واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری شینهوا در تحلیلی به بررسی اوضاع آینده اتحادیه عرب در دوران دبیرکلی نبیل العربی وزیر امور خارجه سابق مصر پرداخت و نوشت :
سیاستمداران و تحلیلگران درباره آینده اتحادیه عرب در دوران دبیرکلی نبیل العربی که به طور رسمی از روز گذشته آغاز شده است اختلاف نظر دارند. العربی که پیش از این سمت وزارت امور خارجه مصر را در دست داشت در نشست فوق العاده 15 مه اتحادیه عرب، با اجماع اعضا به سمت دبیرکلی اتحادیه عرب انتخاب شدتا به عنوان هفتمین دبیر کل اتحادیه عرب از زمان تاسیس این اتحادیه در سال 1945 تاکنون، جانشین هموطنش عمرو موسی شود. العربی 76 ساله کارشناس حقوق بین الملل است و در سوابق وی عضویت در دادگاه بین المللی لاهه( در سال 2001 ) نیز دیده می شود. با وجود اطمینان تحلیلگران و سیاستمداران به توانمندی نبیل العربی، اما وقتی بحث آینده اتحادیه عرب در دوران دبیر کلی او مطرح می شود اختلاف نظرهایی در میان کارشناسان و سیاستمداران دیده می شود به ویژه اینکه العربی این سمت را زمانی تحویل گرفت که کشورهای عربی با انقلاب ها و اعتراضات بی سابقه ای که به بهار عربی معروف شده است روبرو هستند. هانی خلاف معاون سابق وزیر امور خارجه مصر و نماینده اسبق این کشور در اتحادیه عرب می گوید: به توانمندی نبیل العربی در اتحادیه عرب مطمئن است ولی این اطمینان متعلق به زمانی غیر از زمان کنونی در کشورهای عربی است. خلاف که در گفتگو با شینهوا سخن می گفت ادمه داد: العربی به عنوان یک فرد با تجربه و آگاه به قانون و قانونمندی، اگر در زمانی مناسب تر به این سمت می رسید بهتر می توانست توانمندی خود را نشان دهد اما در شرایط کنونی اتحادیه عرب در بدترین وضعیت قرار دارد و در این راه تفاوتی نیست که دبیرکلش چه فردی باشد چون جهان عرب در مرحله تغییر قرار دارد و همین مسئله سبب می شود تا هویت اعضای اتحادیه عرب ناهمگون شود و این ناهمگونی تصمیم گیری مشترک در این اتحادیه را دشوار و حتی با محدودیت جدی مواجه نماید.
این دیپلمات مصری خواستار آن شد که منشور اتحادیه عرب اصلاح شود تا این اتحادیه در چارچوب تلاش برای وحدت در توسعه، مجوز بررسی اوضاع داخلی اعضای اتحادیه را داشته باشد. هانی خلاف که سمت معاون نبیل العربی در دوران وزارت امور خارجه مصر را بر عهده داشت اضافه می کند: اگر العربی برای اصلاح منشور اتحادیه عرب اقدام کند جهش در داخل اتحادیه تقویت و شرایط عوض خواهد شد اما اگر چنین اقدامی صورت نپذیرد همچنان شاهد ایستایی بخش هایی از اتحادیه عرب خواهیم بود به ویژه اینکه در منشور کنونی مسائل داخلی کشورهای عضو از حوزه های مهمی به شمار می آیدکه اتحادیه عرب هیچگاه حق ورود به آن ندارد. وی در ادامه این پیشنهاد را مطرح می کند که نبیل العربی بخشی را در اتحادیه عرب تشکیل دهد که وظیفه اش ثبت تخلفات، تجاوزات و توسعه طلبی های اسرائیل در اراضی اشغالی و همچنین ثبت سیاست های جهان غرب علیه مهاجران عرب باشد تا بتوان از این طریق برای پایان دادن به این سیاست ها و حتی پیگرد قضایی مجریان آن اقدام کرد. بر خلاف هانی خلاف، طلعت حامد معاون دبیر کل امور پارلمان انتقالی عرب به دبیر کلی نبیل العربی خوشبین است و می گوید: العربی حامی سیاست آرام و نرم است به همین منظور اتحادیه عرب در دوران دبیرکلی او گام های مهمی برخواهد داشت. طلعت حامد با بیان اینکه پیش بینی او موفقیت نبیل العربی است ادامه می دهد: در این دوران اتحادیه عرب در مرحله آزمون دو گزینه ای بودن یا نبودن قرار دارد اما نبیل العربی با توجه به تجربه اش در اداره چنین شرایطی، در سوق دادن اتحادیه عرب به سوی اهداف موفق عمل خواهد کرد. این سیاستمدار با وجود اذعان به توانمندی نبیل العربی معتقد است: در این مرحله دشوار او به تنهایی نمی تواند کشتی نجات اتحادیه عرب باشد و وظیفه کشورهای عربی است که به او در این ماموریت کمک کنند زیرا اتحادیه عرب انعکاس اراده تمامی کشورهای عرب است. بر خلاف دو سیاستمدار فوق که دوران کنونی را دورانی دشوار برای اتحادیه عرب خواندند احمد حمروش دبیر کل کمیسیون همکاریهای عربی در اتحادیه عرب معتقد است: شرایط کنونی بهترین شرایط برای دبیرکلی نبیل العربی است زیرا او از چهره های حامی تغییر در جهان عرب است به همین منظور انتظار می رود در دوران دبیر کلی او اتحادیه عرب نقش مثبتی در پیگیری منافع کشورهای عربی داشته باشد