شمال آفريقا

ایرنا-'بهار عرب'، انقلاب ها و خيزش هاي مردمي در كشورهاي عربي و شمال آفريقا، ضمن فراهم كردن بستر مناسب براي آينده بهتر در اين كشورها، مشكلات فراينده اي را براي بسياري از پناهجويان اين مناطق به همراه داشته است. پناهندگاني كه در قلب اروپا با انفعال دولتمردان اروپايي دچار رنج و شكنج مضاعفي شده اند.

كشورهاي عضو اتحاديه اروپا، با افزايش تعداد پناهجويان به اين كشورها، بعد از گذشت 25 سال از اجراي توافقنامه شنگن، به فكر كنترل دوباره مرزها و تجديدنظر و تغيير در مفاد اين توافقنامه افتاده اند.
به گزارش گروه اخبار صوتي و تصويري ايرنا، به نقل از رسانه هاي خارجي، كشورهاي عضو اتحاديه اروپا به دليل افزايش آمار پناهجويان به ويژه كشورهاي شمال آفريقا به اين قاره، قصد دارند توافقنامه شنگن را كه 25 سال پيش با هدف آزادي سفر در ميان كشور هاي اروپايي تدوين شد، به گفته خودشان در مواردي استثنايي با هدف كنترل مرزي ميان كشورهاي اين قاره تغيير دهند.
سران كشورهاي اتحاديه‌ اروپا آمادگي خود را براي برقراري كنترل مرزي در زمان‌ها و مكان‌هاي مشخص اعلام كرده اند و قرار است كميسيون اتحاديه اروپا تا ماه سپتامبر، پيشنهادهاي خود را براي تغيير توافقنامه‌ شنگن ارايه دهد.
كشورهاي غيرعضو اتحاديه‌ اروپا مانند سوئيس، نروژ و ايسلند نيز جزو امضاكنندگان توافقنامه‌ شنگن هستند.
با آغاز انقلاب ها و خيزش هاي مردمي عليه ديكتاتورها در جهان عرب از جمله تونس ، مصر، بحرين، ليبي و ... سيل گسترده اي از آوارگان از شمال آفريقا به سوي كشورهاي اروپايي از جمله جزيره 'لامپه دوسا' ايتاليا روانه شدند. اين امر كشورهاي اروپايي را وادار به بحث پيرامون يافتن راهكارهايي براي ممانعت از اين مهم كرده است.
توسل به گشت هاي هوايي و دريايي براي جلوگيري از فرار آوارگان شمال آفريقا به سوي كشورهاي عضو تا حصار كشي 200 كيلومتري مرز مشترك يونان و تركيه از جمله اين اقدامات پيشگيرانه بوده است.
در حالي كه بسياري از نهادهاي كمك به پناهندگان، از همبستگي كم‌مايه كشورهاي عضو اتحاديه اروپا با شرايط سخت اين آوارگان انتقاد مي‌كنند، اما پناهجويان تونسي يا ليبيايي با كمترين امكانات در كمپ‌هاي ايتاليا نگهداري مي‌شوند و با آنها پس از ورود به اروپا، طبق هنجارهاي حقوق بشري اروپايي نيز رفتار نمي شود.
وزراي كشورهاي عضو اتحاديه اروپا طي نشست هايي در بروكسل، با وجود تفاهم بر سر اين ‌كه مشكل فراريان، موضوعي متعلق به همه اعضاي اتحاديه است، به توافقي در زمينه پذيرش يا جابجايي آوارگان در كشورهاي عضو دست نيافتند.
دولت آلمان با اعزام و انتقال پناهجويان از ايتاليا به ديگر كشورهاي اتحاديه اروپا مخالفت كرده و از سوي ديگر دولت ايتاليا ترس آن دارد كه در صورت تشديد ادامه روند پناهجويي، با بحران فزاينده اي روبه رو شود.
در اين حال، 'اوله شرودر' معاون وزير كشور آلمان، در كنگره پليس در برلين گفت كه بايد به جاي پذيرش پناهجويان، بكوشيم تا آنان در كشورهاي خودشان چشم‌انداز بهتري از آينده بيابند.
دولت ايتاليا با اعمال تمامي ترفندها، وقتي با مخالت كشورهاي عضو اتحاديه براي تقسيم پناهجويان مواجه شد، به ??هزار پناهجوي آفريقايي كه وارد اين كشور شده‌اند، براي مدت شش ماه ويزاي شنگن صادر كرد كه اين اقدام اعتراض كشور آلمان را بر انگيخت.
