با توجه به دستور كار دولت جديد قاهره، اين كشور قصد دارد روابط خود با ايران و جنبش حماس را بهبود بخشد كه احتمالا اين اقدام چالشهايي را در روابط آمريكا و مصر ايجاد كرده و توازن قدرت را در خاورميانه برهم ميزند.
به گزارش خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، روزنامه آمريكايي لس آنجلس تايمز در بررسي دستور كار دولت جديد مصر مينويسد:
« دولت جديد مصر در نظر دارد تا ديپلماسي نويني را جايگزين سياستهاي حسني مبارك، رئيس جمهوري مستعفي مصر كرده و حضور خود در عرصه جهاني را با وابستگي كمتر به آمريكا و اسرائيل پررنگ كند.
مانورهاي قاهره براي تغيير سياست خارجي خود شامل بهبود روابط با جنبش حماس، ناديده گرفتن اهداف اسرائيل و بازگشايي گذرگاه رفح ميباشد. مصر همچنين در امضاي توافقنامهي آشتي ملي ميان حماس و فتح به عنوان ميانجي عمل كرد. اين اقدامات دولت جديد مصر در شرايطي انجام شد كه قاهره براي تجديد روابط ديپلماتيك با ايران تلاش ميكند.
اين دستور كار جديد خشم اسرائيل را برانگيخته است و نشان ميدهد كه ديپلماسي نوظهور مصر محكي براي متحدان و دشمنان ديرينه اين كشور در خصوص مسائل حساس است كه احتمالا توازن قدرت را در منطقه ناهمگون ميسازد.
چنين قاطعيتي در ديپلماسي قاهره پس از قيامهاي مردمي در اين كشور آفريقايي و انتقاد كشورهاي حوزه خليج فارس و برخي كشورهاي عربي از مصر به دليل داشتن روابط نزديك با اسرائيل اتخاذ شد. اين رويكرد جديد از طريق اظهارات اخير مقامات مصري مطرح شد.
نبيل العربي، وزير امور خارجهي مصر بستن نوار غزه را در سال ٢٠٠٧ اقدامي "شرم آور" خواند. چنين اظهاراتي در زمان حسني مبارك هرگز مطرح نشده بود واين نشان ميدهد كه آنها در حال تعديل سياستهاي بين المللي خود هستند و قصد دارند آن را همسو با احساسات مردم مصر كنند.
توافقنامه صلح ١٩٧٩ قاهره با تلآويو همچنان در مصر با نارضايتي مردم روبروست و پس از سقوط مبارك صداها براي لغو آن بالا گرفته است، اما احتمالا پس از اين اقدام منافع ملي دو دولت و چشمانداز كمكهاي ساليانه ٢/١ ميليارد دلاري آمريكا به مصر به مخاطره خواهد افتاد.
سيلوان شالوم، معاون نخست وزير اسراييل در گفتگو با يك راديو دولتي گفت: شاهد اقدامات متوالي مصر هستيم كه حامل خبر چندان خوشي نيست. نظرسنجيهاي اخير نيز نشان ميدهد كه دوران توافقنامه كمپ ديويد به سر آمده و افكار عمومي از توافقنامه صلحي كه به آن عمل نشده ناخشنود هستند. ما بايد خود را براي پذيرش تغييرات از سوي مصر آماده كنيم چرا كه در اين صورت خاورميانه دچار تحول خواهد شد.
رئيس مركز الشرق در امور مطالعات منطقهاي و استراتژيك خاورميانه اظهار كرد: مقامهاي مصري آنقدر ذكاوت دارند كه از تحولات اخير به نفع منافع ملي اين كشور آفريقايي قدم بردارند. نقش مصر در برقراري آشتي ميان فتح و حماس بيشتر مسالهاي وابسته به امنيت ملي مصر بود تا تغيير در ايدئولوژي سياسي اين كشور. اين پيشرفتها عقب گردي براي دولت بنيامين نتانياهو، نخست وزير رژيم صهيونيستي محسوب ميشود.
يكي از مقامهاي صهيونيست كه خواست نامش فاش نشود، گفت: اسرائيل، آمريكا و اروپا را تحت فشار قرار داده است تا مراقب اقدامات دولت جديد مصر در رابطه با فلسطينيان باشند.
اين مقام افزود: در گفتوگوهاي خود با جامعه جهاني اعلام كرديم كه آنها بايد انتظارات خود را از دولت جديد مصر مطرح كنند.
تلاشهاي مصر براي عادي سازي روابط با ايران نيز اسراييل را نگران ساخته است. طي هفتههاي اخير مصر بر روي مذاكرات با ايران تمركز كرده و اعلام كرد خواهان ايجاد "برگ جديدي" در روابط ميان قاهره و تهران است.
با اين حال هنوز مشخص نيست كه ديپلماسي قاهره چگونه تكامل خواهد يافت.»