واحد مرکزی خبر / مدیر تحقیقات موسسه بروکینگز در قطر گفت : مردم مغرب شاهد تاریخی از وعده به اجرای اصلاحات بوده اند.
به گزارش شبکه تلویزیونی سی ان ان، واکنش های متفاوتی در مغرب به اصلاحات اعلام شده از سوی محمد ششم پادشاه این کشور ایجاد شده است.برخی اعتراضات مجدد سازماندهی کرده اند و برخی دیگر در کشور جشن و شادمانی برگزار و از پادشاه حمایت کردند. اول ژوئن در مغرب قانون اساسی جدید این کشور به همه پرسی گذاشته می شود.این قانون جدید برخی از اختیارات پادشاه را به نخست وزیری که به صورت دمکراتیک انتخاب شده واگذار می کند.منتقدان می گویند تغییرات سیاسی در این کشور سطحی خواهد بود. شادی حمید مدیر مرکز تحقیقات موسسه بروکینگز در دوحه قطر و کارشناس اصلاحات سیاسی در خاورمیانه و شمال آفریقا به سی ان ان گفت : مغرب شاهد تاریخی از اصلاحات وعده داده شده است.در ده سال گذشته ما شاهد وعده های فراوانی برای اصلاحات بودیم،اما نظام سلطنتی این کشور در تحقق به وعده های خود موفق نبود.بنابر این دلیلی وجود ندارد که این دفعه اجرای وعده ها متفاوت باشد. شادی حمید افزود من نفی نمی کنم که سخنرانی پادشاه گام مثبتی بوده است.اما سوال این است که این وعده ها تا کجا خواهد رفت.
پادشاه بسیاری از قدرت های در اختیار خود را حفظ خواهد کرد.
در ارتش فرماندهی خود را خواهد داشت.
وی قدرت انتصاب مناصب مهم در نیروهای امنیتی و مقامات محلی را در اختیار دارد.
سوال اینجاست که آیا مغرب می خواهد یک سیستم سلطنتی مبتنی بر قانون اساسی شبیه انگلیس داشته باشد.
آیا هدف نهایی در مغرب این است.
وی می خواهد معترضان را به گونه ای راضی کند تا کشور در حالت ثبات باشد. شادی حمید درباره دعوت از مغرب برای پیوستن به شورای همکاری خلیج فارس و اینکه آیا پیوستن به شورا باعث قدرت بیشتر محمد ششم خواهد شد، گفت : اگر مغرب به شورای همکاری خلیج فارس بپیوندد، حمایت و کمک های بسیاری از شورا مثل میلیاردها دلار کمک مالی به خصوص از سوی عربستان سعودی دریافت خواهد کرد و من فکر می کنم عربستان سعودی از اردن و مغرب به این دلیل دعوت کرده تا کلوپ نظام های سلطنتی را ایجاد کند. اما باید در اینجا صادق بود.مغرب از نظر جغرافیایی به خلیج فارس ارتباطی ندارد.بنابراین پیچیدگی هایی وجود دارد و ما نباید در اینجا خیلی جدی به این موضوع فکر کنیم.
می توان گفت واقعگرایانه این است که شراکتی بین مغرب و کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس داشته باشیم. مدیر مرکز تحقیقات موسسه بروکینگز در دوحه قطر در مورد نقش آمریکا در مراکش و کمک هفتصد میلیون دلاری به مراکش گفت : مغرب و اردن همپیمانان قدیمی آمریکا هستند و به همین دلیل عربستان در قلمروی آمریکا دست دوستی به سوی این دو کشور دراز کرده است.
این دو کشور در بسته کمک های مالی آمریکا قرار دارند.اما آمریکا در مغرب راهکار واضحی ندارد و انتقاد های جدیی ای به رفتار و اقدامات سرکوبگرانه رژیم مغرب در سالهای اخیر نداشته است. شایان ذکر است در پیش نویس قانون اساسی جدید مغرب که قرار است اول ژوئن به همه پرسی عمومی گذاشته شود، پادشاه به عنوان رئیس کشور و ارتش باقی می ماند و همچنان مسئول انتصاب سفرا و دیپلمات های این کشور است.
وی همچنین مسئول معرفی مقامات بلندپایه است.
براساس این اصلاحات، نخست وزیر در مغرب که اکنون رئیس دولت خطاب می شود اختیار انحلال پارلمان را خواهد داشت. انتظار می رود تظاهراتی روز یکشنبه در سراسر مغرب به درخواست جنبش بیستم فوریه جوانان این کشور برگزار شود.این جنبش اصلاحات پیشنهادی ملک محمد ششم پادشاه مغرب را درباره قانون اساسی رد کرده است.