مصر

خبرگزاري فارس: پايگاه خبري الانتقاد در مقاله‌اي علل اهميت فوق‌العاده معاهده كمپ‌ديويد براي آمريكا و رژيم صهيونيستي و ابعاد نگراني آنها را از لغو احتمالي اين توافق بررسي كرد.

به گزارش فارس،‌ پايگاه خبري الانتقاد نت در مقاله‌اي به بررسي انديشه‌هاي تحليلگران و كارشناسان مسايل منطقه‌اي در زمينه اهميت فوق‌العاده معاهده كمپ ديويد براي آمريكا و رژيم صهيونيستي پرداخته است.
"طلعت رميح " سردبير روزنامه الدستور مصر و نويسنده اين مقاله بر اين باور است كه انقلاب تونس و انقلاب 25 ژانويه در مصر، دوران خواري، ذلت و اطاعت از دولت آمريكا و به تبع آن دشمن صهيونيستي را به پايان برد و دوران مبارك بازگشت به هويّت عربي، اصول، ارزش‌ها و اخلاق آن را كليد زد.

*آمريكا به دنبال از بين بردن انقلاب مصر است

اين انقلاب‌ها نشان مي‌دهد كه ملت‌هاي عربي و اسلامي به خود آمده‌اند و از اين پس اطاعت از قدرت‌هاي بزرگ و وابستگي به آنها را نخواهند پذيرفت، از اين رو «انقلاب بازگشت كرامت از دست رفته» صرفاً عليه فقر و بي‌عدالتي اجتماعي نيست بلكه همزمان از ابعاد سياسي منطقه‌اي و فرامنطقه‌اي فراواني نيز بهره مي‌برد، چرا كه دوران نوين كرامت، عزت و شور انقلابي را به ارمغان خواهد آورد و با صداي بلند، پايان قيموميت و نيز آغاز پيروزي و مقاومت را اعلام خواهد كرد.
انقلاب مصر، ديوار خواري و ذلّت را فروريخت و از اين رو رژيم صهيونيستي و دولت آمريكا از بازتاب‌ها و زيان‌هاي ناشي از آن بيمناك هستند، از جمله اين بازتاب‌ها مي‌توان به احتمال لغو موافقتنامه كمپ ديويد اشاره نمود كه نگراني اسرائيل و آمريكا را برانگيخته بود تا جاييكه پس از بيانيه شوراي عالي نيروهاي مسلح مصر مبني بر پايبندي به همه توافقنامه‌هاي منطقه‌اي و بين‌المللي، اين دو كشور با شتاب فراوان از اين موضع استقبال كردند. همچنين اين احتمال وجود دارد كه حكومت آينده مصر در صف مخالفان اشغالگري اسرائيل و وابستگي به قدرتها قرار گيرد و حتي به جنگ و رويارويي با رژيم غاصب صهيونيستي بپردازد، از همين رو آمريكا و اسرائيل پيوسته تلاش كردند تا اين انقلاب را در نطفه خفه كنند، تأثيرات داخلي و خارجي آن را از ميان بردارند و براي نابودي اين انقلاب، آن را دور بزنند تا مبادا نقش پيشتازي مصر در مبارزه با اشغالگران صهيونيست و حمايت از جنبش‌هاي مقاومت جهان عرب، از سر گرفته شود.

*نفرت مردم مصر از انور سادات به دليل امضاي موافقتنامه صلح با اسرائيل

جالب آنكه مردم مصر در جريان تظاهراتهاي خود براي سرنگوني مبارك، تصاوير زيادي از جمال عبدالناصر رهبر فقيد مصر را روي دست مي‌گرفتند، اما تصاوير رئيس جمهور سابق مصر يعني انور سادات كه موافقتنامه صلح با اسرائيل را امضا كرد، بر روي دست هيچ تظاهرات كننده‌اي ديده نمي‌شد، اين به خوبي نشان مي‌دهد كه ملت عرب مصر چه مي‌خواهد و چرا انقلاب كرده‌ است؟ با اين همه عده‌اي بيهوده تلاش مي‌كنند تا اهداف انقلاب مصر را در رفع فقر و تنگدستي و دستيابي به پاره‌اي آزاديهاي عمومي، منحصر سازند؛ اما شعارها و تصاوير جمال عبدالناصر بر روي دستان مردم، اينگونه تلاشها را خنثي مي‌كند.

