خبرگزاري فارس: رئيس مجلس شوراي اسلامي در ديدار با رئيس مجلس ملي آذربايجان با بيان اينكه آمريكاييها و غربيها بهدنبال ماجراسازي درمورد تحولات منطقه و منحرف كردن اين نهضتها هستند، گفت: نبايد به آمريكاييها اجازه داد كه از تحولات منطقه سوءاستفاده كنند.
به گزارش خبرنگار اعزامي خبرگزاري فارس به جمهوري آذربايجان، علي لاريجاني رئيس مجلس شوراي اسلامي كشورمان و هيئت همراه ظهر امروز جمعه با "اكتاي اسدوف " رئيس مجلس ملي آذربايجان، "ضيا عسگراوف " معاون اول رئيس مجلس و جمعي از نمايندگان پارلمان اين كشور ديدار و گفتوگو كردند.
علي لاريجاني در اين ديدار طي سخناني گفت: ايران و آذربايجان دو كشور دوست و صميمي هستند البته بنده 15 سال پيش براي اولين بار به آذربايجان سفر كرده بودم و امروز هم به رئيس جمهور آذربايجان گفتم كه تحولات خوبي در كشور شما در طول اين مدت رخ داده است و اين نشان ميدهد كه مجلس و دولت در جهت آباداني كشور تعامل خوبي دارند.
وي افزود: با توجه به قرابتهاي فرهنگي و تاريخي ميان دو ملت، بايد سطح همكاريها افزايش يابد؛ ظرفيتهاي دو كشور در زمينههاي اقتصادي فراوان است و بايد اين ظرفيتها عملياتي شوند.
رئيس مجلس تصريح كرد: امروز رئيس جمهور آذربايجان هم روي همكاريهاي نفتي، گازي و پتروشيمي تأكيد داشت و من هم فكر ميكنم اين حوزهها ظرفيت خوبي است كه ميتوان از آنها استفاده كرد، البته آذربايجان ميتواند از تكنولوژي خوب ايران در اين زمينه استفاده كند.
لاريجاني ادامه داد: پارلمان ايران از گسترش روابط اقتصادي ميان دو كشور كاملا حمايت ميكند و ما از اينكه ايران و آذربايجان در مورد مسائل منطقهاي مذاكره دارند، اين مسئله را گام مهمي در حفظ ثبات منطقه ميدانيم، الهام علياف رئيس جمهور آذربايجان نيز تاكيد داشت كه نشستهاي سهجانبه ايران، تركيه و آذربايجان بايد ادامه داشته باشد، از نظر ما هم اين فرمول خوبي براي منطقه خواهد بود.
وي با اشاره به تاكيد رئيسجمهور آذربايجان بر برگزاري نشست سهجانبه ايران، تركيه و آذربايجان در نخجوان گفت: ما اين فكر را درست ميدانيم چراكه بايد بسياري از مسائل منطقهاي از طريق همين مذاكرات منطقهاي حل و فصل شود و نميشود بيگانگان در مسائل منطقهاي ورود كنند.
رئيس مجلس اضافه كرد: بيگانگان سالها پيش به افغانستان لشكركشي كردند تا با تروريسم و مواد مخدر مبارزه كنند اما در طول اين 10 سال وضع تروريسم و مواد مخدر بدتر شده است.
"امروز دو مشكل مهم منطقه مواد مخدر و گسترش تروريسم است كه اين مشكلات براي ما و آذربايجان مسئله ايجاد كرده و حتي در مسئله قرهباغ هم ورود قدرتهاي بزرگ مشكلآفرين شده است ".
لاريجاني با بيان اينكه: "قدرتهاي بزرگ معمولا به خاطر منافع خودشان در مسائل منطقهاي ورود ميكنند "، بر دفاع هميشگي جمهوري اسلامي ايران از تماميت ارضي آذربايجان تاكيد كرد و گفت: به نظر بنده مشكل قرهباغ بايد به وسيله يك فرمول منطقهاي حل و فصل شود.
رئيس مجلس اضافه كرد: تا وقتي كه شرايط به نحوي باشد كه آمريكاييها يك روز به عراق حمله كنند و روز ديگر به كشور ديگر منطقه، مشكلات منطقه حل نخواهد شد لذا از نظر بنده فرمولي كه رئيس جمهور آذربايجان صبح امروز درباره نشستهاي منطقهاي بيان كرد، بهترين راهحل است.
لاريجاني ادامه داد: الهام علياف حتي صبح امروز مطرح كرد كه بايد هيئتهاي پارلماني ايران، تركيه و آذربايجان نيز نشستهايي برگزار كنند، ما هم از اين مسئله استقبال ميكنيم. در عين حال مسئله تروريسم موضوعي بسيار فراگير است و بايد به صورت ريشهاي با آن مبارزه شود.
