خبرگزاري فارس: ماه آينده اهميتي حياتي از لحاظ نبرد راهبردي اسرائيل بر سر آفريقا خواهد داشت. نشست اتحاديه آفريقا، تجزيه سودان و افتتاح سفارتخانه جديد اسرائيل در آكرا ـ پايتخت غنا ـ همگي رخدادهاي قابل توجهي هستند كه بر وضعيت اسرائيل در منطقه اثرگذار هستند.
به گزارش فارس، روزنامه يديعوت آحارونوت در مقالهاي به قلم "رونن مدزيني " به بررسي پيامدهاي تحولات اخير منطقه و چالشهايي كه اسرائيل در آفريقا با آنها مواجه است، پرداخته است. اسرائيل ضمن نگراني از بيداري اسلامي، در تلاش است با نفوذ در قاره آفريقا منافع خود را در اين قاره تامين كند.
همگام با "خيزش جهان عرب " كه براي ايران فرصتهاي جديدي از لحاظ تحكيم كنترلش بر منطقه [خاورميانه] بيثبات فراهم ميكند، تحليلگران اسرائيل پيامدهاي تحولات اخير را از منظر تاثيري كه اين تحولات بر قاره آفريقا دارند، بررسي ميكنند.
* بعد از تحولات اخير منطقه، آفريقا مورد توجه ويژه اسرائيل است
جبهه راهبردي جديد اسرائيل ـ قدرتهاي منطقه در پشت پرده تغييرات چشمگيري كه در خاورميانه درحال رخ دادن است، تلاش ميكنند نحوهايكه خيزش مردم در ليبي، مصر و تونس بر موازنه قدرت در منطقه اثر ميگذارد را [باب ميل خود] تعيين كنند. در اين ميان قاره آفريقا كه به عرصه نبرد جديدي بين اسرائيل و ايران تبديل شده است، كانون توجه ويژهاي قرار دارد.
* اتحاديه آفريقا هفدهمين اجلاس خود را برگزار ميكند
اتحاديه آفريقا براي اولين بار از زمان آغاز "خيزش جهان عرب "، هفدهمين اجلاس دو سالانه خود را در "مالابو "، پايتخت كشور گينه استوايي، برگزار ميكند.
* بحث اجلاس اتحاديه آفريقا بر تحولات اخير منطقه متمركز خواهد بود
با آنكه اين اجلاس معمولا منافع كشورهاي آفريقايي را در دستور كار قرار ميدهد، انتظار ميرود اين بار بحث آن بر انقلابهايي متمركز باشد كه در دو تا از قويترين دولتهاي عرب اين اتحاديه ـ يعني كشورهاي ليبي و مصر به وقوع پيوست.
* اسرائيل به دنبال آن است تا كنترل خود بر آفريقا را افزايش دهد
انتظار ميرود اين حوادث چشمگير و ناگهاني، غير از پيامدهاي آشكار و تغييراتي كه در رژيمها به بار ميآورند، اثراتي نيز بر امنيت منطقه داشته باشند؛ ضمن اينكه در اين ميان عوامل بيروني مانند ايران نيز در تلاش هستند كنترل خود بر قاره آفريقا را توسعه دهند و اين در حالي است كه اسرائيل و متحدانش، از سوي ديگر، سعي ميكنند راه ايران در اين مسير را سد كنند.
* روابط ايران با آفريقا، از قبل از خيزش عمومي اعراب آغاز شد
حضور ايران در آفريقا، قبل از خيزش جهان عرب و زماني كه اين كشور ميكوشيد روابطش با دولتها و سازمانهاي آفريقايي را مستحكم كند، آغاز شد.
* رابطه اسرائيل با آفريقا از هنگام آغاز فراز و نشيبهاي زيادي داشته است
رابطه اسرائيل با آفريقا از زماني كه اين كشور در اواسط قرن بيستم شروع به پيريزي روابط خود در اين قاره كرد، فراز و نشيبهاي زيادي به خود ديده است.
* ماشاو زمينه را براي همكاري اسرائيل و كشورهاي آفريقايي فراهم ميكرد
بسياري از اين رابطهها از طريق مركز همكاريهاي بين المللي (ماشاو) امكانپذير ميشد كه نقش آن افزايش پروژههاي مشترك در زمينههاي كشاورزي، پزشكي و آموزش و پرورش بود.
* سازمان وحدت آمريكا در سال 1963 تاسيس شد
"سازمان وحدت آفريقا " (OAU) در سال 1963 و مصادف با زمانيكه بسياري از كشورهاي آفريقايي استقلال پيدا ميكردند، تاسيس شد؛ هدف اين سازمان پيشبرد منافع اعضاي آن در سر تا سر جهان بود.
* اتحاديه آفريقا روابط آفريقا با اسرائيل را دگرگون كرد
اين سازمان مجددا در سال 2002 با نام "اتحاديه آفريقا " تاسيس شد؛ اتفاقي كه به منزله نقطه عطفي در روابط اين سازمان با دولت يهود بود.