سخنگوي آژانس حراست مرزي اتحاديه اروپا (فرونتكس) نيز اعلام كرد كه ماموريت هواپيماها، بالگردها و كشتي ها در جزاير قناري و سواحل غربي آفريقا به منظور پيشگيري از هجوم پناهجويان آفريقايي تا اطلاع ثانوي ادامه خواهد داشت.
وي در توجيه اين سياست، هدف اين نظارت‌هاي ويژه را جلوگيري از مخاطرات سفر پناهجويان به اروپا اعلام كرد.
از سوي ديگر سازمان‌هاي حقوق بشري مدتهاست كه به رفتار غيرانساني مرزبانان يوناني با پناهجويان اعتراض مي‌كنند. حدود ??? پناهجو در ساحل 'كاتوزاكرو' جزيره يوناني
'كرتا' با شرايط نامساعد و بلا تكليفي بسر مي برند و اين در حالي است كه دولت يونان كه اقتصادي بحراني دارد، در صدد حصاركشي ميان مرز مشتركش با تركيه است.
مقامات اتحاديه اروپا، سياست اين اتحاديه را به خاطر موانع به وجود آمده از سوي دولت‌هاي فرانسه و آلمان 'نوميدانه' خوانده اند.
علاوه بر اين، هزاران پناهجو در درياي مديترانه در مرز ايتاليا با ليبي مواجه با مرزباناني هستند كه جلوي ورود آنان را به خاك ايتاليا مي‌گيرند.
'كارل كوپ' سخنگوي سازمان مدافع پناهندگان (پرو آزيل) تاكيد ‌كرد كه مهاجرت غير قانوني به اروپا پديده تازه‌اي نيست، اما آنچه تازگي دارد، واكنش كشورهاي اروپايي به هجوم پناهجويان شمال آفريقا است.
بنا به اظهارات وي، مي شد تعداد زيادي از كساني كه در قايق‌هاي كوچك و بزرگ بر اثر تشنگي و گرسنگي مي‌ميرند را نجات داد، اما مرزبانان دريايي اتحاديه‌ اروپا و ناوهاي ناتو و كشتي‌هاي تجارتي با بي‌تفاوتي از كنار اين آوارگان درمانده مي‌گذرند و حاضر به كمك به آنان نيستند.
در راستاي رعايت نشدن حقوق قانوني و بشري پناهندگان، رسانه هاي غربي نيز پناهجويان آفريقايي را باعث تنش ميان آلمان و ايتاليا مي دانند، اما واقعيت اين است كه دولت ايتاليا دادن ويزاي شنگن را به پناهجويان، اقدامي بشر‌دوستانه مي داند و دولت آلمان اين اقدام را مغاير با موازين شنگن.
بر اساس قرارداد شنگن، افرادي كه ويزاي شنگن دريافت كنند، مي‌توانند به تمامي كشور هاي عضو اتحاديه اروپا سفر كنند.
در چنين گير و دار و كشمكش هايي، پايان داستان همچنان غم انگيز است. قايق هاي حامل آوارگان آفريقايي در دريايي توفاني نزديك جزيره لامپه‌دوسا غرق مي شود و??? پناهجو
جان خود را از دست مي دهند و سازمان هاي مدافع حقوق بشر تنها در انتقاد از 'نابساماني
زندگي 200 هزار نفر در نزديكي مرزهاي ليبي' بيانيه صادر مي كنند.
دبيركل عفو‌ بين‌الملل اظهار تاسف مي كند كه به ‌رغم شرايط بحراني در جهان عرب، كشورهاي اروپايي همچنان به سياست اشتباه خود در قبال آوارگان ادامه مي‌دهند و به جاي ارسال كمك‌هاي انساني همچنان سرگرم بستن و مراقبت از مرزهاي خود هستند.
به رغم انتقادهاي فزاينده سازمان هاي ‌بين‌المللي مدافع حقوق بشر، كشورهاي عضو اتحاديه اروپا همچنان در صددند به جاي همدردي و همراهي با پناهجويان، به مقابله با آنان بپردازند. تغيير قوانين شنگن و كنترل مرزها از جمله اين اقدامات است. آفريقا همچنان غمگين و خشمگين به چهره استغمار مي نگرد.


