واحد مرکزی خبر / مصراته از مهمترین شهرهای راهبردی برای معمر قذافی است که اگر این شهر سقوط کند و به دست مخالفان بیافتد قذافی و نظامش نیز سقوط خواهد کرد.
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از مصراته لیبی به قلم مارک پاستین نوشت : نبردهای شدید دو ماهه گذشته در شهر بزرگ شورشی مصراته واقع در دویست کیلومتری طرابلس از اهمیت راهبردی این شهر حکایت دارد زیرا ستون اقتصاد لیبی است و علاوه بر اینکه در زمینه مقاومت نیز به سنتهای ریشه دار خود افتخار می کند . دیروز درگیریهای سنگینی در منطقه بین فرودگاه مصراته و این شهر با جمعیت پانصد هزار نفری رخ داد و تعدادی از تانکهای قذافی تلاش کردند وارد این شهر شوند .
انقلابیون پس از چندین هفته درگیریهای شدید توانستند ارتش لیبی را روز دوشنبه گذشته از ثروتمندترین شهر این کشور بیرون کنند . کریم بیتار از مرکز مطالعات و روابط بین الملل در پاریس گفت موقعیت و تاسیسات زیربنایی مصراته باعث شده است که این شهر در زمینه های اقتصادی یا لجستیکی یک شهر راهبردی باشد به خصوص اگر درگیریها ادامه یابد.
این شهر پیش از آنکه در سطح گسترده ای ویران شود دارای صنعت پیشرفته بود و شمار زیادی از طبقه متوسط و همچنین تعداد زیادی دانشجو در آن به سر می بردند .
بیتار گفت بندر مصراته که ایتالیایی ها اوایل قرن گذشته آن را ساخته اند از نظر لجستیکی به عنوان عصب مهم اقتصادی لیبی محسوب می شود . از طریق زمینی نیز مصراته محاصره شده است و فقط بندر مصراته در امان است که انقلابیون روز سه شنبه گذشته حمله نیروهای قذافی را دفع کردند .
بیتار افزود ویژگی دیگر مصراته آن است که بین طرابلس و سرت قرار گرفته است .
سرت زادگاه قذافی کمتر از دو ساعت با طرابلس فاصله دارد و سقوط آن شاید سرنوشت قذافی را به صورت قطعی مشخص کند.
یکی از شاهدان که خواست نامش فاش نشود گفت به سادگی می توان گفت که اگر مصراته سقوط کند انقلابیون در دروازهای طرابلس خواهند بود.
بیتار گفت در آن صورت برای انقلابیون پیش از پیشروی به سوی طرابلس ، ارسال سلاح و تجهیزات از طریق دریایی تحت حمایت سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) آسان خواهد بود . به همین سبب عبیر امنینه استاد علوم سیاسی در بنغازی گفت قذافی همه تلاش خود را به کار گرفته است تا مصراته سقوط نکند.
بین قذافی و ساکنان مصراته یک دشمنی قدیمی وجود داردکه به پیش از انقلاب این شهر در نوزدهم فوریه گذشته زمانیکه نیروهای دولتی با آتشبارهای ضد هوایی به سوی تظاهرکنندگان تیراندازی کردند باز می گردد .
بیتار گفت ساکنان مصراته به روحیه جنگی مشهور هستند و آنها در سال 1911 میلادی یعنی زمانیکه ایتالیایی ها وارد لیبی شدند با آنان نبرد را آغاز کردند.
رمضان السویحلی فرمانده محلی در انتفاضه اول در بین مردم عادی و کشاورزان شهرت داشت و ساکنان همچنان از وی به بزرگی یاد می کنند .
بیتار گفت سویحلی خواب را از چشمان ایتالیایی ها ربوده بود و بر همه منطقه تسلط داشت و گاهی نیز عثمانی ها از وی حمایت می کردند.
بیتار گفت در دهه پنجاه میلادی در اعتراض به انتخابات تقلبی در مصراته جنبشهای شورشی رخ داد و نظام پادشاهی لیبی را بر آن داشت تا فعالیت احزاب سیاسی را ممنوع کند. یک استاد دانشگاه در مصراته که خواست نامش فاش نشود گفت سپتامبر سال 1969 میلادی زمانیکه قذافی با کودتای نظامی بدون خونریزی به قدرت رسید شمار زیادی از هوادارانش از شهر مصراته بودند. وی گفت طولی نکشید که این عده از افسران موضع خود را تغییر دادند و پی بردند که قذافی دیوانه است و در سال 1974 تلاش کردند نظام قذافی را سرنگون کنند اما تلاششان بی نتیجه بود. بیتار گفت از آن تاریخ به بعد قذافی هرگز ساکنان مصراته را نبخشیده است