خبرگزاري فارس: فرستاده رئيس جمهوري آمريكا در امور سودان علل توجه واشنگتن به منطقه جنوب سودان و برنامههاي سياسي و مالي كاخ سفيد براي اين منطقه را تشريح كرد.
به گزارش فارس به نقل از روزنامه "الشرق الاوسط " چاپ لندن، با نزديك شدن به روز نهم ماه ژوئيه يعني روز اعلام رسمي تشكيل دولت جنوب سودان و تغيير نقشه آفريقا و جهان عرب تكاپوي آمريكا افزايش يافته است و شايد يكي از بيشترين كساني كه امور سودان را دنبال ميكند، "برينستون ليمان "فرستاده "باراك اوباما " رئيس جمهوري آمريكا در امور سودان است.
ليمان هم اكنون وقت خود را در رفت و آمد بين سودان و پايتخت برخي كشورهاي ديگر از جمله "آديس آبابا " ميگذارند كه هدف او زمينهسازي براي تشكيل كشور جنوب سودان و رسيدگي و حل و فصل روابط با دولت خارطوم است.
ليمان در پاسخ به سوال روزنامه الشرق الاوسط درخصوص علت توجه و اهتمام فراوان آمريكا به روند تشكيل دولت جنوب سودان و روابط با دولت خارطوم گفت: اين سوال خيلي مهم است و اوباما ميخواهد سودان را جدي بگيرد و شخصا به آن توجه زيادي دارد و ميخواهند همگان اين امر را بدانند.
ليمان يك هفته پيش با اوباما براي آگاه كردن او از آخرين تحولات سودان ديدار كرد و در تشريح اهتمام رئيس جمهوري آمريكا به پرونده سودان گفت: اوباما در جريان اين ديدار از جديدترين تحولات و دقيقترين جزئيات درباره رويدادها آگاهي داشت و ما درباره مذاكرات جاري صحبت كرديم و رئيس جمهور شخصا خود را به اين پرونده متعهد دانسته است.
وي با تشريح علت "راهبردي و اخلاقي " توجه آمريكا به پرونده سوان گفت: سودان از دو جنبه اهميت دارد زيرا از يك سو اگر ما به سودان و شاخ آفريقا نگاهي بياندازيم ميبينم كه اين كشور براي ثبات منطقه بسيار اهميت دارد.
ليمان افزود: از نظر راهبردي نيز برقراري صلح در سودان ضروري است و آمريكاييها به سودان دير زماني است كه توجه دارند و با جنوب سودان به علت جنگ داخلي همدردي ميكنند و بسياري از نهادهاي آمريكا از جمله كنگره به اين مسائل ورود كرده اند.
فرستاده اوباما در امور سودان گفت: پرونده جنوب سودان به يك پرونده اخلاقي تبديل شده است و خود رئيس جمهور نيز اين امر را احساس ميكند.
وي تصريح كرد: بروز جنگي بزرگ و آواره شدن ميليونها نفر به معناي هزينه شدن مبالغ زيادي براي امداد رساني به جاي توسعه و آباداني خواهد شود و رويكرد ما از آغاز اين بود كه خواهان جنگي در سودان نيستيم و اين كاري است كه ما بايد از آن جلوگيري كنيم و اين يك نيروي محرك اساسي براي ما محسوب ميشود.
ليمان در ادامه "بر اهميت ادامه مذاكرات بين طرفهاي سودان درباره بسياري از مسائل نظير نفت و منطقه مورد منازعه ابيه بين شمال و جنوب سودان و اعطاي تابعيت به مردم جنوب سودان قبل از نهم ماه ژوئيه " تاكيد كرد و ضمن ابراز خوشبيني درباره امكان حل و فصل مسائل باقي مانده در عين حال گفت: اين امر نيازمند به يك رهبري متعهد و قوي در بالاترين سطوح بين دوطرف سوداني است زيرا ضروري است كه آنها امتيازات بسيار دشواري را بدهند و فقط رهبران مي توانند اين كار را بكنند.
وي تصريح كرد: اتخاذ اين تصميمات و تدوين توافقي نهايي بين دو طرف به عهده "عمر البشير " رئيس جمهوري سودان و "سلفا كر " رئيس منطقه جنوب سودان است.
برپايه اين گزارش، برخلاف روابط بحراني چندين ساله آمريكا با دولت خارطوم؛ واشنگتن رابطه مختلفي با جنوب سودان برقرار خواهد كرد زيرا سلفا كر روابط برجستهاي با آمريكا دارد و دولت اوباما حمايت خود را از او ابراز داشته است.
وي پيش بيني كرد كه سفارت آمريكا در مدت اندكي بعد از اعلام رسمي تشكيل دولت جنوب سودان درشهر "جوبا " افتتاح شود و گفت:
با وجود اينكه جنوب سودان نفت را به عنوان منبع درآمد مهمي در اختيار خواهد داشت اما اين منطقه هم اكنون از يكي از بزرگترين برنامههاي كمكهاي مالي آمريكا برخوردار است و در آينده نيز برخوردار خواهد بود.
برپايه اين گزارش، جنوب سودان هم اكنون 400 ميليون دلار از آمريكا دريافت ميكند و واشنگتن قصد دارد كه اين حمايت را بويژه در بخشهاي كشاورزي، ايجاد توانمندي و زيرساخت در اين منطقه توسعه دهد و علاوه بر آن سازمان ملل نيز دفتر بزرگي را در جنوب سودان ايجاد خواهد كرد و حضور نمايندگي اتحاديه اروپا و ساير كشورها نيز از اين كشور نوپا حمايت خواهد كرد.