برخورد دوگانه دولتهاي اروپايي با مردم شمال آفريقا كه از طريق درياي مديترانه راهي اروپا ميشوند، سبب تشديد انتقادات در اين زمينه شده است.
'دويچه وله' گزارش داد: در پي تشديد اين انتقادها، 'سازمان پزشكان بدون مرز' اخيرا در نامه سرگشادهاي به سران اتحاديه اروپا از سياست اين اتحاديه در رابطه با آوارگان ليبايي به شدت انتقاد كرده است.
راديو صداي آلمان با اعلام اين مطلب افزود:همچنين در اين نامه آمده كه دولتهاي اروپايي با مردم شمال آفريقا برخوردي دوگانه دارند، زماني كه آنها عليه دولتهايشان قيام ميكنند، پيشگامان دموكراسي هستند و بايد به آنها كمك كرد، اما زماني كه همان مردم به دليل سركوب از جانب همان دولتها فرار كرده و در آبهاي درياي مديترانه جان خود را به خطر مياندازند، تبديل به مهاجران غيرقانوني ميشوند.
بنا به اعلام اين سازمان، كشورهاي تونس و مصر كه خود درگير مشكلات اقتصادي زيادي هستند، نزديك به 630هزار پناهجو را پذيرفتهاند.
از سوي ديگر 'كارل كوپ' سخنگوي سازمان مدافع پناهندگان 'پرو آزيل' در اين باره اظهار داشت: مهاجرت غيرقانوني به اروپا پديده تازهاي نيست، اما آنچه تازگي دارد، واكنش كشورهاي اروپايي به هجوم پناهجويان آفريقاي شمالي است.
به گفته كوپ از زمان حملههاي نظامي ناتو به ليبي تا كنون، بيش از 1000 پناهجوي ليبيايي هنگام فرار از طريق درياي مديترانه جان باختهاند، هر چند آمار درستي از تعداد واقعي آوارگان كشته شده در اين راه در دست نيست.
سخنگوي سازمان مدافع پناهندگان مي گويد شمار زيادي از مسافران قايقهاي كوچك و بزرگ، بر اثر تشنگي و گرسنگي مي ميرند كه امكان كمك به آنها هست، اما مرزبانان دريايي اتحاديه اروپا و ناوهاي ناتو و كشتيهاي تجاري با بيتفاوتي از كنار اين آوارگان ميگذرند و حاضر به كمك نيستند.
به گفته كارل كوپ، تاكنون نه ناتو و نه اتحاديه اروپا هيچ شفافسازي در اين باره انجام نداده اند وهر دو اين اتهام را رد كرده اند.
وي به قوانين و مقررات دريايي بينالمللي، اشاره كرده، مي افزايد: كشتيها موظفند براي نجات دريانورداني كه تقاضاي كمك كردهاند، اقدام كنند.
گزارش اوايل ماه جاري روزنامه انگليسي 'گاردين' مبني بر كشته شدن 61 پناهجو كه از ليبي راهي اروپا بودند، و خودداري هليكوپترها و كشتيهاي ناتو از كمك به قايق حامل اين پناهجويان حكايت از اين ادعا دارد.
دويچه وله در ادامه اضافه كرد: ايتاليا بارها از ديگر اعضاي اتحاديه اروپا در زمينه امور پناهجويان درخواست ياري كرده، اما اين كشورها از جمله آلمان تاكنون تقاضاي ايتاليا را به دليل اين كه خود به اندازه كافي پناهجو ميپذيرند، رد كرده است.