خبرگزاري فارس: رونامهنگار برجسته مصري با اشاره به اينكه انقلاب مصر موفق بوده اما هنوز با پيروزي فاصله بسياري دارد، گفت، زماني ميتوان از پيروزي سخن گفت كه اهداف انقلاب محقق شده باشد.
به گزارش فارس، پس از سالها "محمد حسنين هيكل "، روزنامهنگار و نويسنده برجسته مصري در مصاحبهاي مفصل و مشروح با روزنامه الاهرام از بايدها و نبايدهاي مصر، گذشته و حال و آينده اين كشور بويژه مصر پس از انقلاب و از سياست داخلي و خارجي آن و تغيير و تحولات عرصه بين المللي سخن گفت، با توجه به اهميت اين سخنان و طولاني بودن آن مشروح آن در چند بخش ارائه ميشود كه بخش اول به عرصه داخلي مصر و مشخصا انقلاب آن ميپردازد.
* انقلاب مصر براي جهانيان مثل انفجار يك بمب بود
هيكل سخنان خود را اينگونه درباره انقلاب بزرگ و شكوهمند مصر آغاز ميكند: شب 27 آوريل مهمان ديويد اوين، وزير خارجه سابق انگليس بودم و اين دقيقا همزمان بود با شب ازدواج شاهزاده ويليام كه در آن شخصيتهاي مختلفي از سراسر جهان حضور داشتند، اولين چيزي كه نظر مرا در اين ميهماني به خود جلب كرد، باران سولاتي بود كه درباره انقلاب مصر توسط حضار از من ميشد و همه درباره آينده مصر از من سوال ميكردند. براي آنها انقلاب مصر نه تنها واقعهاي غيرقابل تصور بود، بلكه از آن تحت عنوان بمبي ياد ميكردند كه صدايش گوش فلك را كر كرد.
* انقلاب مصر موفق بوده، اما هنوز پبروز نشده است
درباره حوادث جاري در جهان عرب و انقلابهايي كه اين جهان در اين اواخر با آن مواجه بود، بويژه انقلاب مصر، حسنين هيكل ميگويد: درباره دو اصطلاح بايد تفاوت قائل شد، يكي موفقيت و ديگري پيروزي؛ واقعيت امر اين است كه دو انقلاب تونس و مصر در عمل موفق بودند، يعني هر دو توانستند، موجبات سرنگوني ديكتاتورهاي خود "زين العابدين بن علي " و "حسني مبارك " را فراهم آورند اما اين دو انقلاب هنوز نتوانستهاند پيروز شوند.
* پيروزي؛ موفقيت در كسب هدف است
به اعتقاد اين نويسنده نامدار مصري، تفاوت پيروزي و موفقيت در اين است كه وقتي شما بتوانيد هدف مورد نظر خود را محقق كنيد در آن صورت پيروز شدهايد و انقلاب تونس و مصر با اين كه موفق شدند، رژيمهاي خود را سرنگون كنند، اما تاكنون نتوانستهاند، اهداف انقلابشان را محقق نمايند و به همين دليل نميتوان گفت، اين دو انقلاب پيروز شدهاند.
* تحقق هدف؛ يعني ورود به مرحلهاي جديد از تاريخ
در واقع مهمترين و بزرگترين اقدام هر انقلابي تحقق هدف است، تحقق هدف در اينجا به معناي پشت سر گذاشتن يك مرحله و ورود به مرحله ديگر است كه كار بسيار سختي تلقي ميشود و نياز به جرات و شهامت يك ملت دارد و به اعتقاد من بزرگترين چالش پيش روي هر انقلاب پاي گذاشتن به مرحلهاي جديد از تاريخ است.
* چه چيز لازم است تا ملت مصر پيروزي را محقق كند
حسنين هيكل معتقد است، براي اين كه انقلاب مصر به پيروزي برسد به عوامل بسياري نياز دارد، از جمله تغيير جامعه كنوني؛ وي در اين باره ميگويد: درست است كه ملت مصر موانع بسياري را از پيشرو برداشت و جوانان مصري با حضور ميليوني خود موفق شدند، بسياري از موانع را از پيشرو بردارند، اما براي پيروزي بايد در زندگي اجتماعي تغييراتي اساسي ايجاد كرد، از جمله تحقق آزادي و دموكراسي، حاكميت قانون، شايسته سالاري، برقراري عدالت و مساوات و مهمتر از همه اين كه تمام اينها را با نيازها و خواستههاي مردم و عصر هماهنگ كنيم.
* انقلاب تنها به معناي خروج ميليوني و ريختن به خيابانها نيست
هيكل ميگويد: به عبارت ديگر انقلاب فقط خروج ميليوني جوانان و مردم به خيابانها نيست، چون اين صرفا سرآغاز انقلاب تلقي ميشود، هدف اصلي انقلاب ايجاد تغييرات در عرصههاي اجتماعي، اقتصادي و فكري در وهله اول است كه هم اكنون به عينه ملاحظه ميكنيم در مصر چنين شرايطي حاكم است و اين بسيار مايه خشنودي و خرسندي است چون موجب مي گردد، اهداف انقلاب محقق شوند.
