ایرنا - بازاريابي وسيع كشورهاي درگير در جنگ ليبي براي سلاح هاي به كار گرفته شده در اين جنگ نشان مي دهد كه اين كشور به نمايشگاهي براي فروش شركت هاي جنگ افزارسازي تبديل شده است.
قدرت هاي غربي به منظور به دست گرفتن بازارهاي تجهيزات نظامي در كشورهاي خاورميانه در تلاش اند تا اين كشورها را به بازارهاي فروش محصولات نظامي خود تبديل كنند.
در همين رابطه شبكه تلوزيوني راشا تودي در برنامه اي از رقابت سازندگان جنگنده هاي انگليسي و فرانسوي در ليبي براي بستن قرارداد 10 ميليارد دلاري با هند خبر داد.
به گفته راشا تودي 2 جنگنده 'تايفون' انگليس و جنگنده 'رافائل' فرانسه كه در عمليات نظامي در ليبي نيز حضور دارند، براي عقد قرارداد 126 جنگنده مورد نياز ارتش هند به ارزش 10 ميليارد دلار در رقابت با يكديگر هستند.
ظاهرا جنگ ليبي به نمايشگاه عرضه سلاح هاي غربي براي فروش به كشورهاي متقاضي تبديل شده است.
اين در حالي است كه براساس اطلاعاتي كه به تازگي از سوي موسسه تحقيقاتي بين المللي استكهلم (SIPRI ) منتشر شد، هند، به عنوان بزرگترين واردكننده تسليحات در جهان شناخته شده است. گفتني است اين كشور 9 درصد از نقل و انتقال تسليحات در صحنه بين المللي را از سال 2006 تا 2010 به خود اختصاص داده كه در اين بين 82 درصد از واردات تسليحات اين كشور از روسيه بوده است.
اين كشور به طور سنتي خريدار سلاح از روسيه بوده است كه با نزديك شدن به ايالات متحده بر خريدهاي نظامي خود از آمريكا افزوده است.
به گفته 'پل هولتوم' مدير برنامه نقل و انتقال تسليحات در اين موسسه، در حال حاضر رقابت شديدي ميان صادركنندكان تسليحات نظير؛ انگليس، آلمان، ايتاليا از يك سو و فرانسه، روسيه و آمريكا از سوي ديگر، براي به دست گرفتن بازارهاي تجهيزات نظامي در آسيا و خاورميانه وجود دارد.
از طرفي با نگاهي به آمارهاي منتشر شده از بازار فروش تسليحات كشورهاي غربي مي توان دريافت كه كشورهايي نظير انگليس و فرانسه با انعقاد قراردادهاي كلان در پي تصاحب بازار تجهيزات نظامي كشورهاي خاورميانه هستند.
براساس گزارش منتشر شده از سوي موسسه تحقيقات صلح بين الملل استكهلم در سال 2010، انگليس در بازار جهاني تسليحات، از آمريكا نيز سبقت گرفته است.
به گزارش اين موسسه تحقيقاتي شركت بي اي اي سيستمز(BAESystems) كه توليد كننده تجهيزات نظامي است در سال 2008 با فروش توليدات خود به ارزش 32 ميليارد و 400 ميليون دلار توانست گوي سبقت را از شركت هاي آمريكايي بربايد.
همچنين فروش جنگ افزارهاي 100 شركت توليدكننده تسليحات در سال 2008 ميلادي به 385 ميليارد دلار رسيد كه در مقايسه با سال قبل آن 39 ميليارد دلار افزايش داشته است.
به گفته 'نيكلاس وود'، نويسنده و پژوهشگر انگليسي، اقتصاد انگليس در دهه هاي اخير و از زمان نخست وزير مارگارت تاچر به شدت به فروش سلاح و تجهيزات نظامي به كشورهاي عرب وابسته شده است.
در همين حال روزنامه آمريكايي 'وال استريت ژورنال'، اخيرا در گزارشي از نگراني آمريكا در خصوص از دست دادن بازار تسليحات خاورميانه سخن گفت. به نوشته اين روزنامه رقابت در بازار جهاني تسليحات و نيز حوادث اخير در كشورهاي عربي سبب شده تا دولت اوباما در خصوص كمك هاي نظامي و فروش آتي تسليحات تجديدنظر كند، چرا كه اين ناآرامي هاي مي تواند پيامدهايي از قبيل قطع و به تعويق افتادن كمك هاي تسليحاتي به اين كشورها دربر داشته باشد.
فرانسه نيز به عنوان يكي از كشورهاي صادركننده تسليحات توافق نامه هاي بسياري با كشورهاي آسيايي نظير عربستان به امضا رسانده است.
به گزارش خبرگزاري فرانسه، شركت هاي جنگ افزارسازي فرانسوي درخواست هايي با ارزش مالي بالا دريافت مي كنند كه اين مساله سبب مي شود فرانسه جايگاه خود را در رتبه چهارم صادركنندگان جنگ افزار پس از آمريكا، انگليس و روسيه حفظ كند. فرانسه حدود 7 درصد بازار تسليحات جهاني را به خود اختصاص داده و در مناطقي غير از خاورميانه نيز فعال است.
اين در حالي است كه مقامات فرانسوي در اظهارات خود در اين خصوص بر اهميت صادرات و تاثير اقتصادي آن تاكيد مي كنند. به گفته آنان كشورهاي حوزه خاورميانه با 42 درصد بيشترين خريدار سلاح هاي فرانسوي هستند.
در سال 2008 ميلادي روزنامه كويتي 'الصباح' از معامله چند ميليارد دلاري ميان بغداد و لندن خبر داده بود. 'جان ويلكس'، سخنگوي پيشين دولت انگليس به رسانه ها گفت كه طبق اين قرارداد دولت انگليس متعهد شد تا عراق را به سلاح هاي پيشرفته مجهز كند.
به نظر مي رسد استفاده از جنگ ليبي كه كشورهاي غربي با عملكرد مبهم خود در بحراني تر شدن آن نقش پررنگي داشته اند از سوي شركت هاي جنگ افزارسازي غربي به عنوان فرصتي براي آزمايش سلاح هاي جديد و بازاريابي براي فروش آنها نگريسته مي شود.