رئیس دفتر حافظ منافع ایران در قاهره با تشبیه شرایط انقلاب مردمی مصر با انقلاب اسلامی ایران، نقش اخوان المسلمین را در سقوط رژیم مبارک مهم و اساسی دانست.
"مجتبی امانی" رئیس دفتر حافظ منافع ایران در مصر با حضور در مهر در گفتگو با خبرنگاران ضمن اشاره به سرعت گرفتن تحولات سیاسی طی ماههای اخیر در مصر گفت: این کشور در این مدت شاهد تحولات سریعی در عرصه سیاسی بوده، اما باید در نظر داشت که تحولات اجتماعی این کشور ممکن است سالها به طول انجامد، از این رو در آینده باید منتظر تحولاتی عمیق تر در مصر باشیم.
وی فاصله 18 روزه آغاز اعتراضات در میدان التحریر تا کناره گیری "حسنی مبارک" را با فاصله اعتراضات 19 دی تا 26 دی سال 1357 در ایران مقایسه کرده و تاکید کرد: وضعیت کنونی مصر مشابه وضعیت ایران پس از پیروزی انقلاب اسلامی است. از این رو آمریکا به شدت نگران تکرار تجربه خود در مورد ایران است. آنها با پناه دادن به شاه مخلوع ایران زمینه شدت گرفتن دشمنی مردم انقلابی ایران را با خود فراهم کردند، به همین دلیل به شدت نگران اند که با ارتکاب اشتباه کوچکی مصر را از دست بدهند و از این رو با اعزام هیئتهای متعدد سعی در حفظ روابط با دولت موقت دارند.
امانی با اشاره به تضعیف موقعیت رژیم صهیونیستی با کنار رفتن بزرگترین حامی آن در منطقه از نگرانی واشنگتن در مورد آینده رژیم صهیونیستی پس از مبارک سخن گفته و جلوگیری از تضعیف هر چه بیشتر این رژیم را که در حال حاضر منفورترین رژیم در میان مردم کشورهای منطقه است دغدغه اصلی آمریکاییها دانست.
رئیس دفتر حافظ منافع ایران در قاهره در بخش دیگری از سخنان خود موضوع محاکمه مبارک و پسرانش را خواسته ای واقعی ارزیابی و اظهار داشت: بازداشت این افراد و انتقال آنان به زندان نشان می دهد که مصریها در محاکمه سران رژیم سابق جدی هستند. آنها بویژه پس از پخش اظهارات مبارک در شبکه العربیه بر لزوم دستگیری و محاکمه وی و پسرانش تاکید کرده و با جدیت پیگیر این موضوع اند.
نقش اخوان المسلمین در انقلاب مردم مصر از جمله دیگر موضوعاتی بود که مورد اشاره امانی قرار گرفت. وی در این باره گفت: اخوان المسلمین سالیان درازی تحت فشار و هجوم رژیم مبارک قرار داشته اما در تمام این مدت انسجام و قدرت خود را حفظ کرده است. آنها با اقدامات تشکیلاتی خود همچنان به جریان سازی در عرصه سیاسی مصر ادامه می دهند.
وی علت عدم حضور پررنگ اخوان المسلمین در صحنه سیاسی مصر را وضعیت نامشخص کنونی این کشور دانسته و با این حال یادآور شد: اخوان المسلمین در انقلاب مصر نقشی اساسی داشت. آنها از ابتدای آغاز اعتراضات تا سرنگونی مبارک همواره از حاضران جدی میدان التحریر بوده و بویژه مقاومت و رشادتشان در جریان حمله اوباش مبارک با اسب و شتر به تجمع کنندگان در میدان، انقلاب مردم را نجات داد.
