واحد مرکزی خبر / شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی در گزارشی آینده احتمالی گروههای مستقر در شمال افریقا را که به تبعیت از بن لادن تشکیل شده اند، مورد بررسی قرار داد.
بنا بر این گزارش، تعداد ششصد تا هشتصد نفر در کشورهای الجزایر، موریتانی، مالی و نیجر در شمال افریقا به جمع نیروهای القاعده پیوسته و در قالب گروه «مغرب اسلامی» به فعالیت می پردازند.
گروه دیگری نیز متشکل از چهارصد نفر، تحت عنوان «ساحل» در کشورهای موریتانی و مالی به فعالیت مشغولند. این گروهها همچنین مسئولیت حملات ت در نیجریه را نیز به عهده گرفته اند. حال این پرسش مطرح شده است که پس از کشته شدن بن لادن، سرنوشت این گروهها چه خواهد بود؟ در چنین شرایطی وضع چهار گروگان فرانسوی که در ماه سپتامبر توسط نیروهای القاعده در نیجر ربوده شده و اکنون در صحرای باختری نگاه داشته می شوند، در هاله ای از ابهام فرو رفته است.
مذاکره ها برای آزادی این افراد همچنان ادامه دارد. نیروهای القاعده تاکنون شمار زیادی از افراد خارجی را در این منطقه گروگان گرفته اند. همچنین گروه تندروی «بوکو حرام» در نیجریه که نشأت گرفته از تفکرات بن لادن، آموزش های غربی را حرام می داند، با کشتن صدها نفر از مردم، باعث ایجاد قتل عام و هرج و مرج در این کشور شده است.
آنها همچنان به عنوان تهدیدی برای صلح و ثبات در این منطقه از شمال افریقا به حساب می آیند. فقر و انزوای مردم منطقه به عاملی برای رشد افکار این گروه بدل شده است. ممکن است برخی تصور کنند که کشته شدن بن لادن به منزله ضربه ای به گروههای وابسته به القاعده در افریقا به حساب آید، با وجودی که او نه رهبری این گروهها را بر عهده داشته و نه آنها را تحت کنترل داشته است. اما به عقیده ی سلیمان داهیرو، سفیر سابق نیجریه در پاکستان، «با وجودیکه می شد بن لادن را به عنوان رهبر اصلی القاعده به حساب آورد، او تنها گرداننده ی این گروه نبود.
افراد زیادی در سراسر دنیا به انجام چنین عملیاتی مشغولند.
القاعده همچنان به فعالیتهای خود ادامه می دهد.
هیچ گاه به این مسئله توجه نشده که اصلاً چرا از ابتدا چیزی به نام القاعده بوجود آمد؟» طبق این گزارش، دسترسی به اطلاعات دقیق درباره گروههای مرتبط با القاعده در افریقا کار ساده ای نیست، اما برخی تحلیلگران معتقدند چندین هزار نفر از اعضای این گروهها در منطقه فعال هستند.
تاکنون حملات مختلفی از سوی ارتش کشورهایی همچون موریتانی باعث کشته شدن تعدادی از رهبران آنها شده و همچنین نیروهای امنیتی مالی هفته گذشته از اقدام مخفیانه این گروهها برای ایجاد یک پایگاه جدید پرده برداشتند. به هر حال، رهبران کشورهای افریقایی از کشته شدن بن لادن استقبال کردند، اما افراد زیادی این مسئله را مورد انتقاد قرار داده و در مورد احتمال حملات تلافی جویانه هشدار داده اند.