واحد مرکزی خبر / معترضان مغربی، قانون اساسی جدید پیشنهاد شده از سوی پادشاه را دموکراتیک نمی دانند
تلوزیون رادیو کانادا که از شبکه تلویزیون پنج فرانسه پخش می شود ، گزارش داد با اینکه از کشور سلطنتی مغرب زیاد سخن گفته نمی شود اما این کشور نیز با بهار عربی مواجه شده است؛ هر چند جنبش اعتراضی این کشور هنوز با جنبش های مصری ها یا تونسی ها قابل مقایسه نیست.
قرار است مغربی ها فردا در پای صندوق های رای حاضر شوند و درباره طرح قانون اساسی جدید کشورشان اظهار نظر کنند؛ قانون اساسی جدیدی که طرفداران دموکراسی اعتماد چندانی به آن ندارند. در ادامه، خبرنگار اعزامی رادیو کانادا به رباط در ارتباط تصویری با این شبکه گزارش داد: با این حال نتیجه این همه پرسی به نظر می رسد کاملا قابل پیش بینی است.
همه مغربی هایی که من با آنها صحبت کرده ام متقاعد شده اند که در این همه پرسی گزینه آری رای خواهد آورد زیرا پادشاه اندکی از قدرت خود را تسلیم کرده است.
اما علت اصلی این آری این است که در مغرب، مردم پادشاه را دوست دارند.
به این ترتیب تنها سوال مطرح این است که پیروزی پادشاه در این همه پرسی تا چه حد گسترده خواهد بود.
گزارش می افزاید: پس از تونس و مصر، جوانان مغربی در ماه فوریه در فیس بوک و توئیتر بسیج شدند برای اینکه خشم خود را فریاد بزنند.
آنها خواستار سرنگونی پادشاه نیستند بلکه به دنبال پایان یافتن قدرت مطلق وی و فساد حاکم بر کشورشان هستند.
حکومت پادشاهی مغرب تظاهرات را یک ماه تحمل کرد و در ادامه به سرکوبگری روی آورد.
در این سرکوبگری ها ده ها نفر از تظاهر کنندگان به شدت زخمی شدند.
پادشاه نیز برای آرام کردن اعتراضات خیابانی، قانون اساسی جدیدی را پیشنهاد کرد.
محمد توزی از اعضای کمیسیون مشورتی بازنگری در قانون اساسی مغرب می گوید: (بر اساس قانون اساسی جدید) پادشاه دیگری قدرتی غیر از آنچه در قانون اساسی پیش بینی شده است ندارد.
به نظر من این قانون اساسی جدید، گسستی بزرگ (با گذشته) است. منتصر درسی ازاعضای جنبش بیستم فوریه مغرب نیز می گوید: قانون اساسی جدید دموکراتیک نیست و تفکیک قوای واقعی در آن وجود ندارد.
پادشاه همچنان قدرت بسیار زیادی را در دستان خود متمرکز کرده است. جوانان مخالف مغربی برای دعوت به تحریم همه پرسی در حال تهیه تصاویر ویدئویی هستند.
سیصد و پنجاه هزار نفر، اولین تصویر ویدئویی این جوانان را مشاهده کرده اند.
اما به هر حال به نظر می رسد سرکوبگری ها، اعتراضات را ساکت کرده است به طوری که روز چهارشنبه در پایتخت مراکش فقط حدود صد نفر تظاهرات کردند بدون اینکه امکانات و حتی پارچه نوشته ای داشته باشند.
دعوت به تحریم انتخابات در مغرب اقدامی غیر قانونی است اما کسانی که دست به این اقدام می زنند می گویند اگر زندانی شوند، ثابت خواهد شد حرفهایشان حقیقت داشته است و اینکه نظام تغییر نکرده است و آزادی بیان در مغرب همچنان شکننده است.
با اینکه مغربی ها در همه پرسی فردا به طور گسترده به پادشاه آری خواهند گفت اما برخی ها معتقدند که معترضان از هم اکنون پیروز شده اند.