صفحه مناسب چاپ پیشنهاد این صفحه از این خبر یک pdf بساز

سایر خبرها

  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۱ استقبال امیرعبداللهیان از همتای الجزایری در تهران
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۴۰ دیدار سفیر ایران با وزیر خارجه سیرالئون
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۹ ملاقات سفیر ایران با زندانیان ایرانی در موزامبیک و کسب اطلاع از سلامت آنها
  • ۱۷ تیر ۱۴۰۲ - ۰۹:۳۸ رسانه اماراتی: حمیدتی و البرهان دیدار می‌کنند
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۹ گفت‌وگوهای منطقه‌ای بن‌سلمان و السیسی در پاریس
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۸ مغرب نشست «النقب» را به تعویق انداخت
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۷ سودان جنوبی مرزهایش با سودان را بست
  • ۰۴ تیر ۱۴۰۲ - ۰۴:۳۶ دیدار سفیر ایران با رئیس مجلس نمایندگان تونس
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۶ تأسف وزیر خارجه مصر از موضع اتحادیه اروپا درباره سوریه
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۵ امیرعبداللهیان: توسعه روابط با کشورهای آفریقایی در دستورکار دولت است
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۴ کنعانی حمله تروریستی در اوگاندا را به شدت محکوم کرد
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۳ تصمیم دولت بورکینافاسو برای راه‌اندازی سفارت در تهران
  • ۲۹ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۱:۰۲ رئیس حزب‌ الوفد رسما نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری مصر شد
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۸ تمدید سه روزه آتش‌بس در سودان
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۷ کرملین: تحقق طرح صلح آفریقا درباره اوکراین سخت است
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ دعوتنامه اردوغان برای السیسی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۶ 17 غیرنظامی سودانی از جمله چند زن و کودک در حمله هوایی کشته شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۵ کشته شدن 38 دانش‌آموز اوگاندایی در یک حمله تروریستی
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۴ یونیسف: بیش از 1 میلیون کودک به علت جنگ در سودان آواره شدند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۳ «نیروهای پشتیبانی سریع» سودان، ارتش را به مثله کردن 2 عضو خود متهم کردند
  • ۲۸ خرداد ۱۴۰۲ - ۰۵:۰۲ العربیه از تشکیل کمیته‌ ایرانی-مصری برای احیای روابط خبر داد
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۷ سفر نخست‌وزیر عراق به قاهره با محوریت ایران و تقویت روابط
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تشدید جنگ داخلی در سودان پس از پایان آتش‌بس 24ساعته
  • ۲۲ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۵ رژیم صهیونیستی به دنبال تولید تسلیحات در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۸ وعده ایتالیا برای کمک ۷۰۰ میلیون یورویی به تونس
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۷ نشست شورای همکاری خلیج فارس و مصر درباره مسائل منطقه‌
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۶ مشارکت رژیم صهیونیستی در رزمایش «شیر آفریقا» در مغرب
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۵ درگیری‌های خونین بین مردم و نیروهای امنیتی در سنگال
  • ۱۷ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۱۴ کشته شدن ده‌ها کودک در شمال نیجریه در پی حمله مردان مسلح
  • ۱۳ خرداد ۱۴۰۲ - ۱۰:۵۶ تمایل کومور برای ازسرگیری روابط رسمی با ایران