خبرگزاري فارس: كميته بينالمللي صليب سرخ پس از آنكه يك هفته كامل را صرف كمكرساني به غيرنظاميان مصراته كرد، اكنون در منطقه سبها در جنوبغربي كشور فعال است.
به گزارش خبرگزاري فارس، كميته بينالمللي صليب سرخ به تلاش خود براي رسيدگي به نيازهاي بشردوستانه در ليبي ادامه ميدهد. اين سازمان پس از آنكه يك هفته كامل را صرف كمكرساني به غيرنظاميان مصراته كرد و براي اولين بار از كوهستانهاي جبلنفوسا بازديد كرد، اكنون در منطقه سبها در جنوبغربي كشور فعال است.
در سوم ژوئن، يك تيم 6 نفره كميته بينالمللي صليب سرخ به همراه 2 داوطلب از هلال احمر ليبي اطلاعات دست اولي را در مورد شرايط بشردوستانه حاكم بر منطقه صحرايي دورافتاده بين شهر سبها و مرز نيجر و چاد جمعآوري كردند.
«پل كاستِلا»، رئيس دفتر نمايندگي كميته بينالمللي صليب سرخ در طرابلس گفت: يكي از اهداف اين سفر عبارت بود از ارزيابي شرايط اتباع خارجي آواره، چرا كه ما گزارشهايي را دريافت كردهايم كه نشان ميدهند هزاران نفر از اهالي چاد در اين منطقه به كمكهاي فوري نيازمندند. اين تيم از اول ژوئن در سبها بوده است. تا جايي كه ميدانيم، از زمان آغاز درگيريها اين اولين ارزيابي مستقل نيازهاي بشردوستانه در اين منطقه بوده است.
بازديد از زندانيان دو طرف درگيري
در دوم ژوئن، كميته بينالمللي صليب سرخ از زندانيان تحت اختيار دولت ليبي در سبها بازديد كرد تا طرز رفتار مقامات زندان و شرايط نگهداري آنان را بررسي كند. كميته بينالمللي صليب سرخ در نظر دارد طي چند روز آينده از يك زندان ديگر در مرزق در جنوب سبها بازديد كند.
پيشتر، در 21 مه، كميته بينالمللي صليب سرخ از يك گروه از زندانيان در شهر جندوبه در جبل نفوسا، در منطقه كوهستاني جنوبغربي طرابلس كه شاهد درگيريهاي شديدي بود بازديد كرد. شرايط بشردوستانه در اين بخش از كشور در صورت نرسيدن كمك به جمعيت غيرنظامي در اسرع وقت ميتواند وخيم شود.
كاستلا گفت: بازديد از زندانيان در سبها و جبلنفوسا در چارچوب توافقي كه با مقامات حاصل شده بود، براي اولين بار انجام شد. اين توافق شامل بازديد از زندانيان طرابلس نيز هست. در 30 مه، كميته بينالمللي صليب سرخ 3 زنداني آزاد شده را توسط هواپيما از طرابلس به بنغازي منتقل كرد.
در مصراته، كميته بينالمللي صليب سرخ از 280 زنداني تحت اختيار گروههاي مخالف مسلح بازديد كرد تا بر شرايط نگهداري و طرز رفتار با آنان نظارت داشته باشد. بستههاي لباس و مواد بهداشتي بين اين افراد توزيع شد و پيامهايي كه براي خانوادههاي خود نوشته بودند جمعآوري شدند. در بنغازي، نمايندگان سازمان از زندانياني كه در مراكز تأديبي نوجوانان نگهداري ميشوند و از اردوگاه 17 فوريه بازديد كرد.
در مصراته
بندر و مناطق مركزي اين شهر جنگزده اكنون ايمنتر شدهاند، اما مهمات عملنكرده خيابانها را آلوده ساخته و هزاران نفر در نتيجه انتقال خط مقدم به مزارع حومه شهر بيخانمان شدهاند.
«گاي ماروت» يكي از كاركنان كميته بينالمللي صليب سرخ گفت: تسليحات عملنكرده در مصراته تهديدي جدي هستند كه جلوي بازگشت افراد زيادي را به خانهي خود گرفتهاند. از بين غيرنظاميان نيز چندين تلفات گزارش شده است. يك تيم از كارشناسان كميته بينالمللي صليب سرخ نيز آموزش 40 داوطب بومي را به منظور آموزش روشهاي اوليه جمعآوري و انهدام مهمات قابل انفجار شروع كردهاند. همچنين به داوطلبان كمك ميشود تا به ساكنان در مورد خطرات اين قبيل تجهيزات هشدارهاي لازم را بدهند. آموزش اين افراد براي چند هفته ادامه خواهد يافت و تجهيزات لازم براي خنثيسازي اين قبيل مهمات عملنكرده در اختيار آنان قرار خواهد گرفت.
ماروت افزود: ما در درون مصراته بررسيهايي انجام دادهايم تا آلودهترين مناطق را شناسايي و علامتگذاري كنيم. اين مناطق شامل خيابانهاي طرابلس و بازار سرپوشيده آن است.
