دبير كل سازمان ملل امروز (چهارشنبه) خواستار برقراري آتش بس فوري و معتبر در ليبي شد و گفت دولت معمر قذافي بايد با سفر مجدد نماينده ويژه سازمان ملل به ليبي موافقت كند.
به گزارش خبرگزاري آسوشيتدپرس از ژنو، بان كي مون دبير كل سازمان ملل تصريح كرد كه وي با نخست وزير ليبي تلفني گفت و گو كرده و از او خواسته است تا در اين كشور آتش بس برقرار كند.
وي همچنين از نخست وزير ليبي خواسته است تا امكان دسترسي امداد رسانان سازمان ملل براي كمك بشردوستانه براي غير نظاميان را فراهم سازند. دبير كل سازمان ملل طي اين گفت و گوي تلفني همچنين خواستار پايان حملات نيروهاي قذافي شد.
دبير كل سازكان ملل گفت نخست وزير ليبي موافقت كرد كه كشورش بار ديگر به نماينده ويژه سازمان ملل در ليبي اجازه دهد به طرابلس سفر كند تا وي بتواند با مقامات لبيبي در مورد راههاي پايان مناقشه در ليبي و همچنين فعاليتهاي كمك رساني بحث و تبادل نظر كند.
دبير كل سازمان ملل همچنين از تحولات و ناآرامي هاي جهان عرب به عنوان فرصتي براي پيشرفت دموكراسي و حقوق بشر در كشورهاي عربي ياد كرد.
وي گفت هدايت اين جنبش ها بايد در كنترل مردم باشد. بان كي مون از كشورهاي همسايه ليبي خواست تا براي جلوگيري از بروز حوادث ناگوار همچون غرق شدن مهاجران، اقداماتي براي نجات مهاجران و افرادي كه مي خواهند از ليبي بگريزند، انجام دهند.
وي افزود: شخصا از رخ دادن حوادثي همچون غرق شدن افراد در دريا متاثر شده ام.
دبير كل سازمان ملل در ادامه گفت كه وي تصميم باراك اوباما رئيس جمهوري آمريكا در دادن دستور به كماندوهاي آمريكايي براي حمله به محل اختفاي اسامه بن لادن را تاييد مي كند.
وي تصريح كرد: اين عمليات تحت يك شرايط بسيار سخت و خطرناك انجام شد و از اينكه عدالت در مورد بن لادن اجرا شد، راضي هستم.
بان كي مون در پاسخ به سوالي در مورد فعاليت نيروهاي ناتو در ليبي گفت اين نيروها وطيفه دارند از غير نظاميان در برابر نيروهاي قذافي حفاظت كنند.
ناتو نيز از درخواست بان كي مون براي برقراري آتش بس در ليبي استقبال كرد. كارمن رومرو سخنگوي ناتو گفت: ما از اين درخواست دبير كل سازمان ملل حمايت مي كنيم. نمي توان گفت كه مناقشه ليبي فقط راه حل نظامي دارد.
آندرس فوگ راسموسن دبير كل ناتو كه در سفر به آمريكا به سر مي برد، اخيرا گفت در صورت برقراري آتش بس بايد تمامي حملات در ليبي پايان يابد و طرفها نسبت به اينكه ديگر حملات انجام نخواهد شد، اطمينان حاصل كنند.
اين درخواست بان كي مون براي برقراري آتش بس در ليبي در حالي مطرح شده است كه شاهدان اعلام كردند نيروهاي مخالف در ليبي توانستند يك فرودگاه را در مصراته به تصرف خود در آورند.
پيشتر فرانسه، انگليس و ايتاليا به طور جداگانه نيروهاي ويژه اي را براي دادن مشاوره به نيروهاي مخالف در ليبي به اين كشور اعزام كرده بودند. كشورهاي جهان اخيرا توافق كردند كه بودجه جديدي را براي كمك به مخالفان در ليبي اختصاص دهند و قول دادند كه دارايي هاي معمر قذافي و وابستگانش در خارج از ليبي را مسدود كنند.
مخالفان همچنين از جامعه جهاني خواستند كه براي آنها تسليحات پيشرفته ارسال كنند تا بن بست نظامي ايجاد شده در ليبي به نفع آنها به پايان برسد، اما قدرتهاي جهان همچنان در مورد انتقال تسليحان پيشرفته به ليبي با يكديگر اختلاف دارند.
تلاشهاي جامعه جهاني براي پايان مناقشه در ليبي در حالي همچنان ادامه دارد كه قذافي و نيروهاي وفادارش همچنان به حملات خود ادامه مي دهند و هيچ نشاني از تسليم شدن در ميان آنها وجود ندارد. نهادهاي بين المللي از جمله نهادهاي حقوق بشر نسبت به افزايش تلفات غير نظامي در درگيري ها در ليبي هشدار داده اند.