واحد مرکزی خبر / با توجه به اینکه درگیری میان نیروهای معمر قذافی و انقلابیون تحت حمایت ناتو وارد پنجمین ماه خود شده است دادستان دیوان بین المللی کیفری امیدوار است کار رژیم قذافی در دو یا سه ماه آینده تمام شود. لوئیس مورنو اوکامپو گفت: قذافی با عدالت رو به رو می شود.
به گزارش اسوشیتدپرس از لاهه، لیبی عضو دیوان بین المللی کیفری نیست اما مورنو اوکامپو از مشاوران رهبر لیبی خواست وی را بازداشت کنند و به این دیوان تحویل دهند. دادستان دادگاه لاهه گفت نیروهای ناتو که در حریم هوایی لیبی مشغول به فعالیت هستند هیچ حکمی برای بازداشت مظنونان ندارند و ناتو نیز اعلام کرده است نمی خواهد نیروی زمینی به این کشور بفرستد از این رو گزینه دیگر برای اجرای حکم بازداشت قذافی، انقلابیون لیبی هستند که در حال نبرد برای پایان دادن به بیش از چهارده قدرت وی هستند. مشکلات اجرایی این دادگاه با سفر عمر البشیر رئیس جمهور سودان به چین برجسته شد.
دیوان بین المللی کیفری سال گذشته حکم بازداشت بشیر را به اتهام نسل کشی در دارفور صادر کره است.
چین یکی از اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد است که به این دادگاه اجازه تحقیق درباره مناقشات دارفور را داد. سخنگوی وزارت امور خارجه چین گفت: چین یکی از امضاکنندگان اساسنامه دیوان بین المللی کیفری نیست و ما از اظهار نظر درباره رویه کیفری این دیوان درباره بشیر خودداری می کنیم.
آمریکا نیز اساسنامه این دیوان را امضا نکرده است. اما مورنو اوکامپو مطمئن است اجماع بین المللی برای برکناری قذافی قوی تر از مسئله دارفور وجود دارد و درباره احتمال بازداشت قذافی ابراز خوشبینی کرد. وی افزود: اگر ما از توان کافی کشورها در این خصوص برخوردار باشیم این بازی در مدت دو الی سه ماه تمام می شود.
قاضی سانجی موناگنگ از بوتسوانا که ریاست دیوان بین المللی کیفری را در خصوص این پرونده برعهده داشت گفت قذافی و کانون داخلی اش به واکنش ها در تونس و مصر با طراحی سیاستی دولتی با هدف ارعاب و سرکوب معترضان غیرنظامی با هر وسیله ای از جمله توسل به اقدامات مرگبار واکنش نشان دادند. مورنو اوکامپو همچنین گفت دفتر دادستانی در حال تحقیق درباره تلاش های مخفیانه و گزارش های فراوان درباره تجاوز به عنف نیروهای حامی قذافی است. اما وی گفت هنوز نمی تواند قذافی را مستقیما به اتهامات تجاوز به عنف مرتبط کند. مورنو اوکامپو تاکید کرد باید مذاکرات فوری درباره آینده قذافی و رژیمش صورت گیرد اما افزود همچنین باید محدودیت های حقوقی روشنی برای این مذاکرات نیز گذاشته شود. وی گفت این مسئله باید روشن شود که همه کشورهای عضو دیوان بین المللی کیفری موظف هستند در صورت سفر قذافی به خاک این کشورها وی را بازداشت کنند. اوکامپو تاکید کرد: قذافی نمی تواند با ادامه حمله به مردمش قدرتش را حفظ کند.