* حضور مبارك در شرم الشيخ "بحرانساز " است
محمد حسنين هيكل درباره اقامت و حضور حسني مبارك در شرم الشيخ معتقد است، وي ميتواند، به اين ترتيب با همدستان و ايادي خود در قاهره رابطه برقرار كند و حتي اگر نتواند، عليه انقلاب مصر اقدامي كند، بيشك موانع و مشكلاتي را ايجاد خواهد كرد.
وي ميافزايد: شايد در ميان باشند كساني كه بگويند كاري از دست مبارك برنميآيد و شايد هم گفته آنها درست باشد، اما من اعتقاد دارم صرف حضور او در شرم الشيخ بحران ساز است.
اما به اعتقاد هيكل آنچه مهم مينمايد، اين است كه اين ملت مصر بودند كه اجازه دادند، اين مار (حسني مبارك) به افعي تبديل شود و اين يكي از مشخصههاي ملل جهان عربي است.
* دولت مصر بايد با مبارك قاطعانه برخورد كند
وي با ابراز تعجب از شيوه برخوردي كه دولت كنوني مصر با حسني مبارك در پيش گرفته است ميگويد: من از نحوه برخورد دولت و ملت مصر با مبارك تعجب ميكنم، چون وقتي تاريخ را ورق بزنيد، ميبينيد كه ملتها با ديكتاتورهاي خود بسيار قاطعانه برخورد كردهاند، درحالي كه چنين قاطعيتي در مصر و در خصوص مبارك مشاهده نميشود.
اين روزنامهنگار برجسته مصري ميگويد: در طول تاريخ و در تمام ملل جهان مشاهده شده وقتي ديكتاتورها سرنگون شدهاند؛ يا اعدام شدهاند يا تبعيد، به عبارتي اقدام درباره آنها يا سياسي بوده يا انقلابي درحالي كه وضعيت در پيش گرفته شده در برابر حسني مبارك هيچ يك از موارد فوق را دربرنميگيرد.
* دادستاني مصر توان رسيدگي به جنايات مبارك را ندارد
اين نويسنده و روزنامهنگار برجسته مصري با تاكيد بر اين كه جنايات مبارك بسيارند و بيشمار و در قالب عدد نميگنجند، ميگويد: صرف نظر از اين كه جنايات مبارك آنقدر زياد و بيشمارند كه قابل بيان نيستند، بايد گفت اين جنايات؛ جنايات قانوني نيستند كه در قالب وظايف دادستاني مصر قرار بگيرند تا به آنها رسيدگي كند، جنايات مبارك سرقت، اختلاس و كلاهبرداري و پولشويي نيست، جنايات مبارك تجاوز و تعدي به روح و پيكره نظام جمهوري و باقي ماندن سه دهه در مسند قدرت و تغيير قانوني اساسي به نفع خود جهت به قدرت رساندن پسرش و دخل و تصرف در منابع ملي است، چنانكه گويي ملك شخصي و خصوصي خاندان مبارك بوده است.
* رسيدگي به جنايات سياسي در تخصص دادستاني نيست
هيكل ميافزايد: ناديده انگاشتن مسائل و قضاياي مهمي مانند آب نيل و فتنههاي داخلي و همكاري با رژيم صهيونيستي بگونهاي كه يكي از سران اين رژيم از مبارك به عنوان "گنج استراتژيك " ياد ميكند و تقلب در انتخابات و همهپرسي و نقض سادهترين حقوق بشر و تبديل مصر به يكي از سرسپردگان محض آمريكا همه اينها جناياتي نيستند كه دادستاني مصر بتواند به آنها رسيدگي كند.
* قاضي دادگاه مبارك ملت مصر است
حسنين هيكل با اشاره به اين كه تمام اينها اتهامات سياسي و نه قانوني هستند، تاكيد ميكند: بايد در برابر اين اتهامات برخوردي سياسي و نه قانوني داشت و بدون شك مبارك بايد بصورت مردمي و انقلابي محاكمه ميشد و بدون لحظهاي ترديد و انتظار و بدون هيچ پيش شرطي مجازات ميشد، درحالي كه ميبينيم او نه تنها محاكمه نشده بلكه به خاطر از هوش رفتنش هنگام بازپرسي تحت درمان است.
* انقلاب ملت مصر انقلاب عليه فرد نبود، عليه يك رژيم بود
وي با اشاره به اين كه براي لحظهاي هم كه شده نميتواند، به حسني مبارك به عنوان يك انسان يا پدر يا همسر نگاه كند، ميگويد: انقلاب مردم مصر انقلاب عليه يك فرد نبود، انقلاب عليه يك رژيم بود كه در زمان حكومت وي چهها كه برسر مصر نيآمد، بنابراين نه تنها با مبارك كه بايد با رژيمش و اياديش هم مقابله كرد.