واحد مرکزی خبر / عبدالفتاح فاید مدیر دفتر شبکه الجزیره در قاهره، امضای اولیه (پاراف) توافقنامه آشتی بین جنبشهای فتح و حماس را دستاوردی بزرگ برای تلاشها به منظور تحقق آشتی بین این دو جنبش فلسطینی توصیف کرد.
عبدالفتاح فاید در گفتگوی زنده با شبکه الجزیره از قاهره افزود: با امضای این توافقنامه، گشایشی چشمگیر در این پرونده پیچیده حاصل شد.
پرونده اشتی بین فتح و حماس در زمان رژیم سابق مصر بسیار پیچیده شده بود و اکنون فضای انقلاب بر همه مسائل داخلی و خارجی مصر سایه افکنده است.
در فضای جدیدی که در روابط بین مصر و فلسطینی ها و حتی روابط بین فلسطینی ها ایجاده شده است، همه طرفها تمایل دارند موانع و مشکلات را پشت سر بگذارند.
در زمان رژیم سابق مصر، هرگونه دیداری بین مسئولان گروههای فلسطینی با جنجال و تبلیغات زیاد همراه بود و در نهایت بی نتیجه به پایان می رسید.
ولی اکنون برای نخستین بار نشست بین مسئولان فتح و حماس به دور از چشم رسانه ها صورت گرفت و هیچ یک از طرفها از برنامه ریزی برای چنین دیداری صحبت نکرده بود.
منابع آگاه به ما گفتند اعضای هیئت حماس شامگاه سه شنبه از داخل و خارج از سرزمینهای فلسطینی وارد مصر شدند و به گفته مقامات مصری، با هیئتی از فتح که به طور تصادفی همزمان با هیئت حماس در قاهره حضور داشت دیدار کردند.
ما درباره تصادفی بودن این دیدار تردید داریم ولی گفته می شود هیئت فتح به ریاست عزام الاحمد برای رسیدگی به امور موسسه یاسر عرفات در قاهره به سر می برد و نشست مربوط به این موسسه به سوم ماه مه آینده موکول شد.
سپس مقامات مصری خواستار دیدار هیئت فتح با هیئت حماس شدند و پس از جلب موافقت محمود عباس، نشستی رسمی امروز در فضایی مثبت بین دو طرف برگزار شد.
در این دیدار همه مسائل مورد اختلاف دوطرف به ویژه مسئله امنیت و گذرگاهها و مرزها و انتخابات مطرح شد و توافقی به دست آمد که به امضای اولیه رسید.
این توافقنامه را از طرف حماس موسی ابومرزوق معاون رئیس دفتر سیاسی این جنبش و از طرف فتح عزام الاحمد امضا کردند. خبرنگار الجزیره افزود: پس از انقلاب مصر صفحه جدیدی نه تنها در روابط مصر و فلسطینی ها بلکه در روابط مصر با کشورهای منطقه و جهان گشوده شد که مبتنی بر احترام و مداخله نکردن در امور دیگران و تحمیل نکردن دیدگاهها است.
آنچه طرف فلسطینی قبل از انقلاب مصر با آن مواجه بود، مداخله طرف مصری و تحمیل کردن خواسته هایی بر یکی از طرفها بود.
در شرایط جدید، مقامات مصر با گوش دادن به دیدگاههای هر دو طرف تلاش کردند این دیدگاهها را به یکدیگر نزدیک کنند بدون آن که بخواهند چیزی را بر طرف خاصی تحمیل کنند.
این رویکرد جدید، مقامات اسرائیلی را ناخرسند کرده است.
سرعت دستیابی به توافق بین فتح و حماس نشان دهنده همین مسئله است.
این تحول، نشان دهنده تغییر جدی در سیاست خارجی مصر است و تصادفی نبود که نشست امروز زیر نظر دستگاه اطلاعاتی مصر و با حضور رئیس آن مراد الموافی برگزار شد آن هم در شرایطی که وزیر امور خارجه مصر به همراه نخست وزیر این کشور سرگرم دیدار از کشورهای خلیج فارس است.