*دستاوردهاي معاهده كمپ ديويد براي آمريكا و رژيم صهيونيستي

با توجه به آنچه گذشت سري به مندرجات معاهده كمپ ديويد مي‌زنيم تا از دستاوردهاي اين معاهده براي دشمن صهيونيستي و علل تأكيد اسرائيل و البته آمريكا بر تداوم پايبندي مصر به آن، مطلع شويم. اين معاهده در 17سپتامبر 1978 و پس از 12 روز مذاكره ميان "انور سادات " رئيس جمهور اسبق مصر و "مناخيم پگين " نخست وزير وقت رژيم صهيونيستي به امضا رسيد، در اين معاهده كه مذاكرات مربوط به آن، با نظارت "جيمي كارتر " رئيس جمهور اسبق آمريكا انجام گرفت، موارد زير به چشم مي‌خورد:

- مصر، رژيم صهيونيستي و « كشور اسرائيل » را كه در سرزمين‌هاي اشغالي فلسطين تشكيل شده بود به رسميت شناخت.
- رواط مصر و دشمن صهيونيستي به حال عادي در آمد و دو طرف بر روابط دوستانه اقتصادي، گردشگري، مبادلات تجاري و . . . با يكديگر تأكيد كردند.
- مصر، مرزهاي بين‌المللي رژيم صهيونيستي را به رسميت شناخت و اعلام كرد كه به تماميت ارضي اسرائيل و از جمله آبهاي منطقه‌اي و حريم هوايي اين كشور، احترام مي‌گذارد.
- اسرائيل از برخي امتيازات امنيتي در درون خاك مصر برخوردار شد از جمله: محدوديت تسليحاتي يا خلع سلاح مصر در برخي مناطق اين كشور.
- اعطاي برخي حقوق و امتيازات به رژيم صهيونيستي از جمله: برخورداري از حق عبور و مرور آزادانه در كانال سوئز براي كشتي‌هاي اسرائيلي و محموله‌هايي كه از اسرائيل خارج مي‌شوند يا به مقصد اين كشور در حركتند، آزادي دريانوردي و پرواز هواپيماهاي اسرائيلي در خليج سوئز، خليج عقبه و درياي مديترانه.
- صادرات گاز به اسرائيل بر اساس قيمت‌هاي ترجيحي.

*انقلاب مصر منطقه را با تغييرات اساسي مواجه مي‌كند

الانتقاد نت به منظور آگاهي از چشم‌انداز انقلاب مصر و رويكردهاي آينده آن در قبال رابطه با دشمن صهيونيستي و موافقتنامه كمپ ديويد، مصاحبه‌اي را نيز با "جمال زهران " عضو سابق پارلمان مصر و استاد علوم سياسي دانشگاه بورسعيد ترتيب داد. وي در اين مصاحبه تأكيد كرد: موضع ارتشبد محمد حسين طنطاوي فرمانده نيروهاي مسلّح مصر مبني بر پايبندي مصر به توافقات بين‌المللي، طبيعي به نظر مي‌رسد، چرا كه مصر در حال گذار از يك مرحله انتقالي است و دولت قصد دارد تا از طريق تأكيد بر پايبندي به معاهدات بين‌المللي، همسايگان مصر و جامعه بين‌الملل را راضي نگه دارد. البته حكومت آينده مصر از طريق پارلمان دموكراتيك خود، در مسير تغيير يا لغو اين توافقنامه‌ها گام برخواهد داشت و سياست مصر در قبال اسرائيل - در مسائلي چون پايبندي يا عدم پايبندي به معاهده كمپ ديويد و موافقت‌نامه‌هاي دوجانبه اقتصادي از جمله توافق صدور گاز به رژيم صهيونيستي - را مورد بازنگري قرارخواهد داد.
زهران در ادامه تأكيد كرد كه حكومت آينده مصر، توافقنامه‌هاي اقتصادي با اسرائيل را لغو خواهد كرد.
وي به نقش پيشتاز و عظيم ارتش مصر در جريان جنگ اكتبر 1973 اشاره كرد و افزود: ارتش با اعمال فشار بر مبارك و تأكيد بر عدم توانايي خود در حمايت از او، باعث شد تا رئيس جمهور مصر، استعفاي خود را اعلام كند.

