مصر

خبرگزاري فارس: وزير خارجه سابق كشورمان با بيان اينكه موضوع روابط با مصر تا انتخابات اين كشور به طول خواهد انجاميد، تصريح كرد: نبايد در روابط ايران و مصر شتاب و ذوق زدگي به خرج داد.

به گزارش خبرنگار سياست خارجي خبرگزاري فارس، منوچهر متكي وزير امور خارجه سابق كشورمان در نشست تخصصي قيام‌هاي مردمي جهان عرب و تاثير آن بر آينده فلسطين كه امروز يكشنبه 25 ارديبهشت ماه در دفتر مطالعات سياسي و بين‌المللي وزارت امور خارجه برگزار شد، با اشاره به تحولات و انقلاب‌هاي رخ داده در كشورهاي عربي منطقه گفت: امروز زمان مناسبي براي جدي گرفتن گفت‌وگوي ايران و كشورهاي عربي است.

وي تحولات منطقه را بسيار مهم و زمينه‌ساز تحولات جديدتري در آينده خواند و افزود: اين تحولات جدي هستند و نه يك جرقه زود گذر، واقعيت اين است كه آنچه امروز در جهان عرب جاري است سر باز كردن عقده‌اي است كه دهها سال در دل ملت‌هاي منطقه وجود داشت.

وزير خارجه سابق كشورمان نخستين خواست مردم در اين قيام‌ها را اعتراض به نحوه حكمراني حاكمان بر ملت‌هايشان خواند كه در دوران انقلاب اسلامي ايران نيز وجود داشت و در عين حال گفت: آن زماني كه ملت ايران به وابستگي رژيم وقوف يافتند، قيام كردند كه آگاهي بخشي‌ها نيز تاثيرگذاري خود را داشت.

متكي وابستگي، فساد، از خود بيگانگي و واگرايي ملت‌ها از سوي حاكمان را عامل اعتراض و قيام‌هاي مردمي خواند كه حاصل آن فرار حاكمان بالافاصله پس از آغاز اعتراضات بود.
وي افزود: به لحاظ شرايط سياسي مردم احساس مي‌كردند نقشي در كشورشان ندارند، چه در حكومت‌هاي پادشاهي و چه در حكومت‌هاي به ظاهر جمهوري و اين نقطه آغاز قيام‌ها بود.

وزير خارجه سابق كشورمان به سخنراني شاه ايران در زمان انقلاب مردم اشاره كرد و گفت: زماني كه شاه پس از 37 سال با قيام مردم روبرو شد اعلام كرد كه صداي مردم را شنيده و حاضر است حكومت را پس از اين بر اساس اراده مردم پيش ببرد كه مردم نپذيرفتند و همين سخنراني را نيز مبارك 2 ماه پيش داشت كه آن را مردم مصر نپذيرفتند.
وزير خارجه سابق كشورمان عجين شدن حكمراني به تماميت خواهي را آغاز فساد و انحراف حاكمان خواند و افزود: حكمراناني كه مراقبه ندارند دچار فساد مي‌شوند.
متكي ادامه داد: مردم به سياست‌هاي منطقه‌اي حكمرانان خود معترض هستند كه رژيم صهيونيستي عامل اصلي اين سياست منطقه‌اي است و امروز 63 سال از سالگرد تاسيس آن مي‌گذرد.

وي افزود: امروز پس از گذشت 6 دهه هيچ ملت مسلماني مشروعيت اين رژيم را نپذيرفته اما به برخي كشورهاي آسيايي فشار وارد آوردند تا اين رژيم را به رسميت بشناسند.
وزير خارجه سابق كشورمان با اشاره به روند مناسبات كشورهاي عربي و منطقه با رژيم صهيونيستي طي 6 دهه گذشته، از جنگ‌هاي اعراب و اسرائيل تا قرار داد كمپ ديويد گفت: كشورهاي عربي روز به روز نشان داده‌اند كه بيشتر تسليم اين رژيم هستند اما در مصالحه خود با اين رژيم هيچ امتيازي نگرفتند و غربي‌ها براي نظرات آنها در اجلاس‌هاي مختلف مانند آناپليس هيچ ارزشي قائل نشدند.

