اکثر رسانه های جهان عرب امروز تیتر یک خود را به موضوع از سرگیری صادرات گاز مصر به رژیم اسرائیل تحت فشارهای آمریکا اختصاص دادند.
به گزارش خبرگزاری مهر به نقل از روزنامه القدس العربی، یک شرکت اسرائیلی از آغاز مجدد صادرات گاز مصر به رژیم صهیونیستی از روز گذشته (جمعه) خبر داد وتاکید کرد: پس از 6 هفته توقف صادرات گاز مصر به اسرائیل که درپی انفجاری خط لوله انتقال گاز در صحرای سینا رخ داده بود، انتقال گاز مجددا از روز گذشته آغاز شد.
نظام جدید در مصر حکومت می کند یا رژیم سابق!
"زئیف فاینر" سخنگوی شرکت "امپال امریکن اسرائیل" (Ampal American Israel Corporation) از بزرگترین سرمایه گذاران در پروژه انتقال گاز مصر و رژیم صهیونیستی در این باره اظهار داشت: انتقال گاز از روز گذشته به صورت رسمی پس از دو روز فعالیت آزمایشی از سرگرفته شد.
گزارشها نشان می دهد رژیم اسرائیل 40 درصد از احتیاجات گاز طبیعی خود را از مصر تامین می کند، که احتمال عدم از سرگیری صادرات گاز مصر در روزهای اخیر نگرانی شدید صهیونیستها را درباره احتمال روبرو شدن با کاهش تولید برق در فصل تابستان را به وجود آورده بود. (با توجه به اینکه اکثر نیروگاههای برق در فلسطین اشغالی با گاز فعالیت می کنند).
تحلیلگران معتقدند علت اصلی از سرگیری صادرات گاز مصر به اسرائیل به فشارهای آمریکایی صهیونیستی باز می گردد. این تحلیلگران مطرح شدن احتمالی مسئله صادرات گاز مصر به اسرائیل با توجه با توافقات از پیش انجام شده در مجامع داوری بین المللی را در صادرات مجدد گاز مصر به اسرائیل بی تاثیر می دانند.
"ابراهیم یسری" از کارشناسان برجسته حقوقی مصر در این باره اظهار داشت: همه می دانند اگر اسرائیل به مجامع داوری بین المللی روی می آورد در این مسئله شکست می خورد، آنچه رخ داده در نتیجه فشار های آمریکا بوده است. من اخیرا در دیدار با "نبیل العربی" وزیرخارجه مصر به وی گفتم که به آمریکاییها بگوید از اسرائیل بخواهند که بر مبنای قیمت جهانی گاز مصر را خریداری کنند. مسئله ای که 13 میلیون دلار به درآمدهای روزانه مصر از فروش گاز به اسرائیل اضافه می کند.
وی تاکید کرد: متاسفانه مصر گاز خود را به ثمن بخس (قیمت بسیار ناچیز) به اسرائیل می فروشد و در اینجا قاهره 10 میلیارد دلار کمک ضمنی به اسرائیل می کند. البته مذاکراتی درباره افزایش قیمت گاز صادراتی وجود دارد که اسرائیل آنها را رد می کند.
این شخصیت برجسته حقوقی مصر افزود: در صدد هستم که دستوری قضایی در جهت توقف صادرات گاز مصر به اسرائیل بگیریم و اگر وزیر نفت از اجرای این حکم قضایی طفره رود در نهایت به مجازات حبس گرفتار می شود.
القدس العربی در ادامه نوشت: ابراهیم یسری که سابقه فعالیت سیاسی نیز دارد درباره بازتاب صدور مجدد گاز مصر به اسرائیل بر سیاست خارجی مصر در شرایطی که از سرگیری روابط با ایران دچار مشکل شده است و احتمال ایجاد شرایط جدید در عبور فلسطینیان از گذرگاه رفح، اظهار داشت: یک سردرگمی در دولت مصر دیده می شود و نمی دانیم این رژیم جدید است که حکومت می کند یا رژیم سابق؟
رمزگشایی تعلل مصر در از سرگیری روابط با ایران
این روزنامه عربی در ادامه با اشاره به پرونده اخیر بازداشت یک دیپلمات ایرانی در قاهره به اتهام نقض پروتکلهای همکاری دیپلماتیک میان دو کشور، نوشت: این تصمیم دادستانی مصر سوالاتی را درباره واقعیت مطرح شدن مسئله جاسوسی و اینکه هدف آن توجیه کردن عقب نشینی قاهره نسبت به از سرگیری روابط با ایران (در پی فشار کشورهای حاشیه خلیج فارس بر مصر) است را ایجاد کرده است.
این در حالی است که "علی اکبر صالحی" وزیرخارجه ایران دو روز پیش گفته بود: تهران فشارهای موجود بر قاهره در زمینه از سرگیری روابط با ایران را درک می کند و می داند که این فشارها باعث شده که روند از سرگیری روابط کند شود. وی همچنین از آمادگی ایران برای ازسرگیری فوری روابط با مصر نیز خبر داده بود.
منابع آگاه دیپلماتیک علت اتخاذ این مواضع از سوی قاهره را به طور کلی در نتیجه فشارهای عربستان سعودی می دانند. آخرین مورد از این فشارها به تصمیم مقامات ریاض در زمینه بازگرداندن افراد مقیم مصری در عربستان مرتبط بود که در پی آن افرادی که بیش از 6 سال در عربستان اقامت داشته اند باید به مصر باز می گشتند.
القدس العربی در ادامه نوشت: گفته می شود عربستان یک ماه قبل تعهد کرده که کمکهای اقتصادی به ارزش بیش از 4 میلیارد دلار به مصر داشته باشد که شروط ضمنی این مسئله هم واضح بوده است؛ نخست حفظ کرامت و جایگاه مبارک و دوم عدم عادی سازی روابط با ایران.
در همین راستا دولت مصر تصمیم گرفت مبارک را تا طلاع ثانوی در بیمارستان شرم الشیخ تحت درمان نگه دارد. در حالی که همچنان ابهامات زیادی درباره محاکمه وی در روز سوم آگوست (12 مردادماه) وجود دارد.
از سوی دیگر، در حالی که خواسته های انقلابی مردم مصر شامل توقف صادرات گاز به اسرائیل، پایان محاصره غزه و بازیابی نقش محوری مصر در منطقه بود اما تحولاتی که در این روزها رخ داده کاملا مسیر متناقض با این خواسته ها را طی کرده است. این مسائل سوالاتی را درباره شکست دیپلماتیک دولت مصر و واقعیت نحوه تصمیم سازی سیاسی درون شورای نظامی حاکم ایجاد کرده است.