واحد مرکزی خبر / یک منبع امنیتی مصری امروز پنج شنبه به خبرگزاری رویترز گفت، مصر تیمی امنیتی را به غزه اعزام خواهد کرد تا به اجرای توافقنامه آشتی که بین فتح و حماس امضا شد کمک کند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی از قاهره به قلم مروه عوض افزود: تجدید ساختار و یک کاسه کردن نیروهای امنیتی در نوار غزه که در کنترل جنبش حماس است شرط اصلی موفقیت توافقی است که روز چهارشنبه بین فتح و حماس زیر نظر مصر به دست آمد و هدف آن پشت سر گذاشتن اختلافاتی است که تلاش فلسطینی ها را برای دستیابی به استقلال با مانع مواجه کرده است. یک منبع امنیتی مصری که خواست ناشناس بماند به رویترز گفت: هیئت امنیتی مصری راهی غزه خواهد شد تا به سامان بخشیدن به اوضاع امنیتی داخلی در غزه بعد از امضا شدن توافقنامه آشتی بین فتح و حماس کمک کند. این منبع افزود، این تیم امنیتی تلاش خواهد کرد نیروهای امنیتی وابسته به گروههای مختلف فلسطینی در غزه را با یکدیگر ادغام کند.
وی در عین حال درباره نحوه عملی کردن چنین هدفی توضیح نداد. توافقنامه امضا شد بین فتح و حماس شامل تشکیل نیروی امنیتی حرفه ای و مستقل از گروهها است که زیر نظر شورای قانونگذاری فلسطینی عمل خواهد کرد.
یک منبع امنیتی دیگر گفت در تیم امنیتی مصری متخصصانی از شاخه های مختلف ارتش مصر حضور خواهند داشت و این تیم زیر نظر دستگاه اطلاعاتی مصر فعالیت خواهد کرد. جنبش حماس در سال 2007 یک سال پس از پیروز شدن در انتخابات پارلمانی فلسطینی، نیروهای امنیتی وابسته به فتح را شکست داد و کنترل نوار غزه را به دست گرفت.
جنبش فتح که ریاست آن را محمود عباس رئیس تشکیلات خودگردان بر عهده دارد کنترل کرانه باختری رود اردن را در اختیار دارد.
این منطقه عملا در کنترل اسرائیل است. بر اساس توافقنامه آشتی، دولت وحدت ملی جایگزین دو دولتی خواهد شد که یکی از آنها در کنترل جنبش حماس و دیگری در کنترل جنبش فتح است.
دولت وحدت ملی همچنین زمینه را برای برگزاری انتخابات ریاست تشکیلات خودگردان و انتخابات پارلمانی ظرف مدت یک سال فراهم خواهد کرد. برگزاری انتخابات جدید در سرزمینهای فلسطینی تاکنون بارها به تعویق افتاده است.
اسرائیل نگران است که برگزاری انتخابات منجر به سیطره حماس بر کرانه باختری شود. قرار است عباس و خالد مشعل که در دمشق سکونت دارد هفته آینده در قاهره این توافقنامه را امضا کنند.
تحقق وحدت بین فلسطینی ها مسئله ای حیاتی برای احیای هرگونه امیدی به تشکیل کشور مستقل فلسطینی است.
قدرتهای غربی تاکید دارند که هرگونه دولت وحدت در سرزمینهای فلسطینی به توافقنامه صلح امضا شده با اسرائیل احترام بگذارد و از خشونت بپرهیزد و اسرائیل را به رسمیت بشناسد. مصر سالها است برای تحقق آشتی بین فلسطینی ها تلاش می کند.
تحلیلگران می گویند قیام مردمی که به سرنگونی حسنی مبارک رئیس جمهور مخلوع مصر منجر شد و اعتراضاتی که در سوریه در جریان است در سوق دادن فتح و حماس به سوی آشتی نقش داشته است.
حسنی مبارک متحد اصلی محمود عباس بود و سوریه نیز حامی اصلی جنبش حماس محسوب می شود. تیم امنیتی مصری به فرماندهی سرتیپ برهان حماد در سال 2007 پس از سیطرح حماس بر نوار غزه از این منطقه خارج شد.
مصر در سال 2009 پیش نویس توافقنامه آشتی را ارائه کرد که در آن تشکیل نیروی پلیس حرفه ای از نیروهای پلیس وابسته به حماس و نیروهای پلیس وابسته به فتح پیش بینی شده بود.
حماس از امضای این توافقنامه خودداری کرده و اصلاحاتی را در متن این توافقنامه خواستار شده بود.