متكي با ذكر اين نكته كه ملت‌هاي عربي با ديدن اين روند و اينكه رژيم مبارك در مقاومت فلسطين فشار وارد مي‌كرد قيام كردند، اظهار داشت: اين تحقير شدگي‌ها به تدريج انباشته شده و خود را نشان داد.
وي مناسبات دولت‌ها عربي در عرصه جهاني و روابط اين كشورها با غرب را بعد سوم اعتراضات مردمي خواند و افزود: پدر پادشاه بحرين در سال 1371 و در حاشيه اجلاس سران به رئيس هيئت ايراني مي‌گفت كه بايد همه اختيارات خود را به بوش پدر بدهيم زيرا اين موضوع مشكلات منطقه را حل مي‌كند.
وزير خارجه سابق كشورمان ادامه داد: اگر دولت‌ها در تعامل با مردم خود تغييري ايجاد نكنند اين عطش زبانه مي‌كشد.

متكي با بيان اينكه قيام‌هاي منطقه به اهداف اوليه خود رسيده است، يادآور شد: دولت‌ها و حاكمان وابسته متوجه شده‌اند كه پوشالي هستند و اگر به ملت خود گره نخورند حتي در كشورهاي همپيمان نيز جايي براي فرار نخواهند يافت.
وي با اشاره به ناتواني غرب در تحليل وضعيت منطقه و تلاش براي القاي اين مطلب كه انقلابات منطقه مديريت شده از سوي آمريكا است، يادآور شد: بايد پرسيد كه آمريكا چه مشكلي در منطقه داشت كه روند را تغيير داده و از حركت‌هايي دفاع مي‌كند كه صف‌هاي نماز جماعت آن به صدها هزار نفر مي‌رسد.
وزير امور خارجه سابق كشورمان ادامه داد: غربي‌ها گمان مي‌كردند آرايش منطقه را تكميل كرده و قذافي سركش را مهار كردند اما اين انقلاب‌ها تصورات آنها را دگرگون كرد.

متكي در بخش ديگر از سخنان خود اظهار داشت: زماني از نخست وزير ليبي پرسيدند كه شما چرا با غرب همراه شديد، او به بمبي كه در گوشه ساختمان نخست وزيري خرابي ايجاد كرده بود اشاره كرد و گفت: ما مجبور به اين كار شديم اما امروز چگونه است كه با هزاران بمبي كه در ليبي منفجر مي‌شود قذافي كنار نمي‌رود، در حالي كه امروز با يك بمب از تمام آرمان‌ها و اهداف انقلابي خود كناره گرفتند.

وي با بيان اينكه غربي‌ها در آغاز اين طور القاء مي‌كردند كه انقلاب‌هاي مردمي منطقه از جنس اسلامي نيست و به همين دليل نقش ايران را در اين تحولات هيچ مي‌دانستند، اظهار داشت: با گذشت زمان و پررنگ‌تر شدن رنگ اسلامي قيام‌ها اعلام كردند كه ايران در پي بهره‌برداري از تحولات منطقه است و امروز مي‌گويند كه ايران در اين انقلاب‌ها دخالت مي‌كند در صورتي كه ويژگي قيام‌هاي منطقه مردمي و بومي‌ بودن آن است.
وزير امور خارجه سابق كشورمان به رفتارها و مواضع متناقض برخي كشورها در قبال تحولات منطقه اشاره كرد و اظهار داشت: شوراي همكاري خليج فارس جلسه تشكيل داده و اعلام مي‌كند كه عبدالله صالح بايد از يمن رفته و معاون وي جايگزينش شود، آنها هنوز متوجه عمق قيام‌هاي منطقه نشدند.

متكي در بخش ديگري از سخنان خود متكي در بخش ديگري از سخنان خود با بيان اينكه امروز منطق زورمدارانه رژيم صهيونيستي لرزان‌تر از هر زمان ديگري شده است، گفت: زمان كندي از يك فيلسوف يهودي نقل كرده بود كه اسرائيل يعني حكومت مردم بدون سرزمين و سرزميني بدون مردم كه هر دو‌ اين معادله غلط بوده است.

وي با اشاره به طرح جمهوري اسلامي در مورد حل مسئله فلسطين اظهار داشت: امروز كه گروه‌هاي فلسطيني با هم توافق كردند و حركت‌هاي مردمي شكل گرفته بايد راهكارهاي اصولي و منطقي را در پيش گرفت.
وزير خارجه سابق كشورمان گفت: راه حل مسئله فلسطين بازگشتن آوارگان به سرزمين اصلي خود و برگزاري رفراندوم در اين كشور است.

متكي در بخش ديگري از سخنان خود در خصوص مصر هم با بيان اينكه نبايد در روابط ايران و مصر شتاب و ذوق زدگي به خرج داد، ادامه داد: بايد بگذاريم تا روند طبيعي طي شود و تصور مي‌كنم موضوع روابط با مصر تا انتخابات اين كشور به طول خواهد انجاميد.
وي با بيان اينكه مصري‌ها مي‌دانند چه مي‌خواهند كه تغييرات مناسبات گذشته مي‌باشد، يادآور شد: هر آنچه مردم كشورها بخواهند شكل خواهد گرفت.

وزير امور خارجه سابق كشورمان افزود: غربي‌ها از گذشته‌هاي دور با در كنار هم قرار گرفتن تركيه، مصر و ايران موافق نبودند و اين موضوع را تنها در چارچوب سياست‌هاي خود مفيد مي‌دانستند مانند روابط شاه ايران و سادات اما امروز بايد ياد بگيرند كه جغرافياي سياسي منطقه در حال تغيير است و اگر درست متوجه اين موضوع نشوند نمي‌توانند تدبير درستي داشته باشند.

متكي با بيان اينكه اروپا امروز در تحليل شرايط منطقه دچار به هم ريختگي است، خاطرنشان كرد: 10 سالي است كه اروپا به اين بيماري دچار شده زيرا در تصميم‌گيري‌هاي خود صرفا از كاخ سفيد پيروي مي‌كند. امروز زمان براي انديشمندان غربي فرا رسيده كه قضايا را درست تحليل كنند.

وي در بخش ديگري از سخنان خود با اشاره به تحولات ليبي نيز گفت: غربي‌ها تصور نكنند با رفتن قذافي حكمران كامل ليبي خواهند شد. آنها تلاش مي‌كنند وزير خارجه پيشين كه طبق اسناد منتشر شده عامل انگليس است را به عنوان مخالف قذافي به قدرت برسانند، اما موفق نخواهند بود زيرا ليبي و يمن را مردم اين كشورها خواهند ساخت.
وزير امور خارجه سابق كشورمان با بيان اينكه ايران، تركيه و مصر مي‌توانند همگرايي خوبي را در منطقه براي شرايط جديد داشته باشند، گفت: اگر ايمان داريم كه انقلاب‌ها براي رسيدن ملل به حقوق خود است بايد با يكديگر هم‌افزايي داشته باشيم.

متكي در بخش ديگري از سخنان خود همچنين با بيان اينكه انقلاب‌هاي منطقه تا پيروزي و ثبات با طراحي‌ها و توطئه‌هاي مختلفي روبرو خواهند بود كه ايران طي 3 دهه گذشته با آنها روبرو بوده است، يادآور شد: رهبري هوشيار انقلاب و مردم متحد اين توطئه‌ها را شكست داده‌اند و ايران مي‌تواند مانيفست اين مقاومت در منطقه را طراحي كرده و ارائه دهد.

وي ادامه داد: رژيم صهيونيستي امروز در لرزان‌ترين شرايط خود قرار گرفته و نمي‌تواند براي رسيدن مردم فلسطين به حقوق خود يك طراحي را انجام دهد.
متكي در بخشي ديگر از سخنانش در خصوص سوريه نيز گفت: دولت سوريه بايد به مطالبات مردم خود توجه كند اما بايد توجه داشت ضمن اينكه بخشي از مردم مطالبات خود را مطرح مي‌كنند، دخالت‌هاي خارجي نيز وجود دارد كه مردم را تحريك مي‌كند و اين موضوعي است كه در يمن، ليبي، مصر، اردن و بحرين وجود ندارد.
وي ادامه داد: سخنگوي دولت آمريكا در تحولات سوريه به صراحت اعلام مي‌كند كه دولت سوريه نبايد از حمايت آمريكا از مخالفان سوري ناراحت شود و كشورهاي همسايه نيز دخالت‌هايي در اين خصوص دارند.
وزير امور خارجه سابق كشورمان راه مطالبات مردم سوريه را نشان دادن مشت و درفش ندانست و يادآور شد: سوريه در عرصه‌هاي جهاني و منطقه‌اي نسبت به همه رژيم‌هاي عربي در جايگاه بهتري قرار دارد.
متكي ادامه داد: اين كشور در كنار جريان مقاومت است و طي سه دهه گذشته حاضر نشده از خواسته خود دست بكشد.
وي با بيان اينكه دولت سوريه اعلام كرده كه ديگر به مردم تيراندازي نشود، يادآور شد: اين حتماً تدبير درستي است، اگر چه ما با كشوري كاملاً دوست هستيم اما حرف‌هاي خود را نيز به آنها مي‌گوييم.
وزير خارجه سابق كشورمان در پايان با بيان اينكه برخي كشورها تلاش دارند آتشي كه در خرمنشان به واسطه عملكردشان افتاده به خرمن ديگران بيندازند، گفت: اين همان كاري است كه عبدالله صالح دو سال پيش در تحولات يمن در قبال ايران انجام داد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران