واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری فرانسه در گزارشی از تونس به قلم فیلیپ سواگنارگ نوشت تونس که مبتکر بهار عربی است در محکوم کردن رهبران قدیمی خود با صدور مجازات سی وپنج سال زندان برای زین العابدین بن علی رئیس جمهوری سابق این کشور و همسرش که ممکن است شتاب زده توصیف شود سریع عمل کرد.
دستگاه قضایی تونس محاکمه بن علی را طولانی نکرد.
محکومیت زین العابدین بن علی و همسرش لیلا طرابلسی پس از یک روز محاکمه و شش ساعت جلسه دادگاه صادر شد. زوج ریاست جمهوری به سی وپنج سال زندان و نود ویک میلیون دینار ( چهل وپنج میلیون یورو) به سبب اختلاس اموال عمومی محکوم شدند اما او به عربستان سعودی پناهنده شده است و مقامات این کشور تاکنون علامتی مبنی بر اینکه قصد دارند او را مقامات تونسی مسترد کند بروز نداده اند. محی الدین شربیب از کمیته رعایت آزادی ها و حقوق بشر در تونس اعلام کرد: این دلسردی بزرگ و نمایش قضایی شتاب زده ای است که نظام دیکتاتوری ما را به آن خو داده است.
شربیب گفت: ما دوست داشتیم محاکمه ای واقعی و عادلانه برگزار شود.
به عقیده او ، کسی که تونس را با مشتی آهنین در طول 23 سال رهبری کرد باید به اتهام خیانت به کشور و نه به سبب اتهاماتی در سطح جرایم عمومی محاکمه شود. خمیس قیسله دبیر کل اتحادیه حقوق بشر تونس به نوبه خود خاطر نشان کرد ما اکنون هنوز در آغاز راه هستیم. وی با تاکید بر اینکه باید به دستگاه قضایی زمان داد افزود: این روند همچنان ادامه خواهد داشت.
ما در مرحله دادگاه بدوی هستیم و درخواست هایی برای تجدید نظر وجود دارد.
قسیله افزود: ما تلاش می کنیم محاکمه ای سیاسی نداشته باشیم بلکه می خواهیم محاکمه ای عادی که مطابق با معیارهای قانونی باشد برگزار کنیم.
در واقع ، محاکمه روز دوشنبه در تونس فقط آغاز راه است همچنان که روزنامه لاپرس تونس در عنوان خود بر این مسئله تاکید کرد. روندهای دادرسی زیادی هنوز در انتظار بن علی و اطرافیانش است .
برخی از این روندهای دادرسی در دادگاه های نظامی به ویژه به سبب قتل عمد در طول سرکوب قیام مردمی که به خروج بن علی از کشور منجر شد برگزار می شود . دادگاه تونس علاوه بر این به درخواست وکلای مدافع حکم مربوط به پرونده دوم را به سی ژوئن موکول کرد.
در این پرونده ، رئیس جمهوری سابق به دراختیار داشتن سلاح و مواد مخدر که در کاخ کارتاژ کشف شده است متهم است. اکرم عازوری وکیل لبنانی بن علی حکم دوشنبه شب را شوخی خواند و گفت این حکم معیارهای مساوات را نقض می کند. اما وکیل تونسی شوقی طیب در پاسخ به پرسشی درباره این مسئله که برخی این حکم را شتاب زده می دانند گفت به هیچ وجه چیز غیرعادی در این محاکمه مشاهده نکرده است. وی تاکید می کند: حقوق کیفری تونس اعلام در خصوص رای دادگاه ها اعلام می کند دادگاه باید رای خود را همان روز صادر کند.
به عقیده خدیجه محسن فینان محقق و کارشناس امور مغرب عربی در دانشگاه پاریس 3 ، برای مقامات جدید تونس ضرورت داشت که بن علی را محکوم کنند تا چیزی داشته باشند به مردم بدهند. بئاتریس هیبو مدیر تحقیقات مرکز تحقیقات و مطالعات بین المللی پاریس نیز گفت این محاکمه بهانه و نمایشی بود تا نشان دهد کاری انجام شده است