خبار وگزارش هاي منتشر شده در خصوص سفر "آويگدور ليبرمن" وزير خارجه رژيم صهيونيستي در آينده نزديک به شماري از کشورهاي حوزه رود "نيل" از جمله "اتيوپي"، "کنيا" و "اوگاندا" نگراني شديد محافل رسمي و مردمي مصر را برانگيخت.
به گفته کارشناسان و ناظران سياسي، اين نگراني از آنجا ناشي مي شود که اين سفر هم زمان با تلاش هاي مصر و مذاکرات اين کشور با کشورهاي حوزه رود نيل براي دستيابي به توافق مشترک درخصوص منابع اين رود صورت مي گيرد؛ واين بدان معناست که تل آويو از اين پس مي خواهد بازي سياسي خود را در خصوص رود نيل با مصر آشکار کند و براي دستيابي به منابع اين رود از هر سو اين کشور را محاصره کند.
"عبدالله الاشعل" قائم مقام پيشين وزارت امور خارجه مصر در اين باره گفت: رژيم صهيونيستي براي ناکام کردن مذاکرات مصر که براي تامين آب مورد نياز اين کشور صورت مي گيرد، تلاش مي کند.
بر پايه برخي گزارش هاي رسمي، وزير آبياري اتيوپي سفر مقام صهيونيستي را به کشورش تکذيب کرده است.
اين در حالي است که الاشعل تامين اسلحه مورد نياز کشورهاي حوزه رود نيل به ويژه اتيوپي، ارايه برنامه آموزشي براي روساي اين کشورها و تامين حمايت مورد نياز آنها با آموزش محافظان شخصي شان در تل آويو را، عمده ترين توجيه براي حضور گسترده رژيم صهيونيستي در کشورهاي ياد شده مي داند.
الاشعل گفت: همانگونه که "ترکيه" با احداث چند سد توانست "عراق" و "سوريه" را از آب "فرات" محروم کند مي توان مجراي رود نيل را تغيير داد و مصر را از آب محروم کرد. مشکل رود نيل مشکل بزرگي است و نمي توان با اظهار نظرهاي رسمي پي به واقعيت مساله پي برد.
دکتر "ايمن شبانه" کارشناس امور آفريقاي مرکز مطالعات سياسي و راهبردي "الاهرام" مصر نيز در اين باره گفت: بازي سياسي مصر و اسراييل همواره آشکار بوده است. تل آويو در انديشه دستيابي به آبهاي نيل است، اسراييل از سال 1985ميلادي (1364) با بحران آب روبرست ولي بي شک اگر مصر بر ضرورت دستيابي به اجماع آرا براي هرگونه تصميم گيري درخصوص اين حوزه اصرار کند، اين تلاشها با شکست مواجه خواهد شد.
وي افزود: منافع تل آويو درخصوص رود نيل محدود به آب نمي شود. اسراييل براي گسترش نفوذ خود در شاخ آفريقا و دستيابي به راه ورودي به درياي سرخ تلاش مي کند. تل آويو مي خواهد با اعمال فشار به مصر، امتيازاتي از اين کشور در خصوص مساله خاورميانه و فلسطين به دست آورد. حضور اسراييل در کشورهاي حوزه رود نيل غيرقابل انکار است و موافقت اتيوپي با ساختن ديوار حايل از سوي اسراييل گواه بر اين مدعاست.