بررسی استراتژیک - روزنامه «نزاویسیمایا گازتا»/ نویسنده: پتر سیلانتیف/
باراک اوباما، رئیس جمهور آمریکا در جریان مصاحبه مطبوعاتی مشترک با دوید کامرون، نخست وزیر بریتانیا در لندن اظهار داشت که نظامیان دو کشور روی خاک لیبی پا نخواهند گذاشت. در مجموع، موضوع عملیات زمینی احتمالی ناتو در لیبی در مرکز توجه کنفرانس خبری دو رهبر قرار گرفت. خبرنگاران از آنها سؤال کردند که چرا بالگردهای رزمی به منطقه فرستاده شدند؟ آیا هدف از این کار، حمایت از نیروهای مخالفان است؟ کامرون که این سؤال را شنید، جواب سربالایی داد.
همین موضوع، یکی از بحثهای اساسی جلسه اخیر شورای روسیه – ناتو در سطح سفرا بود. دیمیتری راگوزین، نماینده دائمی فدراسیون روسیه در ناتو قبل از آن به رسانههای گروهی روسیه گفته بود: «ما اطلاعاتی درباره تدارک عملیات زمینی داریم و قصد داریم این اطلاعات را دوباره بررسی کنیم». دیمیتری راگوزین به اظهارات قیامکنندگان لیبی درباره مطلوب بودن شرکت نیروهای زمینی ناتو در عملیات جنگی و انتقال بالگردهای رزمی از فرانسه و بریتانیا به ناوهای ناتو در آبهای لیبی اشاره نمود. ادامه…
وی همچنین خاطرنشان کرد که «اتحادیه اروپا نیروهای حفاظت از صلح را برای تأمین امنیت کریدورهای انسان دوستانه» اعزام نموده است. (در حال حاضر این واقعیت از «اسرار نظامی» نیست که گروههای نیروهای ویژه بعضی کشورهای ناتو در خاک لیبی فعالیت میکنند. آنها میتوانند با استفاده از الگوی آمریکایی سالهای ۱۹۶۰ در جنوب شرق آسیا، بهانهای برای تجاوز نیروهای منظم ناتو ایجاد کنند تا »از جان و امنیت شهروندان خود» دفاع نمایند).
دیمیتری راگوزین به بمباران جدید طرابلس هم اشاره کرد. وزارت امور خارجه فدراسیون روسیه در این خصوص بیانیهای صادر نمود که در آن آمده است: «ما شاهد یک عدول فاحش از قطعنامههای ۱۹۷۰ و ۱۹۷۳ شورای امنیت سازمان ملل متحد هستیم. ضربات نظامی جلوی رویارویی جنگی طرفین لیبیایی را نگرفته و فقط باعث رنج بیشتر مردم غیر نظامی لیبی میشود». سؤال دیگر از سفرای ناتو این است: آیا نابودی معمر قذافی، هدف عملیات ناتو در لیبی است؟ دیمیتری راگوزین اظهار داشت که طرف روس میخواهد «درجه صداقت» شخصیتهای رسمی غرب را بفهمد. رؤسای جمهوری و نخستوزیران کشورهای عضو ناتو فعلاً وجود این هدف را تکذیب میکنند؛ ولی روسای درجه پایینتر این هدف را پنهان نمیکنند. راگوزین در این رابطه از وزیر دفاع بریتانیا نام برد. باراک اوباما و همتایان اروپایی وی متوجه هستند که «سرعت عمل» را – آن هم نه تنها در لیبی – از دست میدهند.
باراک اوباما به منظور تشویق «عمو زادگان» بریتانیایی خود، در پارلمان این کشور درباره نظم جدید جهانی صحبت کرد که بعد از جنگها و قربانیان زیاد برقرار شده و آمریکا و بریتانیا فانوس و مصباح فروزان آن هستند. ولی انتخابکنندگان به چیزی ملموستر از بیانیههای با شکوه نیاز دارند؛ چیزی مانند بنلادن، این دشمن مردهای که باراک اوباما هم ذکر کرد. قذافی مرده و پیروزی «دموکراسی لیبی» هم برگ برنده خوبی خواهد شد. گسترش جغرافیای فعالیت ناتو و توسعه عملیات جنگی در لیبی و افغانستان منابع و امکانات ناتو را کاهش میدهد. ولی در لابهلای اظهارات باراک اوباما در پارلمان بریتانیا میتوان دعوت به هزینههای جدید نظامی را کشف کرد. البته ایالاتمتحده بعضی هزینههای نظامی اروپایی را مانند دوران جنگ سرد، خود بر عهده میگیرد. منظور، پدافند ضد موشکی است. این موضوع در جلسه دیروز شورای روسیه – ناتو بررسی شده و موضوع بحث و گفتگو در ملاقات وزیران دفاع روسیه و ناتو تا دو هفته دیگر خواهد شد.
راگوزین در این مورد گفت که پیشنهادهای اخیر روسیه «با مخالفت شدید شرکای ما روبرو شد… اوضاع به این صورت است: ما با دیواری از طرح «معماری» پدافند ضدموشکی اروپایی روبرو شده و نمیتوانیم پیش برویم؛ در حالی که آمریکاییها بدون هیچ طرح معماری و بدون معماران، شالودهای برای سپر ضد موشکی خود در اروپا آماده میکنند». راگوزین امیدوار است که این وضع، یکی از موضوعات دستور کار اجلاس سران روسیه و آمریکا در دوویل شود و اینکه در این شهر مذاکرات سازنده روسی – آمریکایی برگزار گردد. به عقیده نماینده روسیه در ناتو، به علت موضعگیری انفعالی ناتو میتوان به این نتیجه رسید که بهتر است مذاکرات درباره پدافند ضد موشکی، تنها با ایالات متحده و بدون اعضای اروپایی ناتو برگزار شود که همیشه به «تعهدات سیاسی» و همبستگی آتلانتیکی خود با آمریکا اشاره میکنند.