وي افزود: برداشت ما اين است كه آمريكاييها به صورت ابزاري با تروريسم برخورد ميكنند، حتي آنها وقتي عراق را اشغال كردند، پشت صحنه با تروريستها ارتباط داشته و به آنها كمك ميكردند.
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه تروريستهاي منطقه مثل طالبان با پشتيباني آمريكاييها به وجود آمده و امروز براي آمريكاييها مشكلآفرين شدند، گفت: يكي از مهمترين مسائلي كه بايد در مذاكرات منطقهاي مورد بررسي قرار گيرد، موضوع تروريسم است.
لاريجاني اضافه كرد: در حوادث منطقهاي يعني حوادث شمال آفريقا و خاورميانه بايد دو موضوع را از يكديگر تفكيك كرد؛ اولين بحث اين است كه شكلگيري نهضتها براي مخالفت با رژيمهاي ديكتاتوري مثل تونس، مصر، ليبي و يمن است و ما از اين نهضتها حمايت ميكنيم.
وي افزود: نكته دوم اين است كه آمريكاييها و برخي كشورهاي غربي به دنبال ماجراسازي در مورد تحولات منطقه هستند تا اين نهضتها را منحرف كنند، در همين راستا در برخي كشورها هم قرار است كه آنها مسئله ايجاد كنند؛ مجموعه اين دو مقوله از هم جدا هستند و بايد اين مسائل را از يكديگر تشخيص داد.
رئيس مجلس با تاكيد بر اينكه: "نبايد به آمريكاييها اجازه داد كه از تحولات منطقه سوءاستفاده كنند " به موضوع تخريب ديوارهاي بيت المقدس اشاره كرده گفت: در شرايط فعلي صهيونيستها اقدامات بدي را در فلسطين آغاز كردند و قرار است كه بخشهايي از ديوارهاي بيت المقدس را تخريب كنند و اين بزرگترين توهين به ملتهاي مسلمان است چراكه قدس قبله مسلمانان بوده و مقدس است لذا همه كشورها بايد به اين مسئله حساس باشند.
لاريجاني در پايان سخنان خود خواستار واكنش پارلمانها و دولتهاي اسلامي به مسئله تخريب ديوارهاي بيت المقدس شد.
در ابتداي اين ديدار رئيس مجلس آذربايجان طي سخناني سفر هيئت پارلماني كشورمان را عاملي براي تحرك بيشتر بين مناسبات دو كشور خواند و گفت: مناسبات ايران و آذربايجان داراي ريشههاي عميق است و ما در قرون مختلف كنار يكديگر زندگي ميكرديم، البته وجود مشتركات ديني و فرهنگي نيز زمينه مناسبي براي توسعه روابط دو كشور است.
اسدوف افزود: در رابطه با مناسبات اقتصادي ميان دو كشور به خاطر بحران اقتصادي موجود، روابط اقتصادي ما كمي كاهش داشته اما در سال جاري اين روابط افزايش زيادي پيدا كرد، اما ايران يكي از كشورهاي در حال توسعه است و ما اميدواريم با استفاده از امكانات موجود ايرانيان نيز روابطشان را با ما بيشتر توسعه دهند.
وي خاطرنشان كرد: فعاليت گروههاي دوستي پارلمان دو كشور و رفت و آمدهاي طرفين ميتواند به ارتباط بيشتر ميان جمهوري اسلامي ايران و جمهوري آذربايجان منجر شود.
رئيس مجلس ملي آذربايجان به مناقشه قرهباغ اشاره كرد و اظهار داشت: در حال حاضر 20درصد از اراضي آذربايجان اشغال شده و بيش از يك ميليون نفر آواره هستند البته ما اين قدرت و توان را داريم كه از راههاي ديگري غير از صلح و مذاكره مناقشه قرهباغ را حل كنيم.
اسدوف ادامه داد: ايران در سطح مناسبات بينالمللي همواره از تماميت ارضي آذربايجان حمايت كرده و ما اطمينان داريم كه مقامات ايراني از حمايت از ما دريغ نخواهند كرد.
وي همچنين افزود: ما 19 سال است كه شاهد مناقشه قرهباغ هستيم، تلاشهايي براي حل اين مناقشه كرديم اما نتيجهاي نداشت لذا اگر موضوع حل نشود، از طريق تهديد و اجبار موضوع را حل خواهيم كرد.
رئيس مجلس ملي آذربايجان با اشاره به موضع كشورش در قبال مسئله فلسطين تأكيد كرد كه جمهوري آذربايجان از فلسطين كاملا حمايت كرده به اين سياست ادامه خواهد داد.