واحد مرکزی خبر / استعمار گر سابق ساحل عاج بعد از ده سال تجربه رانده شدگی از آن، مجددا در میان استقبال مردم این کشور ابتکار عمل را در دست گرفته است.
پایگاه اینترنتی فرانسوی زبان آفریکاتایم در تحلیلی درباره بازگشت توام با قدرت و سرمایه گذاری گسترده فرانسه به ساحل عاج نوشت: ده سال مبارزه با استعمار و رواج قوم گرایی خارجی ستیزانه که از سوی حزب اف. پ.ای (به ریاست لوران باگبو، رییس جمهور سابق)، هدایت می شد، به نتیجه ای نینجامید و فرانسه در میان استقبال اکثریت مردم ساحل عاج به این کشور بازگشت.
فرانسه که سال های چندی از این کشور آفریقایی رانده می شد، در آن به مداخله ای نظامی تحت ماموریت سازمان ملل اقدام کرد و نقش تعیین کننده در خروج از قدرت لوران باگبو داشت.
این مداخله نظامی که به واسطه سال ها حکومت استبدادی و فاسد باگبو با درخواست و موافقت مردم ساحل عاج صورت پذیرفت، با مداخله های قبلی قدرت های استعماری در سال های دور مانند آنچه در کنگو در دهه 1960 تحت ماموریت سازمان ملل تحقق یافت ، متفاوت است. آفریکاتایم نوشت: مداخله نظامی فرانسه که با استقبال مردمی مواجه شد، بیشتر شبیه مداخله نظامی انگلیسی ها در مه 2000 در سیرالئون است ؛ زمانی که نیروهای انگلیسی برای خاتمه دادن به قتل عام های فودی سانکو در این کشور وارد عمل شدند.
در ساحل عاج مواردی مانند قدرت نظامی امپریالیسم فرانسه یا شرایط فرهنگی تمکین کنندگی مردم این کشور و یا همدستی دولت نئولیبرال جدید دلایل بازگشت توام با رضایت فرانسه نبوده است.
این پایگاه اینترنتی با اشاره به استقبال گرم مردم ساحل عاج و مقامات جدید این کشور از رییس جمهور فرانسه در مراسم تحلیف ریاست جمهوری الحسن واتارا در شهر یاموسوکرو، پایتخت سیاسی ساحل عاج، نوشت: وقتی نیکلا سارکوزی در این مراسم اعلام کرد فرانسه پایگاه نظامی دایمی اش را در ساحل عاج حفظ می کند، تشویق ممتد جمعیت ساحل عاجی از یک جمعیت استحاله شده در اثر تبلیغات امپریالیستی حکایت نمی کرد، بلکه نشان از آن داشت و دارد که این مردم بیش از هر چیزی نگران امنیت روزانه شان هستند و برای تامین این مهم به کمک نیروهای استعمار گر سابق نیازمندند.
وقتی الحسن واتارا، رییس جمهور ساحل عاج، که مردم این کشور تحقق این امر از طریق آرایشان را مدیون نیروی نظامی فرانسه می دانند، از همتای فرانسوی اش تقاضا می کند پایگاه نظامی تعطیل شده پاریس در ابیجان موسوم به بیما چهل و سه را بازگشایی کند، این درخواست به عنوان درخواستی از سوی یک مستعمره به استعمار گر تلقی نمی شود.
نویسنده مقاله آلکسی دیت، دکترای علوم اجتماعی و قوم شناسی از دانشگاه های فرانسه و استاد موسسه فرانکوفونی وین، در ادامه با تحلیل دوران حاکمیت ده ساله حزب جبهه خلق ساحل عاج ( حزب باگبو)، با دروغین خواندن تحرکات ضد استعماری و ضد امپریالیستی حکومت باگبو، وی و اطرافیان و هم حزبی های وی را عامل همه بدبختی های ساحل عاج و شرایطی که بازگشت توام با استقبال فرانسه را به این کشور فراهم کرد، توصیف می کند.