واحد مرکزی خبر / خبرگزاری رویترز در گزارشی از الجزیره به قلم کریستین لو نوشت : سازمان پیمان آتلانتیک شمالی ناتو در تلاش برای فراهم کردن زمینه قیامی مسلحانه در داخل پایتخت لیبی به منظور سرنگون کردن معمر قذافی رهبر این کشور است زیرا ناتو دیگر امید ندارد که انقلابیون در نقاط دیگر لیبی بتوانند به این زودیها به طرف طرابلس پیشروی کنند
چارچوب حملات هوایی ناتو علیه طرابلس نشان می دهد این ائتلاف در تلاش برای کاهش توانایی قذافی در دفاع از خود هنگام ورود انقلابیون به این شهر است. جف پورتر از تحلیلگران یک مرکز تحقیقاتی در امور شمال آفریقا گفت هدف اصلی ناتو اکنون درحال روشن شدن است . وی افزود سیاست اصلی ناتو محافظت از غیر نظامیان لیبی در برابر نیروهای قذافی است .
هدف بیان نشده ناتو از حمله به لیبی نیز فراهم کردن زمینه برای ساکنان طرابلس است تا بتوانند با برتری نظامی بر نیروهای قذافی ، وی را سرنگون کنند . این، یک راهبرد پر خطر است اما ناتو گزینه ای دیگر جز آن ندارد و مجبور به انجام دادن چنین کاری است . انقلابیون لیبی تاکنون نتوانسته اند از سه جبهه در خارج از طرابلس به طرف این شهر پیشروی چشمگیری داشته باشند .
ازسوی دیگر بمباران های ناتو نیز هنوز نتوانسته است قذافی را سرنگون کند . شاشانک جوشی Shashank Joshi از تحلیلگران یک مرکز تحقیقاتی در لندن گفت یک واقعیت وجود دارد و آن اینکه انقلابیون لیبی شانس پیشروی از شرق را به طرف طرابلس ندارند .
وی افزود ناتو اکنون به فراهم کردن زمینه برای یک قیام شهری در داخلی طرابلس متوسل شده است. به نظر می رسد اهدافی که ناتو در طرابلس هدف حملات هوایی خود قرار می دهد می تواند توجیهی منطقی برای فراهم کردن زمینه چنین قیامی باشد. جت های نیروی هوایی انگلیس اواخر ماه مه برج های مراقبت اطراف محل اقامت قذافی را در باب العزیزیه هدف قرار دادند .
از این برج های مراقبت برای محافظت از محل اقامت قذافی در طرابلس استفاده می شود . نیروهای ناتو همچنین تاسیسات و تجهیزاتی را هدف قرار دادند که به نظر می رسد قذافی از آنها در سرکوب انقلابیون در لیبی استفاده می کند . نیروهای ناتو اوایل این ماه اعلام کردند به یک مقر مخفی پلیس در طرابلس حمله کرده اند که مسئولیت محافظت از قذافی را به عهده داشته است . برای دولت های غربی ، امید بستن به یک جنبش مخالف مخفی که شناخت کامل درمورد آنها ندارند یک ریسک است . تلاش های ناتو و انقلابیون لیبی برای سرنگون کردن قذافی درحالی با جدیت دنبال می شود که قذافی همچنان سعی می کند قدرت در این کشور را از دست ندهد و مقامات دولتی نیز از باقی ماندن وی برسر قدرت حمایت می کنند . سخنگوی دولت لیبی در واکنش به تلاش ها برای سرنگونی قذافی گفت کنار رفتن معمر قذافی که جامعه بین المللی خواستار آن است بدترین سناریو برای این کشور است . موسی ابراهیم در مصاحبه با خبرنگاران در پایتخت لیبی افزود کنار رفتن قذافی بدترین سناریو برای این کشور است و ممکن است باعث آغاز جنگ داخلی در لیبی شود . وی با منتفی دانستن کناره گیری قذافی از قدرت افزود رفتن قذافی به معنی وخامت اوضاع امنیتی در کشور است . موسی ابراهیم همچنین این مسئله را که جاکوب زوما رئیس جمهور آفریقای جنوبی در دیدار با قذافی درباره یک راهبرد خروج گفتگو کرده است رد کرد .