خبرگزاری مهر- درحالی که روز گذشته گروه های فلسطینی توافق آشتی ملی را در قاهره امضا کردند، امروز در نشستی بین المللی این توافق به امضای نماینده دو جنبش مهم یعنی حماس و فتح می رسد.
امروز روند امضای توافقنامه آشتی ملی بین فلسطینیان با حضور نمایندگان بین المللی به امضای خالد مشعل رئیس دفتر سیاسی حماس و ابومازن می رسد. دراین نشست عمرو موسی دبیرکل اتحادیه عرب و "نبیل العربی" وزیرامورخارجه و "مراد موافقی" رئیس سازمان اطلاعات مصر نیز حضور دارند.
همچنین وزیران خارجه دیگر کشورهای عربی، جیمی کارتر رئیس جمهوری اسبق آمریکا، بان کی مون دبیرکل سازمان ملل متحد و اکمل الدین احسان اوغلو دبیرکل سازمان کنفرانس اسلامی و کاترین اشتون نماینده عالی سیاست خارجه اتحادیه اروپا نیز به این نشست دعوت شده اند.
روزنامه الوطن عمان در تحلیلی از اینکه چرا اختلافات بین گروه های فلسطینی 4 سال به طول انجامید و طی روزهای اخیر تنها در نشستی دوساعته و آن هم بدون اعلام قبلی در قاهره فلسطینیان به توافق دست یافتند، می نویسد: در نگاهی گذرا به سرعت دستیابی توافق فلسطینی به ویژه بین حماس و فتح به این نتیجه می رسیم که همه طرف ها خواه عربی یا غیر عربی که در موضوع آشتی ملی فلسطینی میانجیگری می کردند باید گفت که در ماموریت خود خالصانه عمل نمی کردند و یا باید بگوییم بلکه دسیسه چینی و توطئه چینی می کردند.
وی درادامه با اشاره به همزمانی تصمیم مصر به بازگشایی گذرگاه رفح در نوارغزه که سال ها در محاصره ظالمانه به سر می برد با توافق آشتی ملی فلسطینی تاکید می کند: برخی کشورهای عربی تلاششان برای اعمال محاصره و یا ادامه آن بر نوارغزه بیشتر از اسرائیلی ها بود.
روزنامه الخلیج امارات نیز امروز در مطلبی با اشاره به توافق آشتی ملی بین گروه های فلسطینی می نویسد: فلسطینی ها امروز اختلافات 4 ساله را تشییع می کنند.
"عدنان السید" نویسنده عرب زبان در مقاله ای تاکید دارد که بی هیچ شکی توافق آشتی ملی فلسطینی بین دو جنبش حماس و فتح یکی از ثمرات انقلاب مصر است.
از سوی دیگر "فهمی هویدی" تحلیلگر مصری نیز در تحلیل خود از آشتی ملی فلسطینی سقوط مبارک را راه نجات طرح آشتی ملی عنوان کرد.
وی با اشاره به توافق نشستی که تنها دو ساعت به طول انجامید و نتیجه آن توافق بود این سوال را مطرح می کند که چه اتفاقی افتاد که این توافق به این سرعت به وقوع پیوست درحالی که سه سال و اندی مورد بحث و جدل بود؟
نویسنده درادامه علل و عوامل ذیل را بر می شمرد:
1- طبق اطلاعات رسیده تغییر رژیم مصر یکی از علت های اصلی در محقق شدن تفاهم مذکور بین دو طرف بود اما تنها این عامل نبود. بنابراین این درست نبوده که محافل سیاسی و اطلاع رسانی مصر طی سال های گذشته براین موضوع تاکید داشتند که قاهره بین حماس و فتح هیچ فرقی قائل نیست و این هم برهیچ کس پوشیده نیست که رئیس جمهور مخلوع مصر کامل طرفدار ابومازن بوده و دائما مخالف با حماس. وعمر سلیمان که پرونده آشتی ملی فلسطینی را برعهده داشت در محاصره غزه نقش کاملا واضحی داشت.
2- "فهمی هویدی" علت بعدی را با این سوال مورد بررسی قرار می دهد؛ اما چرا مبارک همیشه ساز مخالف با حماس را می زد همچنان که با اخوان المسلمین نیز عناد ورزی داشت؟ پاسخ کاملا روشن و واضح است و آن اینکه اولا با همه جنبش های اسلامی مخالف بود و بعد اینکه معتقد بود که حماس واخوان المسلمین برای رژیمش خطر امنیتی به شمار می آیند و به این علت تمایل داشت که با جنبش حماس هیچ پل ارتباطی نداشته باشد.(این به گونه ای است که همچنان اعضای جنبش حماس از طریق رفح اجازه ورود به مصر را ندارند).
همه کسانی که از اعضای حماس به دست نیروهای امنیتی مصر زندانی شدند در معرض شدیدترین انواع شکنجه قرار گرفتند و بعد از اینکه اخیرا آزاد شدند اعلام کردند که شکنجه های در زندان های مصر بسیار بدتر از شکنجه هایی بود که در زندان های اسرائیلی دیده بودند.
3- از دیگر سو مبارک همیشه به فشارهای آمریکا و اسرائیل برای تحت فشار قرار دادن حماس و مخالفت با آن پاسخ مثبت می داد.
4- این تحلیلگر مصری مورد بعدی را متوجه ابومازن می کند و می نویسد: با سقوط رژیم مبارک در حقیقت ابومازن همپیمان و تکیه گاه بزرگ خود را از دست داد و از سوی دیگر این نماینده جنبش فتح خوب می داند که رئیس جمهوری آمریکا دیگر به وی اهتمامی ندارد و آماده کمک به او نیست خواه به علت اینکه شمارش معکوس فعالیت های انتخاباتی اش برای دور دوم آغاز شده است و رئیس جمهوری آمریکا تمایل دارد تا نظر لابی صهیونیستی را جلب کند و یا به این علت که توجه دولت آمریکا درحال حاضر به تحولات دیگر کشورهای عربی جلب شده است.
5- نکته بعدی این است که دربین اعضای جنبش فتح نیز اختلافاتی رخ داده و به این علت ابومازن چاره ای به جز صلح با حماس نداشته است.
"فهمی هویدی" درپایان تاکید می کند: اسباب وعلل برشمرده شده برای توافق اولیه دو طرف حماس و فتح که چهارشنبه گذشته انجام شد و در حقیقت راه را برای امضای توافق نهایی فراهم نمود کافی به نظر می رسد و دراینجا باید از انقلاب 25 ژانویه مصر تشکر و قدردانی کرد.
روزنامه القدس العربی نیز با اشاره به این موضوع نوشت: محک واقعی توافق آشتی در مرحله اجرای بندهای آن به دست می آید. این روزنامه درادامه نیات خالصانه و صادقانه درتعهد به توافق و همچنین اجرای آن را تنها ضامن حقیقی این توافق آشتی ملی عنوان و تاکید کرد: بلکه حتی تنها راه نجات آن به شمارمی آید.
درادامه این موضوع همچنین نسبت به تلاشها برای از بین بردن و ضربه زدن به توافق فلسطینی ها هشدار داده شد و اقدام رژیم صهیونیستی را در بلوکه کردن درآمدهای حاصل از مالیات را که حق فلسطینیان است یکی از این تلاش ها و آغاز تحرک اسرائیلی در سطح بین المللی برای ضربه زدن به اساس این توافق خواند.