بررسی استراتژیک - شبکه پرس تیوی/
گفتوگو با عبدالله اشعل، معاون وزیر خارجه سابق مصر/
مسلمانان و مسیحبان قبطی مصر در جریان تظاهرات در اطراف میدان آزادی قاهره قرآن و صلیب در دست گرفته اند.نتایج نظرسنجی اخیر در مصر بیانگر آن است که مصریها خواهان قوانین جدید اسلامی، قطع مناسبات با اسرائیل و تجدید نظر در روابط با امریکا هستند.در همین حال شبکه پرس تیوی با عبدالله اشعل، معاون وزیر خارجه سابق مصر به گفتوگو پرداخته است .
پرس تیوی: نظرسنجی شرکت پیو (Pew) حقایقی را درباره مصر بازگو کرده است. مصریها دوست دارند، دولتی روی کار بیاید که از کتاب مقدس مسلمانان پیروی کند. آیا ممکن است نظرتان را در این رابطه بگویید؟
اشعل: این بدان معنی است که مصریها در دوران حسنی مبارک از حقوق خودشان محروم بودند. عبادت در زمان مبارک بسیار دشوار بود. مسلمانان و مسیحیان توسط رژیم مورد آزار و اذیت قرار میگرفتند. نیروهای امنیتی هر کسی را که به مسجد میرفت تحت مراقبت شدید قرار میدادند. به همین دلیل بین مسلمانان و مسیحیان اختلاف افتاد. آنها صرفا در مورد قرآن صحبت نمیکنند، بلکه در مورد تمام ادیان صحبت میکنند. اقدامات حسنی مبارک باعث افزایش موج اسلامهراسی در مصر شده بود، اما امروز این مسأله رفع شده است.ادامه…
پرس تیوی: اجازه دهید در مورد پیمان صلح از دو جنبه صحبت کنیم. یکی از جنبههای آن کمک نظامی امریکا به مصر است که بالغ بر ۱٫۵ میلیارد دلار است. از طرفی هم مصر با اسرائیل در انتقال گاز، ارتباط دارد که گفته میشود حداقل این معامله یک خسارت ۷۵۰ تا ۸۰۰ میلیون دلاری بوده است. جالب است که اسرائیل بخشی از همین گاز را با دریافت سود بیشتر به مصر میفروخت. چرا مصر این رابطه را با اسرائیل همچنان حفظ کرده است؟
اشعل: اظهار نظر درباره هر گونه تغییر در مصر کمی زود است. مصریها دوست دارند که یک نظام سیاسی جدید روی کار آید. این اتفاقات در ژانویه سال بعد اتفاق خواهد افتاد. نشانههایی که امروز فرستاده میشود کاملا واضح است. مصریها دوست ندارند از سوی امریکا چیزی به آنها دیکته شود. در رابطه با گاز مصر باید بگویم که مصر هر روز حدود ۹ میلیون دلار سود را از دست میدهد. این قرارداد که توسط مبارک و دوستان تبهکارش امضا شده است، باید مورد بازنگری قرار گیرد. دادگاه مصر تصمیم گرفته است این گاز را به قیمت جهانی به فروش برساند نه با قیمتهایی که به نفع اسرائیل باشد. در نهایت باید بگویم که رابطه ما با اسرائیل باید مجددا مورد بازنگری قرار گیرد.
پرس تیوی: آیا فکر نمیکنید کمکهایی که توسط امریکا به مصر میشود با این هدف است که منافع امریکا و اسرائیل تامین شود – به ویژه وقتیکه پای فلسطینیها و نوار غزه به میان میآید؟
اشعل: همه این موارد با هم ارتباط نزدیک دارند. وقتی به زمان شروع این کمکها در سال ۱۹۷۹ توجه میکنید، میبینید که در نامهای که کنگره امریکا نوشته است دو هدف از این کمکهای مالی پیگیری میشود: یکی از آنها پیشبرد پیمان صلح با اسرائیل بود تا از این طریق سایر کشورهای عربی هم از مصر پیروی کنند. دلیل دوم جبران از دست دادن کمکهای کشورهای عربی به مصر بود. اما امروز پس از بیش از ۳۰ سال فکر نمیکنیم، هیچ سودی در این رابطه نصیب مصر شده باشد. ما اصلا به کمکهای اعراب یا امریکاییها احتیاج نداریم. مصر کشور ثروتمندی است، ولی منابع آن مورد استثمار قرار گرفتهاند. مصر باید بار دیگر در تخصیص منابعش بررسیو بازنگری صورت دهد.
پرس تیوی: فتح و حماس بعد از سالها موفق شدند با میانجیگری مصر – پس از دوران مبارک – اختلافاتشان را حل کنند. از این مساله چه نتیجهای می گیرید؟
اشعل: این اتفاق طبیعی است. زیرا مبارک همیشه از یکی از این احزاب حمایت میکرد. سرزمین فلسطینیها تحت اشغال است و آنها از مقابله رودررو واهمه دارند. فلسطینیها باید از سوی مصر و سایر کشورهای عربی حمایت شوند. این یک لحظه واقعی برای فلسطینیها است.
پرس تیوی: آیا این نتایج به همین زودی به دست خواهد آمد؟
اشعل: چالشهایی از سوی اسرائیل به وجود خواهد آمد. اسرائیلیها امروز در حال ارتکاب جرم علیه عموم فلسطینیها هستند. ما باید با این مساله جدی برخورد کنیم. ما امروز برای تشکیل کشور فلسطین احتیاج به کمک سازمان ملل داریم. امروز بیش از ۱۲۰ تا ۱۳۰ کشور، فلسطین را به عنوان یک کشور مستقل به رسمیت شناختهاند، درحالی که متاسفانه اسرائیل سرزمینهای فلسطینیان را اشغال کرده است.