*آمريكا تسلط بر منطقه را از دست داده است

وي در مورد بازتاب انقلاب مصر در منطقه گفت: اين انقلاب، منطقه خاورميانه را كه در گذشته، اميد دگرگوني آن بسيار اندك مي‌نمود، با تغييرات ريشه‌اي روبرو خواهد كرد، وي تأكيد كرد: از زمان سقوط ديوار برلين و فروپاشي بلوك شرق در اواخر سال 1989، منطقه عربي نيز آماده دگرگوني شده بود و طوفان تغيير كه از تونس به مصر رسيده است، كشورهاي متعدد ديگري از جمله الجزاير، يمن و ليبي را نيز درخواهد نورديد و موازنه‌ قدرت در منطقه را زير و رو خواهد كرد.
زهران با تأكيد بر اينكه دولت آمريكا تسلط خود بر منطقه را از دست داده و اعراب از چنگال صهيونيسم نجات يافته‌اند، تصريح كرد: از امروز به بعد، اراده ملت‌ها تنها عاملي است كه نقشه جهان عرب را ترسيم خواهد كرد.
اين كارشناس مسايل بين‌المللي در مورد مرحله انتقالي گفت: مصر تلاش مي‌كند به عنوان الگوي تغيير مسالمت‌آميز و دموكراتيك، مطرح شود تا از اين طريق و با توجه به وسعت جغرافيايي، توانايي خود را در رهبري مجدد خاورميانه اثبات نمايد.
وي تأكيد كرد: انقلاب مصر با سقوط بالاترين نماد رژيم يعني حسني مبارك، نخستين پيروزي خود را بدست آورده و انحلال پارلمان در كنار سپرده شدن امور كشور به ارتش، دستاورد بزرگي است كه بايد آن را ادامه داد و ساير مطالبات را نيز تحقق بخشيد.

*مصري‌ها بر تحقق مطالبات خود تاكيد خواهند كرد

زهران تأكيد كرد: مصر در برابر يك مرحله تازه است، زيرا نگهبانان انقلاب بر خواسته‌هاي خود پاي خواهند فشرد و در مقابل ارتش خواهند ايستاد تا ارتش نتواند بيش از مدت زمان مورد توافق، به تنهايي اداره امور كشور را در دست داشته باشد.

*هيچ نشانه‌اي از احتمال تغيير در سياست خارجي مصر به چشم نمي‌خورد

طلعت رميح سردبير روزنامه الدستور مصر در گفت‌وگو با الانتقاد، ضمن اظهار شگفتي از عدم طرح شعارهاي روشن در خصوص برخي مسائل ملّي و قومي همانند مسأله فلسطين، درگيري اعراب و اسرائيل و بحران آب در جنوب سودان، اظهار داشت: اين امكان وجود دارد كه بررسي اين دست مسائل به بعد از انتخابات يعني دست كم حدود شش ماه ديگر موكول شود، ممكن است يكي از جريانات فكري مصر كه در خصوص توافقنامه كمپ ديويد، كشمكش اعراب و اسرائيل و تغيير ساختار روابط با آمريكا، صاحب يك ديدگاه برنامه محور باشد، در انتخابات آينده پيروز شود و زمام دولت را در دست گيرد.
رميح افزود: تغيير نظام سياسي در مصر، ناشي از تصميم مبارك براي سپردن امور كشور به شوراي عالي نيروهاي مسلّح است و از همين رو در اوضاع كنوني هيچ نشانه‌اي از احتمال تغيير در سياست خارجي مصر به چشم نمي‌خورد به ويژه آنكه شوراي عالي نيروهاي مسلّح – حاكم فعلي مصر – به صراحت از پايبندي خود به معاهدات منطقه‌اي و بين‌المللي سخن گفته است.

*آمريكا بدترين مواضع را در برابر مصر داشت

اين كارشناس مسايل سياسي در مورد احتمال لغو موافقتنامه كمپ ديويد در ماههاي آينده گفت: يك ديدگاه آرمانگرا وجود دارد كه مي‌خواهد تغييرات را به جايي بكشاند كه در واقع جزء تغييرات نيست.
وي با اشاره به اينكه "جنبش توده‌هاي مردم، الگويي از روند تغيير قدرت سياسي را ارائه كرد " افزود: رويكردهاي داخلي و خارجي برآمده از اين تغيير، نظامي را در كشور حاكم خواهد كرد كه پيوندي حقيقي با جهان عرب داشته باشد. وي در عين حال هشدار داد: اگر حكومتي ضعيف بر سر كار بيايد كه با مشكلات ناشي از كشمكش‌هاي داخلي دست و پنجه نرم كند، ممكن است بر خلاف تصور بسياري از كارشناسان، تأثيرات مثبتي در جامعه روي ندهد.
رميح تأكيد كرد كه دولت آمريكا بدترين مواضع را در قبال بحران مصر داشت، زيرا همه تلاش خود را به كار گرفت تا دستگاه‌هاي حكومتي مصر را به رويارويي با جنبش مردم، وادار كند، وي ادامه داد: آمريكا به هيچ عنوان از تلاش‌هاي خود در جهت فرسوده كردن مردم و نهادهاي مصر، دست برنخواهد داشت تا از اين طريق جهت تغييرات را دوباره به سمت حفظ منافع خود و اسرائيل، سوق دهد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران