غرب كه پيش از اين بيشتر به حمايت از قذافي متمايل بود، اكنون با رويكرد به مخالفان قذافي، چرخشهاي نامتوازني براي سنجش ميزان توانايي هركدام از طرفين براي اجراي خواستههايش در پيش گرفته است.
سیاست روز- مردم ليبي 28 بهمن 1389 در حالي براي پايان دادن به 4 دهه حاكميت قذافي قياميسراسري را آغاز كردند كه پس از يك ماه غرب با ادعاي حمايت از مردم، بهرهگيري از اين قيام براي سلطه بر ليبي را آغاز كرد. آنها با نام ناتو با صدور قطعنامه 1973 شوراي امنيت براي اجراي طرح پرواز ممنوع بر فراز ليبي حضور خود را در جنگ آغاز كردند اما در نهايت با تشديد تحركات خود نيات واقعي خود را از جنگ آشكار كردند. طرحي كه نتيجه آن سلطه بر ليبي با به بازي گرفتن قذافي و مخالفان بوده است.
آنها با بازيگري ميان طرابلس مركز قذافي و بنغازي مركز مخالفان اهداف خود را پيگيري كردهاند. هر چند كه ابتدا توازني در اين رويكرد بود اما در روزهاي اخير غرب با رويكرد ديپلماتيك نظير دعوت از سران مخالفان قذافي به انگليس، آمريكا و فرانسه و بيان وعدههايي به آنها و تشديد حملات به مواضع قذافي نوعي چرخش به سمت مخالفان را به نمايش گذاشتهاند. البته آنها هنوز براي حذف قذافي تصميم نهايي را نگرفته و برآنند تا در كنار بالابردن هزينههاي وي، ميزان پايبندي مخالفان به خواستههاي غرب را سنجيده و سپس در مورد آينده جنگ تصميم گيري كنند. تصميميكه ميتواند به حذف قذافي و يا تجزيه ليبي با محوريت بنغازي و طرابلس منجر شود.
بمباران چند وزارتخانه در طرابلس توسط نيروهاي ناتو و درخواست صدور حکم بازداشت ديکتاتور ليبي و سيف الاسلام پسر وي از سوي دادگاه جنايي بين المللي از جمله تحولات ليبي به شمار ميرود. تحولاتي كه تاحدودي نشانگر چرخش بيشتر غرب به سمت مخالفان قذافي است هر چند كه به اذعان وزير خارجه ايتاليا، غرب مهلتي سه هفتهاي را براي تعيين سرنوشت قذافي در نظر گرفتهاند. نيروهاي ناتو چند مرکز امنيتي و وزارتخانه در طرابلس را بمباران کردند. امنيت داخلي و مقر وزارت بازرسي و نظارت مردمي(نهاد مبارزه با فساد در ليبي) از جمله مراکزي بود که هدف حملات هوايي قرار گرفت.
البته ناتو در كنار اين حملات ، مناطق غير نظامي در ساير شهرها نيز بمباران كرده است. غرب به دنبال طرح زمينه سوخته در ليبي است تا به نام بازسازي بتواند اشغال آرام و چپاول ثروتهاي اين كشور را اجرايي سازد.
غرب در حالي به كشتار در ليبي ادامه ميدهد كه افكار عمومي جهان با اين روند مخالفت مي كند چنانكه جمعي از فعالان مدني و مخالفان جنگ در انگليس عصر دوشنبه با برگزاري تجمعي در مقابل دفتر نخست وزير انگليس در لندن، خواستار توقف بمباران ليبي شدند. همچنين لاوروف وزير خارجه روسيه تاكيد كرد كه تنها دولت ليبي نبايد مفاد قطعنامه شوراي امنيت را رعايت كند، بلكه نيروهاي ائتلاف بينالمللي هم بايد در چارچوب ماموريت تعيين شده عمل كنند، در حاليكه ما شاهد خلاف اين مسئله هستيم.
در اين ميان غرب راه را كاملا به روي قذافي نبسته است و همچنان بازوي ديپلماسي وي فعال است. مارتين نسيركي سخنگوي بان كي مون اعلام كرد كه عبدالله الخطيب نماينده ويژه دبيركل سازمان ملل در طرابلس با نخست وزير، وزير خارجه و دبير كل كنگره ليبي ديدار و گفتگو كرده است. در همين حال شبكه راشاتودي گزارش داد: جنگ ليبي ويتريني براي فروش تسليحات نظامياست چراكه 2 جنگنده تايفون "يوروفايتر " انگليس و جنگنده رافائل فرانسه كه در عمليات نظاميدر ليبي حضور دارند، براي عقد قرارداد 126 جنگنده مورد نياز ارتش هند به ارزش 10 ميليارد دلار در رقابت با يكديگر هستند.
در همين حال براي توجيه اقدامات جديد ناتو در ليبي محافل رسانهاي غرب فضاسازي گستردهاي را آغاز كردهاند چنانكه روزنامه نيويورک تايمز در گزارشي با اشاره به واکنش نزديکان ديکتاتور ليبي به اظهارات اخير رئيس ستاد مشترک ارتش انگليس از تصميم مقامات ليبي براي استفاده از سپرهاي انساني در برابر حملات ناتو خبر داد. از سوي ديگر منابع خبري اعلام كردند پيروزيهاي مخالفان قذافي همچنان ادامه داشته و سخنگوي انقلابيون اين كشور اعلام كرد، انقلابيون براي پيشروي به سمت غرب و طرابلس برنامهريزي ميكنند.ناظران سياسي تاكيد دارند كه سرنوشتي نامعلوم در انتظار ليبي است بويژه اينكه غرب همچنان راهبرد خود در اين كشور را بر بازي دوجانبه استوار ساخته و براي منفعت طلبي خود مردمان اين كشور را قرباني ميكند.