غیر نظامیان آسان باشد. تحلیلگران همچنین معتقدند این اقدامات نشاندهنده ضرورت این است که دولت های غربی با نشان دادن اینکه تفاوت قائل می شوند همچنان از این تلاش حمایت کنند. فرانسوا هیسبورگ تحلیلگر مسائل راهبردی از فرانسه گفت حقیقت این است که از لحاظ نظامی وضعیت در مقایسه با وضعیت زمان ابتدای جنگ لیبی تفاوتی ندارد.
قذافی اساسا همان قلمرویی را که در ابتدای جنگ در اختیار داشت تحت کنترل دارد بنابراین بعید است قذافی در چارچوب یک توافق بلافاصله قدرت را ترک کند.
بنابراین از نظر ائتلاف این نتیجه ای مهم نیست.
شاشانک جوشی از موسسه Royal United Services Institute لندن گفت قذافی نشان داده است در مقایسه با آنچه قدرت های غربی امیدار بودند منعطف تر و انعطاف پذیرتر است.
نیروهای قذافی به خوبی خود را با شرایط موجود تطبیق داده اند.
جوشی افزود اهداف سیاسی ماموریت غرب در لیبی افزایش یافته است و این ماه رهبران آمریکا ، انگلیس و فرانسه قول دادند تا زمان کناره گیری قذافی به عملیات نظامی ادامه دهند ولی نشانه های اندکی درباره تشدید تلاش نظامی وجود دارد .
اکنون از ترکیبی از بمباران مجتمع قذافی ، استفاده از هواپیماهای بدون سرنشین و مشاوران استفاده و گفته می شود که تلاش های جنگی افزایش یافته است .
این موارد اهمیت زیادی ندارند و به خودی خود تفاوتی ایجاد نمی کنند.
وی با اشاره به کاهش فعالیت هوایی از زمانی که ناتو عملیات را به عهده گرفت و کنار کشیدن آمریکا از داشتن نقش محوری در این عملیات گفت این در واقع روشی تازه برای جبران کند شدن حملات هوایی است.
توماس والاسک از مرکز اصلاحات اروپا گفت با وجود انکارهای ناتو ، به نظر می رسد متحدان اصلی ائتلاف یعنی آمریکا ، انگلیس و فرانسه با هدف قرار دادن مستقیم قذافی به دنبال راهی درباره مشکل وی هستند. وی خاطر نشان کرد ماموریت رسمی ناتو شامل برکناری قذافی از قدرت نمی شود بنابراین فرماندهان این موضوع را رد می کنند و می گویند به دنبال مکان های مخابراتی و امثال آن هستند ولی به عقیده من به نظر می رسد آنها شخصا به دنبال قذافی هستند.
این وضعیت به معنای آن است که بین آنچه ناتو به صورت گروهی اعلام می کند قصد دارد انجام دهد و آنچه انگلیس ، فرانسه و آمریکا انجام می دهند اختلاف وجود دارد.
این از لحاظ داخلی مسئله دشواری است و به نظر می رسد تنش هایی در داخل ناتو بوجود بیاید.
نیک ویتنی از شورای روابط خارجی شورای اروپا گفت quotation mark رهبران فرانسه ، انگلیس و آمریکا با اعلام اینکه ماموریت آنها تغییر حکومت است بر خودشان فشار وارد می کنند .
متاسفانه تغییر حکومت مسئله ای است که نمی تواند با بمباران محقق شود.
در این باره نباید فشار زمانی وجود داشته باشد ولی هدف جنگی قطع درگیری ، آتش بس و برگزاری مذاکرات باید پذیرفته شود.
ترکیب کردن اقدام نظامی و تغییر حکومت اشتباه است.
والاسک گفت اینکه انگلیس ، فرانسه و ایتالیا مشاوران نظامی اعزام کردند نشان داد آنها می دانند که بعید است به سرعت موفق شوند.
این اقدام نشان از راهبردی بلند مدت دارد .
بدون پایان یافتن حکومت قذافی ، پایانی برای جنگ وجود ندارد.
بدون تبدیل کردن مخالفان قذافی به نیروی رزمی مناسب و حمایت از این نیرو از طریق هوا ، هیچ راه خوب دیگری برای وادار کردن قذافی به استعفا کردن وجود ندارد.
اگر بخواهیم وضعیت جنگ لیبی را با مسابقه طناب کشی مقایسه کنیم باید بگوییم ما درباره چند سانت متمایل شدن به سمت راست و چپ صحبت می کنیم .
کشورهای غربی هنوز چند صد متر با هدف نهایی برکناری قذافی از قدرت فاصله دارند.