امانی در تشریح ماهیت انقلاب مردمی مصر اظهار داشت: واقعه ای که در این کشور رخ داد نامهای متعددی به خود گرفته است. ما معتقدیم این اتفاق ناشی از بیداری اسلامی بوده و آمریکاییها مدعی اند حرکتی دمکراسی خواهانه است. اما واقعیت این است که آمریکاییها با چنین ادعایی بدنبال استفاده از موقعیت و پیش بردن سیاستهای خود هستند. آنها اگر واقعا خواهان دمکراسی بودند باید از چندین دهه قبل دم از دمکراسی زده و با حکومتهای خودکامه مقابله می کردند.
وی افزود: آمریکاییها به خوبی می دانند که با اجرای واقعی دمکراسی جایی در منطقه نخواهند داشت، زیرا دولتهای دست نشانده ای را که مجری سیاستهای آنان باشند از دست می دهند. آنها در حالی که در تمام سالهای گذشته از این رژیمها حمایت می کردند، به یکباره و پس از آغاز اعتراضات مردمی دم از لزوم بوجود آمدن دولتهای دمکراتیک در این کشورها زده و زمینه دخالت خود را فراهم کردند.
نکته دیگر توجه به شباهتهای جنبشهای مردمی در منطقه است که نشان می دهد ادعای آمریکا دروغین است. اعتراضات در کشورهایی بوجود آمده که اسلمی و عرب هستند، ثانیا در داخل منظومه نفوذ آمریکا قرار داشتن یا دارند، ثالثا برای چندین دهه در حاکمیت فردی دیکتاتور اداره شده اند و چهارم این که فاقد رهبری واحد هستند.
به گفته وی دیدگاه درست متعلق به کسانی است که به بیداری اسلامی در منطقه معتقد هستند. این دیدگاه مسائل را در حالتی کلی تر مورد بررسی قرار داده و خواسته های واقعی مردم را بازگشت به ارزشهای انسانی و اسلامی جامعه، کسب استقلال و آزادی و رهایی از حکومتهای دست نشانده می داند.
رئیس دفتر حافظ منافع ایران در مصر در مورد سرنوشت روابط قاهره با واشنگتن و تل آویو و بحثهای بوجود آمده پیرامون پیمان کمپ دیوید تاکید کرد: همانطور که 10 سال پیش وزیر خارجه وقت مصر گفت پیمان کمپ دیوید به تاریخ پیوسته و بحث در این مورد بحثی فرعی است. مسلما رابطه این دو در آینده در چارچوبی متفاوت از گذشته خواهد بود، بویژه اینکه رژیم صهیونیستی دیگر آن توان و قدرتی را که به عنوان تهدیدی برای تمامیت ارضی مصر باشد، ندارد. در مورد رابطه با آمریکا هم باید گفت که طبیعتا مصر روابط استراتژیک پیشین را با این کشور نخواهد داشت و در مسائل خارجی مستقل تر عمل می کنند.
وی در مورد تلاشهای آمریکا و رژیم صهیونیستی برای ایجاد مانع در مسیر انقلابهای منطقه هشدار داده و گفت: پیروزی انقلابها در تونس و مصر بسیار شیرین بود و باعث تحرک دیگر کشورهای منطقه شد، مردم این کشورها اثبات کردند که می توان درمدت کوتاهی طومار رژیمهای دیکتاتوری را در هم پیچید، از این رو غرب و صهیونیستها با پیش آوردن موانعی در روند انقلابها کوشیدند در این جنبشها گره ایجاد کرده و از سوی دیگر با دخالت در مسائل کشورهای انقلابی مانند لیبی در مسیر خواسته های مردم انحراف ایجاد کنند.
وی در پایان گفت: آنها در هریک ازکشورهایی که شاهد این خیزشها بودند بگونه ای متفاوت عمل کردند تا بتوانند این روند را کند یا متوقف کنند. الگویی که در لیبی در پیش گرفته شده با الگوی بکار رفته در بحرین متفاوت، ولی هدف یکی است. اما به نظر نمی رسد آن ها بتوانند در مقابل اراده ملت ها زیاد مقاومت کنند.