دولت سودان اعلام کرد برای رسیدن به صلح در منطقه ابیه تلاش می کند، و این در حالی است که نیروهایش را از این منطقه هنوز خارج نکرده است.
به گزارش مونیتورینگ اخبار خارجی واحد مرکزی خبر، عمر البشیر، رئیس جمهور سودان، به درخواست سازمان ملل برای خروج نیروهای نظامی خرطوم از منطقه ی مورد اختلاف میان شمال و جنوب سودان که از روز شنبه تحت اشغال خود در آورده اند، بی اعتنایی کرد، اما گفت، ما تلاش داریم این اختلافات را به صورت صلح آمیز، حل و فصل کنیم.
وی افزود، ما سعی داریم موارد باقی مانده مورد اختلاف را از طریق گفتگو برطرف کنیم تا منجر به تنش زدایی در منطقه ابیه و دستیابی به راه حلی مسالمت آمیز که مورد توافق تمامی طرف های دخیل در این منطقه باشد، بشود.
عمر البشیر تأکید کرد، ما بر این عقیده ایم که آنچه شمال سودان را به جنوب آن مرتبط می سازد، به مراتب بزرگتر از آن چیزی است که این دو را از یکدیگر جدا می کند.
نماینده ویژه امریکا در خصوص امور سودان گفت، دولت خرطوم با اشغال منطقه ابیه این ریسک را پذیرفته که سی و هشت میلیارد دلار از کمک های بالقوه دولت امریکا را در رابطه با بخشودگی وام های خارجی این کشور، و همچنین مشوق های دیگر امریکا را از دست بدهد، و لذا دولت سودان باید بپذیرد که مذاکرات در رابطه با این منطقه مورد اختلاف را فوراً از سر گیرد.
در همین حال، جنوب سودان، خرطوم را متهم کرد که تلاش دارد با دست زدن به اینگونه حرکات، آتش جنگ را بیافروزد، تا منطقه نفتخیز جنوب سودان که مردم آن در ماه ژانویه در طول همه پرسی، رأی به جدایی آن از شمال سودان داده بودند، نتواند به کشوری مستقل و آزاد تبدیل شود.
کارشناسان سیاسی نیز بیم آن دارند که اختلافات بر سر منطقه ابیه میان شمال و جنوب سودان باعث بروز جنگ تمام عیار در سایر مناطق سودان که بزرگترین کشور قاره آفریقا است بشود.
این در حالی است که بخش مسلمان نشین شمال سودان و همچنین بخش مسیحی نشین جنوب آن، هر دو مدعی مالکیت منطقه حاصلخیز و همچنین تولید کننده نفتِ ابیه هستند.
در پیمان صلحی که در سال 2005 میلادی امضا شده و به ده ها سال جنگ داخلی در سودان پایان داده بود، تکلیف مالکیت منطقه ابیه مشخص نشده بود.
آخرین جنگ داخلی سودان منجر به کشته شدن دو میلیون نفر و آوارگی بیش از چهار میلیون سودانی شده بود.
تعیین تکلیف برای این منطقهی مورد اختلاف، کماکان بزرگترین مشکل بر سر راه جداسازی رسمی جنوب سودان از شمال آن که قرار است در 9 ژوئیه انجام شود، به حساب می آید.
وزیر دفاع سودان گفت، علت این که ارتش شمال سودان با تانک های خود وارد ابیه شدند این بود که سربازان جنوب سودان ضمن نقض پیمان های گذشته، وارد این منطقه شده بودند، و از اینرو ما باید این منطقه را از این سربازان، پاکسازی می کردیم.
در پی ورود نیروهای شمال سودان به شهر ابیه، اکثر مردم آن گریختند و این شهر تقریباً تخلیه کامل شد.
شمال سودان می گوید، برای تعیین تکلیف مالکیت منطقه ابیه، همه پرسی برگزار خواهد کرد، اما زمان آن هنوز اعلام نشده است.