"جاكوس روا "، معاون دبير كل بخش آفريقايي وزارت امور خارجه [اسرائيل] اظهار داشت "ما تا سال 2002 روابط خوبي با اين سازمان داشتيم. دولتهاي عرب، واقعا جلوي پاي ما سنگ ميانداختند، اما از اين گذشته، ما در ردههاي بالايي سازمان، مهمانهاي نور چشمي بوديم. ".
وي اضافه كرد "با اين وجود، با تاسيس اتحاديه آفريقا، قواعد بازي به بدترين شكل به ضرر اسرائيل تغيير كرد. ".
* اسرائيل از بين 53 كشور عضو سازمان با 47 كشور روابط ديپلماتيك دارد
در حال حاضر، اين سازمان 53 دولت عضو دارد. روا بيان كرد "اسرائيل از ميان 47 كشور واقع در جنوب صحراي ساهارا با 39 كشور روابط ديپلماتيك دارد؛ ساير اعضاي سازمان را دولتهاي عرب تشكيل ميدهند. ".
* رابطه اسرائيل با بسياري از كشورهاي عضو سازمان خوب است
وي افزود "تناقضي كه وجود دارد اين است كه در حاليكه روابط رو در روي اسرائيل با اكثر اين دولتها خوب ـ و حتي عالي ـ است، مدتي است كه رابطه ما با اين سازمان خوب نيست. ".
"روا " تصريح كرد با آنكه اين سازمان با اسرائيل دشمن نيست، فشار وارد شده از طرف اتحاديه عرب، و علاوه بر آن، پيوستن كشورها به جنبش "عدم تعهد " ـ كه قصد دارد منافع كشورهاي جهان سوم را افزايش دهد ـ باعث شده است "بازي به نفع ما پيش نرود. "
در دهه گذشته، مصر و ليبي در اتحاديه آفريقا نقش غالب و برجستهاي داشتهاند. "روا " گفت "معمر قذافي (رهبر ليبي) قطعنامههايي در محكوميت اسرائيل به اجرا در آورد و اين سازمان را اولين قدم در راه تشكيل ايالات متحده آفريقا ميديد. ".
وي اضافه نمود "قذافي پولهاي زيادي خرج كرده و قيم چند دولت¬ آفريقايي شد كه در مقابل خواستههايش سر تعظيم فرود ميآوردند، اما در خفا، او و سياستهايش را مسخره ميكردند. ".
* ابراز اميدواري وزارت امور خارجه اسرائيل براي بهبود روابط با سازمان وحدت آفريقا
اكنون با اين نبرد نظامي كه در سرزمين ليبي در گرفته است، وزارت امور خارجه اميدوار است سازمان [وحدت آفريقا] بتواند بدون نفوذ و كمكهاي مالي قذافي، آزادانهتر عمل كند.
* مصر سياست دو گانهاي در قبال اسرائيل داشته است
بر خلاف ليبي كه در موضعش ثابت قدم بود، مصر در قبال اسرائيل موضعي نسبتا دو پهلو داشت. با آنكه مصر با فعاليت اسرائيل در قاره آفريقا مخالف بود، اما از مرز مصر ـ غزه محافظت كرد و تلاش كرد تا راه را بر اضافه شدن ايران به درگيري ببندد.
بعد از انقلاب [مصر]، اكثر منابع توجهشان را معطوف كمك به راهاندازي اقتصاد مصر كردهاند؛ اما برآورد مقامات اورشليم اين است كه مشكل اقتصادي مصر تنها يك مشكل موقت است.
* تجزيه سودان نيز در نهايت به سود مصر تمام ميشود
اين مقام امنيتي اظهار داشت تجزيه سودان كه در راي گيري مجمع عمومي سازمان ملل در 10 جولاي، به صورت واقعيتي رسمي درخواهد آمد، "به خصوص به خاطر منبع اصلي آبي مصر ـ رود نيل ـ گام عظيمي براي اين كشور به حساب ميآيد. بنابراين، مصر خودش را از صحنه كنار نكشيده، بلكه به عكس كنترل بيشتري ميخواهد. ".
* رخدادهاي ماه آينده ميتوانند نتيجه نبرد راهبردي اسرائيل بر سر آفريقا را مشخص كند
ماه آينده اهميتي حياتي از لحاظ نبرد راهبردي اسرائيل بر سر آفريقا خواهد داشت. نشست اتحاديه آفريقا، تجزيه سودان و افتتاح سفارتخانه جديد اسرائيل در آكرا ـ پايتخت غنا ـ همگي رخدادهاي قابل توجهي هستند كه بر وضعيت اسرائيل در منطقه اثرگذار هستند.
اين مقام امنيتي با ذكر اينكه تغييرات صورت گرفته به منزله "يك افق راهبردي جديد " براي اسرائيل هستند، تشريح كرد "ايران اين تحولات را فرصت تلقي ميكند، بنابراين حضور اسرائيل مهم است. ".
وي بيان كرد "كسي چه ميداند، شايد ما به زودي در اتحاديه آفريقا نماينده داشته باشيم. ".