خبرگزاري فارس: محيي الدين الغندور ميگويد كه از زمان حسني مبارك طرحهايي براي احداث تأسيسات هستهاي صلحآميز بهمنظور توليد انرژي در مصر مطرح شده بود كه اين پروژه بهعلت سنگاندازيهاي رژيم حاكم مسكوت مانده و بهنظر ميرسد تجربه ايران در اين زمينه ميتواند راهگشا باشد.
"محيي الدين الغندور " مديرعامل و عضو هيئت مديره شركت سرمايهگذاري "ايران – مصر " است كه از دوران جواني و از زماني كه پدرش رئيس حزب "مصر الفتاه " (مصر جوان) بود فعاليتهاي سياسي خود را عليه رژيم وقت حاكم مصر آغاز كرد. اين فعاليت در دوران دانشجويي و فارغ التحصيلي به اوج خود رسيد كه در اين راه چندين بار دستگير و زنداني شده است.
فارس مصاحبه مفصلي را با محوريت فرصتهاي همكاري اقتصادي بين ايران و مصر با اين نماينده سابق پارلمان كه در تاسيس احزاب سياسي و مقدمه سازي در زمان رياست جمهوري "انور سادات " براي تكثر احزاب در جمهوري مصر نقش برجستهاي داشت انجام داد كه مشروح آن در پي ميآيد.
فارس: با تشكر از حضرتعالي كه اين فرصت را در اختيار خبرگزاري فارس قرار داديد. لطفاً در ابتدا درباره فرصتهاي همكاري اقتصادي بين جمهوري اسلامي ايران و مصر بعد از انقلاب 25 ژانويه توضيحاتي ارائه دهيد؟
الغندور: خواهش ميكنم. در حقيقت شما اولين رسانه ايراني هستيد كه به اين موضوع ميپردازيد. با توجه به اينكه بنده حتي در زماني كه در احزاب فعاليت سياسي ميكردم رئيس كميته اقتصادي حزب بودم و زماني كه نائب رئيس حزب "الاحرار " بودم نيز با كميته اقتصادي همكاري ميكردم، لذا موضوع همكاري بين ايران و مصر همواره براي من جالب بوده و به نظر ميرسد كه دو ملت مسلمان ايران و مصر از پتانسيل بالايي براي همگرايي بيشتر و فعاليت اقتصادي برخوردارند.
جمهوري اسلامي ايران در بسياري از بخشهاي اقتصادي پيشرفت چشمگيري داشته است كه از قضا مصر نيازمند تكنولوژيهاي ايران است. نخست اينكه ايران از قدرت بالاي سرمايه گذاري برخوردار است و همانطور كه ميدانيد مصر در حال حاضر نياز زيادي به سرمايه گذاري در بخشهاي مختلف دارد. با توجه به اينكه افكار عمومي مصر از هرگونه اقدام ايراني كه در اين راستا صورت ميگيرد استقبال ميكند، يك فرصت طلايي فراروي طرف ايراني قرار گرفته است كه شايسته استفاده و بهرهبرداري است.
فارس: ميتوانيد اين فرصتهاي سرمايهگذاري را به صورت جزييتر براي ما بيان كنيد؟
الغندور: شايد در ابتدا بتوان به فرصت سرمايهگذاري ايران در حوزه نفت و گاز مصر اشاره كنيم، زيرا صنعت نفت و گاز ايران پيشرفت بسيار خوبي دارد كه ميتوان از اين تجربه در مصر استفاده كرد. صنعت پتروشيمي نيز يكي ديگر از حوزههايي است كه امكان همكاري بين تهران و قاهره وجود دارد. با توجه به اينكه مصر از نعمت رودخانههاي بسيار بزرگي برخوردار است، تجربه سدسازي ايران در بعد از انقلاب اسلامي ميتواند به ذخيره سازي آب و توليد انرژي در مصر كمك شاياني كند.
ايران و مصر سرشار از آثار باستاني عظيمي است كه فرصت تبادل توريست بين دو كشور را مهيا ميسازد. در اين سفر كه به تهران داشتم توافقنامهاي به منظور تبادل توريست با چند شركت بخش خصوصي در محل اتاق بازرگاني و صنايع ايران امضا كرديم و مقرر شد كه هر ماه 10 هزار ايراني (سالانه 120 هزار نفر) به مصر سفر كنند و از سوي ديگر 60 هزار توريست مصري سالانه براي بازديد به ايران بيايند.
هماكنون مصر نيازمند احداث تاسيسات زيربنايي زيادي است و همه اين فعاليتهاي عمراني به سيمان نياز دارند و ايران ميتواند در زمينه احداث كارخانجات سيمان با مصر همكاري كند. علاوه بر آن ايران ميتواند نياز مصر را به فولاد مرتفع سازد.
ايران با تجربه جنگ هشتساله در حقيقت پيشرفت چشمگيري در صنايع نظامي پيدا كرده است. مصر نيز بعد از سرنگوني رژيم مبارك هم اينك نيازمند بازيابي توان نظامي است و ارتش اين كشور به اسلحه نياز دارد، زيرا همه شهروندان مصري بهجز اطرافيان حسني مبارك به خوبي ميدانند كه چيزي به اسم صلح با رژيم صهيونيستي امكانپذير نيست و جنگ با اين رژيم دير يا زود فراخواهد رسيد بنابراين تجهيز ارتش مصر اجتناب ناپذير است. تجربه ايران در اين زمينه كمك بزرگي به مصر ميكند.
كمتر از 10 درصد نياز مردم مصر به گندم در داخل كشور توليد و 90 درصد ديگر از آمريكا وارد ميشود و اين نكته همواره پاشنه آشيل قاهره در برابر زورگوييهاي واشنگتن بوده است بنابراين جمهوري اسلامي ايران كه در زمينه توليد گندم به خودكفايي رسيده و مازاد بر نياز داخلي خود را در انبارها نگهداري ميكند، ميتواند بخشي از نياز ملت مصر به گندم را برطرف سازد. اين كشور ميتواند گزينه جايگزين آمريكا براي ملت مصر باشد. مردم ما دوست دارند از تجربه ايران در اين زمينه استفاده كنند.
مصر معاهداتي با چندين كشور آفريقايي دارد كه براي صادرات خود به آن كشورها نيازي به پرداخت ماليات و عوارض نيست يعني همه صادرات ما به آن كشورها معاف از ماليات است. بنده در نشستهاي خود با مسئولان صنايع خودروسازي جمهوري اسلامي پيشنهادي مبني بر راهاندازي خط مونتاژ خودرو در مصر ارائه دادم تا در آن صورت خودرو توليد كشور مصر بتواند بدون هيچگونه مالياتي به 22 كشور صادر شود. اين فرصت تنها مخصوص خودروسازي نيست بلكه ساير صنابع ايران را نيز در بر ميگيرد.
همچنين از زمان حسني مبارك طرحهايي براي احداث تاسيسات هستهاي صلح آميز به منظور توليد انرژي در مصر مطرح شده بود كه به علت سنگ اندازيهاي رژيم حاكم اين پروژه مسكوت مانده است، به نظر ميرسد كه تجربه ايران در اين زمينه ميتواند راهگشا باشد.