واحد مرکزی خبر / به رغم انتقادهای واشنگتن و گروه های حقوق بشر، چین به گرمی از عمر البشیر رئیس جمهور سودان استقبال کرد.
عمر البشیر همچنین روز چهارشنبه با هو جینتائو همتای چینی خود در پکن دیدار کرد. پکن تامین کننده اصلی تسلیحات و تجهیزات نظامی خرطوم است.
چین همچنین بزرگترین وارد کننده نفت از سودان است، با این حال، بیشتر میادین نفت سودان در جنوب این کشور قرار دارد و این منطقه در نهم ژوئیه استقلال خود را اعلام خواهد کرد. خبرگزاری فرانسه در گزارشی از پکن به قلم سوزان استام نوشت، دیدار عمر البشیر و هو جینتائو در مرکز پکن در حالی صورت گرفت که دیوان کیفری بین المللی حکم بازداشت رئیس جمهور سودان را صادر کرده است. هو جینتائو در دیدار با رئیس جمهور سودان گفت : آقای بشیر، شما مهمانی هستید که از فاصله ای دور به اینجا سفر کرده اید و ما به شما خوشامد می گوییم. وی افزود امیدوار است مذاکراتش با عمر البشیر به تقویت روابط دیرینه و دوستانه بین چین و سودان کمک کند. رئیس جمهور سودان نیز هو جینتائو را دوست و برادر خواند و از رئیس جمهور چین برای استقبال گرم این کشور تشکر کرد. روسای جمهور چین و سودان سپس بر امضای یک توافقنامه همکاری اقتصادی و فنی و همچنین دو قرارداد در زمینه اعطای وام از جمله برای یک طرح ساخت پل در شرق سودان، نظارت کردند.
جزئیات بیشتری در این خصوص ارائه نشده است. دیوان کیفری بین المللی بازداشت عمر البشیر را به اتهامات نسل کشی، جنایات جنگی و جنایت علیه بشریت که در منطقه دارفور در غرب سودان روی داده، خواستار شده است.
از سال دو هزار و سه میلادی حدود سیصد هزار نفر در درگیری ها در منطقه دارفور سودان کشته شده اند. با این حال، چین یکی از حامیان مهم رئیس جمهور سودان است. انتظار می رفت روسای جمهور دو کشور در خصوص روند صلح شمال و جنوب سودان، اوضاع در منطقه جنگ زده دارفور سودان و این که عمر البشیر چگونه قصد دارد از سرمایه گذاری چین در کشورش محافظت کند، گفتگو کنند. عمر البشیر در آستانه این دیدار در مصاحبه ای گفته بود استقلال جنوب سودان بر روابط پکن و خرطوم لطمه نخواهد زد.
وی، چین را شریکی واقعی خوانده بود. شرکت ملی نفت چین در بیانیه ای اعلام کرد چین و سودان روز سه شنبه در حضور عمر البشیر و دیگر وزیران، توافقنامه ای را به منظور افزایش همکاری های دو جانبه در زمینه نفت و گاز امضا کردند. این شرکت به جزئیات بیشتری در این خصوص اشاره نکرد. پکن از اقدام خود به دعوت از عمر البشیر به چین دفاع کرده است و هونگ لی سخنگوی وزارت امور خارجه چین روز سه شنبه اعلام کرد: سفر رئیس جمهور سودان به چین به عنوان رئیس یک کشور دوست، کاملا منطقی و معقول است. سفر رئیس جمهور سودان به چین همچنین خشم گروه های حقوق بشر و انتقاد وزارت امور خارجه آمریکا را برانگیخته است.
عمر البشیر که آخرین بار در سال دو هزار و شش میلادی به چین سفر کرده بود، روز سه شنبه وارد پکن شده است.
سفر رئیس جمهور سودان به چین با یک روز تاخیر صورت گرفت و سخنگوی وزارت امور خارجه چین علت این تاخیر را دلایل فنی خواند. دیده بان حقوق بشر که مقر آن در نیویورک است، این سفر عمر البشیر را توهین و بی حرمتی به قربانیان جنایات در دارفور توصیف کرد. بالکیس جارا، مشاور دادگستری بین المللی در سازمان دیده بان حقوق بشر گفت: اتهامات در زمینه قتل و تجاوز باید به جای دعوت، محکومیت را در پی داشته باشد. عفو بین الملل اوایل این ماه اعلام کرد در صورتی که عمرالبشیر به چین سفر کند، این کشور در معرض تبدیل شدن به مخفیگاهی برای عاملان نسل کشی تبدیل می شود. رئیس جمهور سودان قرار بوده است تا روز پنج شنبه در چین بماند، با این حال، هنوز مشخص نیست که تاخیر در ورود وی به چین در این خصوص تاثیر خواهد داشت یا خیر.