در مصراته، كميته بينالمللي صليب سرخ به 25 نفر از داوطلبان هلال احمر ليبي آموزش كمكهاي اوليه داد.
برتران كرن، يكي از كاركنان كميته بينالمللي صليب سرخ و مسئول امور همكاري با هلال احمر ليبي گفت: تعداد زيادي از داوطلبان در مصراته از جوانان هستند. آنان بسيار مشتاقند كه به غيرنظامياني كه گرفتار اين شرايط هستند كمك كنند، اما براي فعاليت در شرايط خطرناك و ارائه كمكهاي اوليه به مجروحان آموزشهاي لازم را نديدهاند.
در مجموع 23 نفر شامل پزشكان، داوطلبان هلال احمر ليبي و اعضاي كميته شرايط اضطراري مصراته دوره آموزشي كوتاهمدتي را براي مديريت اجساد گذراندند.
علاوه بر اين، غذاي لازم براي دو هفته و ديگر اقلام ضروري بين 10هزار نفر از نيازمندان مصراته توزيع شد.
بازپيوند اعضاي خانوادههايي كه در اثر جنگ پراكنده شدهاند
در طول دو هفته گذشته، كميته بينالمللي صليب سرخ به افراد زيادي كمك كرد تا به كمك تلفن ماهوارهاي دوباره با اعضاي خانواده تماس برقرار كنند: بيش از 500 تماس تلفني بين بنغازي و نقاط مختلف كشور برقرار شد.
همچنين چندين در خواست كمكرساني و يا انتقال هم در طرابلس دريافت شدند. فقط در طول هفته گذشته بيش از 300 نفر به دفتر نمايندگي تازه تأسيس سازمان مراجعه كردند. در 19 مه، كميته بينالمللي صليب سرخ دو نفر را از طرابلس با خانوادههايشان در شرق كشور پيوند داد.
در طول دو هفته گذشته، كميته بينالمللي صليب سرخ از دفتر خود در بنغازي غذا و ديگر اقلام ضروري را بين بيش از 25هزار نفر بيخانمان در شهرهاي مختلفي در شرق كشور توزيع كرد و تجهيزات لازم براي تعمير شبكه برق بين بنغازي و رأسلنوف را تأمين كرد.
كميته بينالمللي صليب سرخ به همراهي داوطلبان هلال احمر ليبي به آموزش خطرات مهمات عملنكرده به مردم ادامه داد. تاكنون اين قبيل آموزشها به بيش از 2500 نفر از بيخانمانان، كه حدود 700 نفر از آنان كودكان هستند، ارائه شدهاست.
كمكرساني اضطراري در اردوگاه تخريب شده
در پي مشاجراتي كه در 24 مه در اردوگاه اصلي چوچا در امتداد مرزهاي جنوبشرقي تونس بروز كرد، انبار و چادرهاي كميته بينالمللي صليب سرخ غارت شده و تا حد زيادي خسارت ديدند. با اين حال، منبع آب 70 متر مكعبي كه توسط سازمان نصب شده دستنخورده باقي ماند و تلاش براي برقراري و حفظ تماس بين مهاجراني كه از ليبي گريختهاند و خانوادههاي آنان كه در خارج از كشور به سر ميبرند در طول چند روز آتي از سر گرفته خواهد شد. در حاليكه مقامات در صدد تغيير مكان برخي از اين افراد هستند، كميته بينالمللي صليب سرخ و هلال احمر تونس پس از تخريب اين اردوگاه 20 هزار بطري آب و 3هزار پتوي دستدوم را بين اتباع خارجي سرگردان در چوچا توزيع كردند.
از اوائل ماه مارس، در حدود 55 هزار كيت حاوي اقلامي مانند پتو، ظرف پلاستيكي آب و محصولات بهداشتي در اردوگاههاي واقع در طول مرز توزيع شدهاند. كميته بينالمللي صليب سرخ همچنين در حال احداث يك لوله آب بين چاههاي موجود و مخزن اصلي در بنگوردان است تا بر ميزان تأمين آب آشاميدني براي جمعيتهاي بومي و مهاجر بيافزايد. كمكهاي غذايي هم به پناهندگان ليبيايي ساكن در مايسون دلاجونس در زارزيس ارائه شد.
در همين حال، در گذرگاه مرزي سالوم در مصر، كميته بينالمللي صليب سرخ با مشاركت هلال احمر مصر به تأمين صبحانه روزانه ادامه ميدهد: در طول 10 روز گذشته در حدود 13500 نفر از اين طرح منتفع شدهاند. در 23 مه، داوطلباني از هلال احمر مصر ارائه شام را هم آغاز كردند. فقط در 24 مه، در حدود 600 تبعه خارجي به سالوم رسيدند. از آن زمان، كميته بينالمللي صليب سرخ به كساني كه در مرز سرگردانند كمك كرده تا حدود 2000 تماس تلفني با اقوام خود بگيرند. در نهايت، دو نفري كه از مصراته آورده شده بودند در سالوم به خانوادههاي خود پيوستند.