واحد مرکزی خبر / ون جیابائو نخست وزیر چین روز دوشنبه در هشداری به کشورهایی که در عملیات هوایی تحت امر سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) در لیبی شرکت دارند، اعلام کرد اقدام نظامی به تنهایی بحران لیبی را حل و فصل نخواهد کرد.
اسوشیتدپرس در گزارشی از لندن به قلم دیوید استرینگر نوشت، نخست وزیر چین در پی مذاکرات در لندن با دیوید کامرون نخست وزیر انگلیس گفت کشورش از تلاش ها برای دستیابی به راه حلی سیاسی در خصوص درخواست های کشورهای غربی برای برکناری معمر قذافی رهبر لیبی، حمایت می کند. ون جیابائو در کنفرانسی خبری با دیوید کامرون به خبرنگاران گفت : نیروهای خارجی ممکن است بتوانند در مکانی در جنگ پیروز شوند اما آنها به ندرت و به سختی می توانند صلح را برقرار کنند.
ما از آنچه در منطقه خاورمیانه و افغانستان روی داده است، درس گرفته ایم. وی افزود چین همچنان از قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد که مجوز حملات هوایی علیه لیبی را به منظور محافظت از افراد غیر نظامی داده است، حمایت می کند.
با این حال، پکن تاکید کرده است که کشورهای دخیل باید از شروط قطعنامه سازمان ملل متحد تبعیت کنند. روسیه، انگلیس، فرانسه و دیگر کشورهای عضو سازمان پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) را که در عملیات لیبی شرکت دارند به اقدام فراتر از محدوده و حوزه قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد متهم کرده است. سازمان پیمان آتلانتیک شمالی هم اکنون قطعنامه هزار و نهصد و هفتاد و سه شورای امنیت سازمان ملل متحد را در خصوص ایجاد منطقه پرواز ممنوع بر فراز لیبی اجرا می کند.
شورای امنیت سازمان ملل متحد با تصویب این قطعنامه، مجوز انجام هر اقدام ضروری را برای محافظت از افراد غیر نظامی در لیبی صادر کرده است. چین یکی از قدرت های نوظهور است که ماه مارس به این قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل متحد رای ممتنع داد. ون جیابائو گفت:ما امیدواریم که مسئله لیبی از راه های سیاسی و مسالمت آمیز حل و فصل شود تا میزان آسیب انسانی به ویژه آسیب به غیر نظامیان بی گناه کاهش یابد. وی افزود چین اخیرا تماس هایی با رژیم قذافی و مقامات ارشد مخالفان در شرق لیبی داشته است. ون جیابائو که در حال پایان دادن به سفر سه روزه خود به انگلیس بود به منتقدان غربی که تاکید می کنند انگلیس و دیگر کشورها تا زمانی که چین سابقه حقوق بشر خود را بهبود نبخشد نباید به دنبال افزایش روابط تجارت با پکن باشند، به شدت حمله کرد. کامرون گفت این مسئله را در مذاکرات با ون جیابائو مطرح کرده است.
ون جیابائو گفت : چین و انگلیس در خصوص مسئله حقوق بشر، باید به یکدیگر و واقعیات احترام بگذارند و به طور یکسان با یکدیگر برخورد کنند، همکاری های خود را افزایش دهند و اختلافات خود را از طریق گفتگو حل و فصل کنند. ون جیابائو خاطر نشان کرد : چین نه فقط به دنبال توسعه اقتصادی بلکه به دنبال اصلاح ساختاری سیاسی و بهبود در زمینه دموکراسی و حکومت قانون است. انگلیس و چین در مذاکرات بین وزیران ارشد دو کشور قراردادهایی تجاری به ارزش یک میلیارد و چهارصد میلیون پوند معادل دو میلیارد و سیصد میلیون دلار امضا کردند. دو کشور قصد دارند میزان مبادلات تجاری دو جانبه را به سرعت افزایش دهند. با این حال، کامرون و ون جیابائو اذعان کردند آلمان در حال حاضر شریک تجاری بزرگتری برای چین است.