واحد مرکزی خبر / خبرگزاری شین هوا در گزارشی درباره تصمیم قانونگذاران آمریکایی برای محدود کردن نقش این کشور در جنگ لیبی نوشت: درحالی که جنگ داخلی در لیبی در حال شدت گرفتن است سنای آمریکا روز سه شنبه قطعنامه ای را تصویب کرد که بر اساس آن نقش محدود نیروهای آمریکا در جنگ لیبی برای یک سال تمدید می شود. این قطعنامه در سنا به رأی گذاشته خواهد شد.
این در حالی است که قطعنامه ای مشابه در مجلس نمایندگان آمریکا رد شد.
در صورت تصویب این قطعنامه دولت اوباما مجاز خواهد بود نقش نظامی محدودی در لیبی ایفا کند. این قطعنامه را که جان کری - سناتور دمکرات - و جان مک کین - سناتور جمهوری خواه - پیشنهاد کرده بودند با چهارده رأی مثبت و پنج رأی منفی در کمیته روابط خارجی سنای آمریکا تصویب شد. این قطعنامه به دولت آمریکا اجازه خواهد داد به دخالت نظامی در لیبی با همراهی نیروهای ناتو ادامه دهد اما اوباما مجاز نخواهد بود نیروهای زمینی به لیبی اعزام کند. اما حقیقت این است که قانونگذاران آمریکایی بر سر مشروعیت اقدام نظامی آمریکا در لیبی همچنان با یکدیگر اختلاف نظر شدیدی دارند. مساله این است که آیا دخالت آمریکا در عملیات نظامی در لیبی - که هم اکنون وارد سومین ماه خود شده است - بر اساس قانونی که به قانون جنگ مشهور است می تواند مشروعیت داشته باشد یا نه؟! بر اساس این قانون، بدون اجازه کنگره نظامیان آمریکایی نمی توانند بیشتر از شصت روز در خارج از کشور مستقر شوند.
این قانون تا نود روز نیز برای بازگشت نظامیان قابل تمدید است. برخی قانونگذاران آمریکایی معتقدند باراک اوباما رئیس جمهور آمریکا این قانون را نادیده گرفته زیرا از کنگره برای عملیات نظامی در لیبی کسب اجازه نکرده است.
این در حالی است که برخی دیگر از قانونگذاران می گویند این قانون شامل این مورد نمی شود. قبل از رأی گیری ریچارد لوگار سناتور جمهوری خواه گفت: عملیات نظامی آمریکا در لیبی با قانون اساسی آمریکا منطبق نیست. او گفت: اکثریت اعضای کنگره و مقامات ارتش نیز بر این باورند که رئیس جمهور باید از کنگره برای جنگ اجازه بگیرد.
اوباما استدلال خوبی برای شروع جنگ در لیبی بدون تصویب کنگره ندارد.
هارولد هونگجو کو مشاور وزارت امور خارجه امریکا در اظهاراتی در مقابل اعضای کمیته سیاست خارجی سنای آمریکا گفت چهار استدلال برای این موضوع دارد که چرا معتقد است جنگ در لیبی مغایر با قانون اساسی آمریکا نیست. او گفت: نخست اینکه مأموریت نظامیان آمریکایی در لیبی محدود است و نیروهای آمریکایی بندرت نقشی حمایتی در عملیات نیروهای ناتو در حمایت از غیر نظامیان در لیبی دارند.
دوم اینکه حضور نظامیان آمریکایی در لیبی محدود است و عملیات در این کشور سبب نشده نظامیان آمریکایی در لیبی تلفاتی دهند و در معرض چنین تهدیدی نیز قرار ندارند.
سوم ، خطر گسترش دامنه جنگ در لیبی بسیار کم است و چهارم اینکه تجهیزات نظامی بکار گرفته شده در لیبی توسط نظامیان آمریکایی بسیار کم و محدود است. او افزود: دولتهای قبلی آمریکا درنیافته بودند قانون شصت روز حضور نظامیان آمریکایی در خارج حتی در شرایطی که زندگی این نظامیان را به خطر می اندازد کاربرد دارد از جمله عملیات نظامی در سومالی در سال هزار و نهصد و نود و سه یا لبنان و گرانادا در سال هزار و نهصد و هشتادو سه. لوگار درعین حال اذعان کرد عملیات نظامی درلیبی در حال گسترش است. او افزود: عملیات در لیبی از حد محافظت از غیر نظامیان در لیبی فراتر رفته است و به هدف قرار دادن اهداف نظامی در لیبی و نیروهای ارتش این کشور کشیده شده است.
.
جان کری رئیس کمیته روابط خارجی سنا گفت: امروز در لیبی به هیچ یک از نظامیان آمریکایی آسیبی نرسیده و هیچ نیروی پیاده نظام نیز به این کشور اعزام نشده است.
یکی از بحثهایی که مخالفان اقدام نظامی آمریکا درلیبی میکنند این است که جنگ در این کشور آفریقایی درحال گسترش است و نظامیان آمریکایی به ناچار مجبور خواهند بود در این کشور جنگ زده مستقرشوند. باب کیسی سناتور دمکرات به نقل از گزارش روزنامه نیویرک تایمز گفت: از زمان آغاز جنگ، جنگده های آمریکایی به شصت هدف مورد نظر در لیبی حمله کرده اند و هواپیماهای بدون سرنشین نیز سی بار به سوی نیروهای دولتی لیبی آتش گشوده اند. سناتور کو در پاسخ به سخنان کیسی گفت: هواپیماهای آمریکایی تنها یک چهارم پروازها برفراز هدفهای مورد نظر در لیبی را انجام می دهند.
آمریکا تنها مسئولیت ده درصد پروازهای سورتی را بر عهده دارد. در همین حال باب کورکر سناتور جمهوری خواه گفت: اوباما معتقد است تصمیم گیری درباره موضوع اعزام نظامیان آمریکایی به لیبی به قانونگذاران آمریکایی مربوط نمی شود. کروکر همچنین گفت: هیچ یک از نظامیان ارتش آمریکا در لیبی در معرض خطر قرار ندارند. کروکر سناتور کو را متهم کرد که قوانین بین المللی را بر قوانین آمریکا ارجحیت می دهد. کروکر خطاب به کو گفت: شما اعتبار دولت آمریکا و درستی قانون جنگ را زیر سوال می برید و با این گفته هایتان به کشور آسیب می زنید.