واحد مرکزی خبر / ناتوانی کشورهای اروپایی در ساقط کردن رژیم قذافی ضعف نظامی کشورهای اروپایی و ناتو را آشکار ساخت.
پایگاه اینترنتی نشریه اکونومیست، چاپ انگلیس در شماره روز شنبه خود در مقاله ای تحت عنوان لیبی، اروپا، و آینده ناتو نوشت، عملیات ناتو در لیبی نشان داد که این سازمان و کشورهای عضو آن، از لحاظ نظامی تا چه حد ضعیف تر از امریکا است.
فقط چند کشور از اعضای ناتو حاضر شده اند در عملیات لیبی شرکت کنند.
البته بقیه اعضای ناتو، لزوماً بیعلاقه به شرکت در این عملیات انسان دوستانه برای نجات مردم لیبی نیستند، بلکه ارتش های این کشورها آنقدر ضعیف اند که اصولاً قادر به شرکت در چنین عملیات گسترده ای نیستند.
رابرت گیتس، وزیر دفاع امریکا از کشورهای ناتو که به عملیات لیبی کمک نکردند به شدت انتقاد کرد.
حتی آن دسته از کشورهای ناتو که در عملیات لیبی که علیه رژیمی با ارتشی نه چندان منظم و قوی، طراحی شده، شرکت کرده اند، به سرعت مهماتشان رو به اتمام رفته و منتظر کمک امریکا برای تجدید قوا هستند.
حتی هواپیماهای جنگی ناتو سوخت گیری های هوایی خود را باکمک هواپیماهای سوخترسان نیروی هوایی امریکا انجام می دهند.
عملیات گشت زنی و جمع آوری اطلاعات در رابطه با لیبی نیز برعهده ارتش امریکا است.
البته امریکا در ابتدای این عملیات، هرچند علاقه ای به درگیر شدن جدی در آن نداشت، به نابود کردن پدافند ضدهوایی لیبی برای اِعمال قانون منع پرواز در لیبی، کمک به سزایی کرد.
امریکا که به علت درگیری نیروهایش در دو کشور افغانستان و عراق، در نظر نداشت رهبری این عملیات را بر عهده گیرد، در مراحل آغازین آن در حملات هوا به زمین علیه اهدافی در لیبی شرکت کرد و سپس عقب نشینی کرد و این کار را به نیروهای هوایی انگلیس و فرانسه در قالب ناتو سپرد، و خود بیشتر نقش پشتیبانی را برعهده گرفت.
این منبع در خاتمه افزود، یکی از اهداف مهم سیاستگذاری نظامی امریکا در زمان جنگ سرد، دفاع از تمامیت ارضی اروپا در برابر شوروی سابق بود، و از همین رو، کشورهای اروپایی سرمایه گذاری چندانی در زمینه های نظامی نکردند.
هم اکنون نیز فقط پنج عضو ناتو، متعهد به اجرای دستورات این سازمان مبنی بر هزینه کردن دست کم دو درصد از تولید ناخالص ملی شان برای اهداف نظامی کشورشان هستند، و بودجه نظامی بقیه کشور های عضو ناتو از این نیز کمتر است.
اکنون که امریکا نیز تحت فشارهای اقتصادی و افکار عمومی برای کاهش دادن بودجه نظامی خود قرار گرفته، اولین منطقه ای که امریکا از سرمایهگذاری نظامی برای آن خواهد کاست، منطقه اروپا خواهد بود، زیرا هم اکنون نگرانی اصلی سیاست خارجی و نظامی امریکا، مناطق خاورمیانه و آسیا است.