بررسی استراتژیک - رسالت/ اختلافات میان کاخ سفید و کنگره ایالات متحده آمریکا در خصوص حضور نیروهای آمریکایی در طرابلس به نقطه اوج خود رسیده است.در این میان پارلمان آمریکا نسبت به اینکه دولت اوباما بدون کسب اجازه از آن در لیبی حضور یافته است به شدت خشمگین است و سعی دارد این خشم را به هر نحو ممکن به اوباما انتقال دهد.اما نکته مهم تر اینکه اوباما ابتدا ادعا کرده بود که واشنگتن به صورتی هدفمند و هماهنگ در لیبی حضور دارد اما امروزه شاهد هستیم که کوچکترین هماهنگی میان نهادهای اصلی قانونگذار و مجری در ایالات متحده بر سر حضور نظامی در لیبی وجود ندارد.
دولت آمریکا با بی برنامگی مفرطی در لیبی حضور پیدا کرده است.گویا نفت لیبی چنان چشم ایالات متحده و دیگر اعضای ناتو را کور کرده بود که هرگز تصور رسیدن به چنین نقطه ای را نداشته اند.امروزه نه تنها شهروندان لیبیایی،بلکه شهروندان آمریکایی نیز نسبت به حضور ایالات متحده و اعضای ناتو در لیبی معترض هستند.در این میان نمایندگان و کارشناسان مسائل سیاسی در ایالات متحده از اوباما خواسته اند که حدود فعالیتهای نظامی واشنگتن در لیبی را مشخص کند اما اوباما پاسخی نسبت به این درخواست نداده است.اوباما خود به خوبی می داند که هدفی جز دستیابی به ثروت ملت لیبی و دخالت در امور داخلی این کشور پس از سقوط قذافی ندارد .ادامه….
در هر صورت ملت لیبی بارها اعلام کرده است که مشارکت سیاسی ناتو و ایالات متحده آمریکا را در آینده کشور خود نمی پذیرد.در این خصوص ملت لیبی اعلام کرده است که نیازی به حضور ناتو در کشورشان نیست و خود آنها رژیم قذافی را سرنگون خواهند کرد.
“باراک اوباما ” رئیسجمهوری آمریکا پس از اینکه هفته گذشته قانونگذاران آمریکایی اعلام کردند که وی از اختیارات خود فراتر رفته است، بار دیگر تحت فشار قرار گرفته تا نقش آمریکا در مأموریت ناتو در لیبی را این هفته مشخص کند.با این حال به نظر می رسد اوباما پاسخی برای کنگره ندارد.در این میان اقدام واکنشی کنگره نیز کاملا متصور خواهد بود.بر اساس این اقدام واکنشی ممکن است مجلس نمایندگان آمریکا رأیگیری را در خصوص اقداماتی برگزار کند که میتواند تأمین بودجه برای حمایت آمریکا از جنگ لیبی را قطع کند و یا دستکم بخشی از عملیات آمریکا در لیبی را متوقف سازد.
نکته مهم تر اینکه حتی خود اعضای ناتو نیز به خوبی نمی دانند چرا در لیبی حضور دارند!خروج برخی کشورهای اروپایی فعال مانند نروژ از لیبی به خوبی نشاندهنده وضعیت سخت ایالات متحده،انگلیس و فرانسه است.این مثلث مداخله گر در لیبی که در حقیقت همان نمادهای سلطه در نظام بین الملل محسوب می شوند،هم اکنون به شدت قدرت و کارایی خود را از دست داده و در صدد توجیه سایر کشورهای اروپایی در راستای ادامه فعالیت نظامی در لیبی هستند.اتحادیه اروپا که ۲۱ عضو از اعضای آن عضو ناتو هستند،عملا سیاست خارجی خود را تحت تاثیر زیاده خواهی های ناتو می بیند .در این میان ایالات متحده آمریکا و دو هم پیمان اصلی اروپایی آن یعنی لندن و پاریس نقش پررنگی دارند.در هر صورت اختلافات به وجود آمده میان اعضای ناتو در لیبی به اندازه ای پررنگ و وسیع است که عملا امکان کتمان آن از سوی افرادی مانند اوباما و سارکوزی وجود ندارد.
در این خصوص دو نفر از سناتورهای آمریکایی قطعنامه جدیدی را در مجلس سنای کنگره ارائه کردند که به “باراک اوباما ” رئیسجمهوری آمریکا اختیارات محدودی در جنگ سه ماهه در لیبی میدهد. “جان کری ” سناتور دموکرات و رئیس کمیته روابط خارجی سنا و “جان مککین ” سناتور عالیرتبه جمهوریخواه از کمیته نیروهای مسلح مجلس سنای کنگره این قطعنامه دوحزبی را ارائه کردهاند.
این دو سناتور عالیرتبه سنا ضمن پیشنهاد این قطعنامه در رابطه با عواقب اقدامی در قطع بودجه عملیات نظامی لیبی که اخیرا برخی مقامات کنگره اعلام کردهاند که قصد انجام آن را دارند، هشدار دادند. پیشتر منابع کنگره اعلام کرده بودند که مجلس نمایندگان آمریکا احتمال دارد رأیگیری را در خصوص اقداماتی برگزار کند که میتواند تأمین بودجه برای حمایت آمریکا از جنگ لیبی را قطع کند و یا دستکم بخشی از عملیات آمریکا در لیبی را متوقف سازد.
البته این قطعنامه جدید سنا به واشنگتن اجازه خواهد داد تا به عملیات خود در لیبی ادامه دهد، اما در سطحی محدودتر. بر اساس این گزارش، قطعنامه ارائه شده در سنای آمریکا محدودیت یک سالهای را نیز در مأموریت نظامی در لیبی به رهبری ناتو اعمال خواهد کرد؛ مدت زمانی که به گفته جان مککین، “برای اتمام کار کافی است “. قطعنامه جدید کنگره آمریکا همچنین حضور هرگونه نیروهای زمینی آمریکا در لیبی را به شدت منع میکند. مطرح شدن این قطعنامه در مجلس سنای آمریکا نشاندهنده افزایش خشم دموکراتها و جمهوریخواهان از اوباما و رفتار اخیر وی با کنگره است.
پیش از این مجلس نمایندگان آمریکا نیز قطعنامهای را درباره جنگ لیبی صادر کرده بود و اوباما را به دلیل مشارکت در این عملیات که بر اساس قانون اختیارات جنگ کنگره غیرقانونی به حساب میآید، مورد بازخواست قرار داده بود. بهدنبال این اقدام، “جان بینر ” رئیس مجلس نمایندگان آمریکا در نامهای به باراک اوباما خواستار تعیین نقش واشنگتن در عملیات نظامی در لیبی شده بود، چرا که بر اساس قانون اختیارات جنگ رئیسجمهور آمریکا موظف است در صورت مشارکت در هر گونه “عملیات خصمانه ” ظرف مدت ۶۰ روز مجوز کنگره را بهدست آورد، در غیراینصورت ادامه این جنگ غیرقانونی خواهد بود. با این وجود، رئیسجمهور آمریکا و کاخسفید همچنان اصرار دارند که این مشارکت نظامی به هیچ عنوان مشارکت در عملیاتی خصمانه نیست! و به همین دلیل اوباما نیازی به کسب مجوز از جانب کنگره ندارد. همین موضوع نیز باعث اختلافات بسیار میان کنگره و کاخسفید در روزهای اخیر شده است.