خبر انلاین-اینجانب در مقامی نیستم که بگویم آنچه را که اسرائیلی ها وامریکائیان درباره آن برنامه ریزی کردند تمامی آن عملی گردید یا خیر ، اما بدون تردید طی سی سالی که بر امضای قرارداد صلح گذشت ، آنان وقت وفرصت کافی در اختیار داشتند تا آنچه را که می خواهند به انجام رسانند
فهمی هویدی
امریکائیان واسرائیلی ها تماشاگر رویدادهای مصر نخواهند ماند. اینکه اسرائیلی ها یک جاسوس در اسرائیل دارند خبر نیست این خبر فقط رویداد دستگیری وی است و ضربه امنیتی واقعی بازداشت دیگر جاسوسانی است که هم اکنون در سرتاسر سرزمین مصر در حال جمع آوری اطلاعات از هنگام باز شدن دروازه های مصر بروی آنان از زمان امضای قرارداد کمپ دیوید هستند است .
این یک کشف نبود ونیز یک توهم نیز نبود چون دگرگونی هایی که پس از انقلاب 25 ژانویه در مصر بوقوع پیوست تابحال همانند یک " فاجعه " برای اسرائیل بشمار می آمد که رهبران آن همچنان تا بحال درگیر آن هستند. مطبوعات رژیم صهیونیستی هنوز پیرو دستور العملهای نخست وزیرشان درباره اوضاع مصر هستند وهمچنان خبرهای این کشور را مطابق دستورات وی منتشر می کنند. تمامی اینها نشان دهنده دو موضوع است، نخست بدبینی و ترسی که نخبگان اسرائیل بعلت انقلاب مصر و نبود رئیس جمهور سابق مبارک بدان مبتلا شده اند بخصوص که مبارک برای آنان همانند یک ثروت استراتژیک بود. دوم ترس شدید نتانیاهو از اوضاع مصر که در نتیجه آن تمامی وزیران خود را از هرگونه اظهار نظر درباره اوضاع مصر منع کرده است تاشاید بتواند باریکه ای از أمید به ادامه روابط را داشته باشد.
در 22 فوریه گذشته مقاله ای نوشتم باعنوان " چه چیزی برای رژیم جدید آماده سازی می کنند ؟ " و در آن نوشتم : " طبیعی است که رویدادهای مصر بعد از انقلاب ــ و نیز قبل از آن ــ مورد توجه وپیگیری قرار گیرد بخصوص از سوی محافل امریکایی و اسرائیلی که البته بعلت دوستی و ارادت آنها به مصریان نیست بلکه چون آنان بخوبی می دانند هرگونه تغییر وتحول در مصر بطور حتم واکنش گسترده ای در جهان عرب خواهد داشت واین موضوع اهمیت خاصی را برای آنها دارد . چون جهان عرب از دیدگاه غربی ها دو أهمیت ویژه دارد : " نفت واسرائیل " واین البته جدا از اینکه جهان عرب بازار خوبی برای فروش کالا و تسلیحات انهاست .
نوشتم اینکه امریکائیان واسرائیلی ها بعنوان تماشاگر رویدادهای مصر نخواهند بود وطبیعی است ارتباط مستقیمی با این رویداد برقرار نمایند تاشاید بتوانند تأثیری بر تحولات آن داشته باشند . که البته این یک نتیجه گیری منطقی است که هر شخص پیگیر این تحولات بدان دست می یابد ، بار دیگر گوشزد کردم که وزیر سابق أمنیت داخلی اسرائیل " آفی دیختر" در سخنرانی خود در ماه سبتامبر 2008 در" انستیتو مطالعات امنیت ملی صهیونیسم " به اقدامات اسرائیل برای رویارویی با هرگونه تحولات فاجعه آمیز ــ البته از دیدگاه آنها ــ که ممکن است در مصر روی دهد اشاره کرد وآنها را در پنج مورد چنین برشمرد :
ــ * برقراری شراکت وهمکاری با تمامی نیروهای موثر و دارای قدرت در میان سردمداران قدرت و بازرگانان و نخبگان سیاسی و ارتباط جمعی در مصر .
ــ * برقراری شراکت وهمکاری امنیتی با قویترین دستگاه امنیتی در مصر که دستگاههای أمنیت و اطلاعات است.
ــ * آماده سازی پایگاههای استراتژیک در شهرهای عمده وموثر بر تصمیم گیری در مصر از جمله : قاهره ، اسکندریه ، اسماعیلیه ، سوئز و پورت سعید .
ــ * در اختیار داشتن یک نیروی واکنش سریع از تکاوران ( امریکایی ) در مناطق حساسی از قاهره ( گاردن سیتی ــ مصر جدید ) تا این نیرو بتواند طی چند ساعت مراکز تصمیم گیری وحیاتی را در اختیار بگیرد.
ــ * حضور واحدهای دریایی و هواپیماهای امریکایی در پایگاههایی در داخل مصر بویژه در غردقه و سوئز و رأس بیناس .
این اقدامات پیشگیرانه ، همچنانکه وزیر سابق اسرائیلی بدان اشاره کرد از آنجا ناشی گردید که آنها عقیده داشتند باید اقدامات استراتژیک پیشگیرانه ای از سوی امریکا و اسرائیل بعمل آید. از دیدگاه واشنگتن ــ همچنانکه وزیر اسرائیلی گفت ــ بایستی از هنگام درگذشت جمال عبد الناصر و روی کار آمدن سادات بلافاصله در مصر صورت می گرفت تا پایه های امنیتی و اقتصادی و فرهنگی را در آنجا برقرار می کرد واین همان چیزی است که پس از جنگ جهانی دوم امریکا در ترکیه بدان دست زد.
اینجانب در مقامی نیستم که بگویم آنچه را که اسرائیلی ها وامریکائیان درباره آن برنامه ریزی کردند تمامی آن عملی گردید یا خیر ، اما بدون تردید طی سی سالی که بر امضای قرارداد صلح گذشت ، آنان وقت وفرصت کافی در اختیار داشتند تا آنچه را که می خواهند به انجام رسانند ودست کم انها توانستند شبکه ای از عوامل و مزدوران خود را در مصر قرار دهند تا زمینه ساز استوار کردن جای پای محکمی برای آنها باشند و مصر نتواند از آنچه که پس از امضای قرارداد صلح بدان دست زده است عقب نشینی نماید. باور کردنی نیست که تمامی کوششهای اسرائیل تنها با اعزام یک جاسوس ( ایلان شایم غرابیل ) که اخیرا بازداشت گردید ویا دیگرانی که طی چهار ماه اخیر وطی سه رویداد جمع اوری اطلاعات بازداشت شدند منحصر شده باشد. چون تمامی اینها همانند قطره ای در دریا بشمار می آیند بویژه که اسرائیل اهمیت بسیار گسترده ای به روابط خود با مصر می دهد و از گسترش ملی گرایی مصر بیمناک است .
ترجمه: محمدماجد نجار
دکتر فهمی هویدی از اندیشمندان بزرگ و نام آور جهان عرب و سوری تبار است که این یادداشت را اختصاصی برای خبر نگاشته است.