واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در تحلیلی به قلم آرون ماشو و دینا زاید از آدیس آبابا و قاهره با اشاره به رویکرد رژیم حسنی مبارک در تمایل به امریکا و غرب و روابط بسیار نزدیک با رژیم صهیونیستی نوشت...
تغییر نظام در این کشور باعث نزدیکی قاهره به کشورهای حوزه رود نیل خواهد شد.
پس از چندین دهه بی اعتمادی و تهدیدات، سرانجام حسنی مبارک رئیس جمهور سابق مصر سقوط کرد تا روابط بین این کشور و اتیوپی بهتر و فرصتهای امضای موافقنامه جدید تقسیم آبهای رود نیل نیز تقویت شود.
این دو کشور بزرگ در آفریقا پس از نیجریه از نظر جمعیتی ، از چند سال پیش بر سر آبهای ارزشمند نیل اختلاف دارند . مصر به پیمانهای دوره استعماری در سال 1929 میلادی که بر اساس آن دو سوم آبهای نیل به این کشور تعلق دارد پافشاری می کند .
اما اتیوپی نیز در محدوده سهمیه آبی خود در حال احداث یک سد بزرگ است .
هشتادو پنج درصد از آب رود نیل از اتیوپی نشأت می گیرد.
این کشور در تلاش برای کاهش کمبود شدید برق که از آن رنج می برد از رود نیل بهره برداری می کند .
پیش از آنکه مبارک در فوریه گذشته از قدرت کناره گیری کند اتیوپی و پنج کشور دیگر حوزه رود نیل درباره پیمان جدیدی توافق کردند که بر اساس آن سهم مصر از آبهای نیل کاهش می یابد و قاهره حق ندارد از حق وتوی طرحهایی که امکان دارد سرازیر شدن آبهای رود نیل را کُنْد کند ، استفاده کند . مصر و اتیوپی در سال 1993 میلادی موافقنامه امضا کردند و روابط دو کشور از سال 1995 پس از تلاش افراد مسلح اسلامگرا برای ترور مبارک در سفر به آدیس بابا به تیرگی گرائید .
ملس زناوی نخست وزیر اتیوپی ، مصر را به کمک به شورشیان برای متزلزل کردن ثبات در این کشور متهم کرد اما قاهره این اتهام را رد کرد ه است.
اما شرایط اکنون تغییر کرده و دو کشور به نوعی به یکدیگر نزدیک شده اند و سفر آینده عصام شرف نخست وزیر مصر و گروهی از وزرا به آدیس بابا که قرار است هفته آینده انجام شود این روابط را تقویت خواهد کرد .
قرار است عصام شرف فردا شنبه با زناوی دیدار کند .
آنّا کاساکاو کارشناس امور نیل در موسسه بین المللی آبها در استکهلم گفت quotation mark هر دولت جدیدی در مصر صرف نظر از اینکه بازیگرانش چه کسانی باشند و چه ایدولوژی داشته باشند باید سیاستهای مربوط به رود نیل به ویژه سیاست خارجی اش را در قبال کشورهای همسایه مجددا تعریف کند quotation mark .
وی افزود quotation mark عملا نشانه های روشنی وجود دارد که مقامات جدید درک می کنند حسنی مبارک در تقویت اعتماد با همسایگان به شدت شکست خورد و باید روابط جدیدی بنا شود quotation mark .
دولت مصر در یکی از برجسته ترین چرخش در چگونگی تعامل مقامات مصری با موضوع اختلاف برسر حوزه رود نیل با شماری از پژوهشگران و سازمانهای غیر دولتی ارتباط برقرار کرده است تا به تدوین سیاست مصر در آفریقا کمک شود .
همچنین دولت جدید مصر از بندهای پیمان جدید نیل به صراحت انتقاد نکرده است . حسین العطفی وزیر جدید آبیاری و منابع آبی مصر گفت همکاری با کشورهای حوزه رود نیل یک ضرورت اساسی است .
وی گفت باید در آینده به بهبود استفاده از این منابع به گونه ای که به همه کشورهای حوزه رود نیل سود برساند متمرکز شد .
شرف که از دیروز سفرش را در آفریقا آغاز کرده است در مراسم انتصاب رئیس جمهور اوگانادا شرکت می کند . پیش از سفر شرف به چند کشور آفریقایی ، هیئتهایی از فعالان و دیپلماهای سابق و سیاستمداران زمینه این سفر را هموار کرده اند. سفرهای اولیه تا اندازه زیادی موفق بود تا جاییکه اتیوپی اعلام کرد امضای موافقنامه جدید ویژه نیل را تا زمان ا نتخاب دولت جدید مصر به تعویق خواهد انداخت .
برخی از مصریها حسنی مبارک را در خصوص ارتباط با آفریقا مقصر می دانند . مصر بزرگترین کشور عربی از نظر جمعیتی است اما برخی معتقدند نفوذ منطقه ای آن پس از گذشت سه دهه از حکومت مبارک کاهش یافته است .
سیاست خارجی و روابط اقتصادی مصر در این سه دهه بیشتر به امریکا و اروپا گره خورده بود . سامی مور عضو حزب دمکرات سوسیال مصر در سفر به اتیوپی گفته بود اگر از سود و زیان صحبت کنیم منافع مصر در گرو ارتباط با اسرائیل نیست بلکه با آفریقاست که در منابع با این قاره شریک است.
وی افزود در سایه حکومت حسنی مبارک مصر جایگاه آفریقایی و عربی خود را از دست داد و وی پیش از آنکه مصریها را بکشد کرامت آنها را از بین برد .
با وجود آنکه هم اکنون از اظهارات شدید اللحن خبری نیست اما مصریها همچنان از پیمانی که سهم بیشتری را از آبهای رود نیل تضمین نکرده است همچنان نگران هستند .
حمدین صباحی نامزد انتخابات ریاست جمهوری مصر گفت همه میدانند که سهم آبی مصر از میانگین جهانی کمتر است بنابراین باید دستیابی به این مقدار تضمین شود .
صفوت عبد الدایم دبیر کل شورای عربی آب گفت همکاریهای متقابل دستاوردهای بسیار زیادی خواهد داشت و اگر کشورهای حوزه رود نیل با یکدیگر همکاری کنند امکان توسعه آفریقا وجود خواهد داشت .