واحد مرکزی خبر / اگرچه مقامات آفریقایی به ظاهر از حل وفصل بحران در لیبی از طریق مذاکره سخن می گویند اما به نظر می رسد در جبهه اتحادیه افریقا در حمایت از لیبی،شکاف به وجود آمده است تا جائیکه رئیس گروه میانیجیگری آفریقا می گوید کناره گیری سرهنگ معمر قذافی به یک ضرورت تبدیل شده است .
خبرگزاری فرانسه در گزارشی از نایروبی به قلم اروه بار نوشت : محمد ولد عبد العزیز رئیس جمهور موریتانی در مصاحبه اختصاصی که دیروز منتشر شد گفت هر اتفاقی بیافتد از طریق مذاکره ، حل وفصل خواهد شد .
در هر حال قذافی دیگر نمی تواند بر لیبی حکومت کند .
ولد عبد العزیز که ریاست کمیته رهبران آفریقایی مامور یافتن یک راهکار سیاسی از طریق مذاکره را برای لیبی به عهده دارد تاکید کرد quotation mark رفتن قذافی به یک ضرورت تبدیل شده است . اتحادیه آفریقا اندکی پس از آغاز شورش مسلحانه درنیمه فوریه گذشته در لیبی نقشه راهی را تهیه کرد که بر آتش بس و ورود به مرحله انتقالی صحه گذاشته است.
اتحادیه آفریقا از این نقشه با اصرار دفاع کرد اما عملا از آن استقبالی نشد و سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو ) به بمباران نیروهای قذافی ادامه می دهد .
طرابلس با این پیشنهادها مخالفت کرد اما شورای ملی انتقالی که نماینده شورشیان است موافقت با این پیشنهادها را پیش از هر چیزی به کناره گیری قذافی و فرزندانش از قدرت منوط کرده است .
این برای نخستین بار است که رئیس جمهور یک کشور آفریقایی حاضر در کمیته میانجیگری با عبارات روشن از لزوم کناره گیری قذافی از قدرت سخن می گوید.
از زمانیکه ناتو فرماندهی عملیات را در سی و یکم مارس گذشته به عهده گرفته است زمان که میگذرد از شمار حامیان بین المللی قذافی کم می شود .
اتحادیه آفریقا تاکنون با صدای بلند از لزوم حل و فصل با مذاکره سخن می گفت و با مداخله نظامی غرب به اسم حمایت از غیر نظامیان مخالفت می کرد و خواستار حل وفصل آفریقایی برای این منازعه بود .
یک دیپلمات آفریقایی در اتحادیه آفریقا گفت تاکنون گفتمان رسمی در این اتحادیه که بیانگر کناره گیری قذافی باشد وجود نداشت اما رهبران کشورهای عضو کمیته میانجیگری در مذاکرات مستقیم با قذافی وی گفته اند باید کناره گیری کند .
به گفته این دیپلمات ، در نتیجه در موضع علنی نیز تغییراتی به وجود آمده که این تغییر مفیدی است زیرا اگرچه برخی از سران کشورهای آفریقایی با قذافی روابط بسیار خوبی دارند اما بیشتر آنها می دانند که وی به ناگزیر باید کنار برود .
پل سایمون هاندی رئیس مطالعات در موسسه مطالعات امنیتی در جنوب آفریقا گفت .
روشن است که شمار زیادی از سران آفریقایی آزادانه نفرت خود را از قذافی اعلام می کنند و اکنون دیگر برای سقوط وی مسئله وقت و زمان مطرح است .
هاندی تاکید کرد اتفاق نظر ظاهری که اتحادیه آفریقا تلاش می کرد در مواضعش از خود نشان دهد رو به اختلاف نظر است زیرا این اتحادیه واقعیت را مد نظر قرار داده است .
مناقشه های تندی درباره این موضوع در نشست اضطراری کوچک که روزهای بیست و پنجم و بیست و ششم ماه مه گذشته درباره لیبی در آدیس آبابا برگزار شد درگرفت. چندین هیئت تلاش کردند رفتن سرهنگ قذافی را به صورت مکتوب در نقشه راه بگنجانند و آن را شرط حل وفصل بحران قرار دهند اما تلاش آنها بیهود بود . یک مسئول در اتحادیه آفریقا در پشت پرده بار دیگر از نقشه راه دفاع کرد و آن را تنها نقشه عالی برای برون رفت از بحران پس از قذافی دانست .
این منبع گفت هیچ کسی نیست که نداند سرهنگ قذافی تا مدتی دیگر خواهد رفت و در اتحادیه آفریقا نیز هیچ کس در این خصوص تردیدی ندارد . اما تاکنون فقط دو کشورآفریقایی یعنی سنگال و گامبیا رسما جنبش شورشی لیبی یعنی شورای ملی انتقالی را به عنوان نماینده مشروع ملت لیبی به رسمیت شناخته اند.