واحد مرکزی خبر/ ترکیه تصمیم گرفت انقلابیون لیبی را به رسمیت شناسد و تلاش می کند نفوذ خود را در این کشور احیا کند و فصل جدیدی در دیپلماسی بگشاید که برای یافتن راه خود از آغاز این بحران با مشکل مواجه است.
احمد داوود اوغلو وزیر امور خارجه ترکیه یکشنبه در بنغازی ، پایگاه انقلابیون لیبی ، اعلام کرد : لیبی و ترکیه تاریخ مشترک و آینده ای مشترک دارند.
داوود اوغلو که مقامات شرکت های نفتی و هوایی ترکیه او را همراهی می کردند به گذشته عثمانی لیبی و روابط اقتصادی بین دو کشور که امروزه براثر این مناقشه با تردید مواجه شده است اشاره می کرد. وزیر امور خارجه ترکیه این پیام را هنگامی که در جمع صدها نفره ای در میدان آزادی بنغازی سخنرانی می کرد تکرار کرد. داووداوغلو که محافظانش او را در برگرفته بودند به همراه لیبیایی های مشتاقی که فریاد می زدند : زنده باد ترکیه یا به انگلیسی شعار می دادند لیبی آزاد، قذافی گم شو از مقابل فروشندگان دوره گرد عبور کرد. داوود اوغلو پس از گفتگو با مصطفی عبدالجلیل رئیس شورای ملی انتقالی لیبی برای نخستین بار اعلام کرد شورای ملی انتقالی لیبی نماینده مشروع ملت لیبی است. مراد یکتین سردبیر نشریه انگلیسی زبان ترکی دیلی اعلام کرد: این به رسمیت شناختنی دیپلماتیک است هرچند رسمی نیست، زیرا ترکیه در بنغازی سفیری ندارد.
وی افزود: این نشانه روشنی است مبنی براینکه سیاست ترکیه که کمی تعلل می کند تغییر پیدا کرده است.
روز شنبه ، ترکیه پیش از این اعلام کرد به صورت قطعی سفیر خود را از طرابلس فرا خوانده است و او این شهر را مارس گذشته به سبب درگیری ها ترک کرده است و تحریم هایی علیه این کشور برقرار می کند. روزنامه رسمی ترکیه به این ترتیب فرمانی دولتی را منتشر کرد که تحریم های فوریه گذشته سازمان ملل علیه سرهنگ قذافی ، خانواده و نزدیکان او را وارد حقوق ترکیه کرده است هدف از این تحریم ها لیبین فارین بانک Libyan Foreign Bank است که شصت و دو و سی و هفت درصد سهام بانک ترکیه لیبی ای اند تی بانک را در اختیار دارد.
این بانک تحت کنترل صندوق ضمانت سپرده های پس انداز است. ترکیه به عنوان تنها کشور اسلامی عضو ناتو و بازیگر مهم بین المللی به این ترتیب به تدریج موضع خود را در قبال حکومت لیبی تشدید کرده است. این کشور در ابتدا با تحریم ها مخالفت و از حملات هوایی غربی ها انتقاد کرده بود .
ترکیه سپس پیشنهاد میانجی گری با نقشه راهی مطرح کرده بود.
این پیشنهاد پیگیری نشد و بدون نتیجه بود. قبل از بحران ، دهها هزار ترک در لیبی به ویژه در بخش ساخت و ساز در طرح هایی که ارزش آن پانزده میلیارد دلار ( یازده میلیارد یورو) براورد شده بود کار می کردند.
بیش از هفده هزار ترک اواخر فوریه لیبی را ترک کردند و کارگاه های مهم ساختمانی را به حال خود رها کردند. مراد یتکین افزود: اما عامل سیاسی مهم تر است.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از بنغازی، وی گفت: ترکیه نمی خواهد با کشورهایی که به آنها ارتباطات تاریخی دارد مخالفت کند.
این کارشناس سیاسی ترک اعلام کرد علاوه بر این حزب اسلامگرای محافظه کار حاکم پیش از انتخابات دوازده ژوئن که این حزب در آن به پیروزی رسید از آن می ترسید که با در پیش گرفتن ابتکاراتی علیه یک کشور اسلامی خشم افکار عمومی خود را برانگیزد. این کارشناس افزود : ما پیامدهای جنگ عراق را شاهد بودیم.
ما در ترکی ضرب المثلی داریم که می گوید مارگزیده از ریسمان سیاه و سفید می ترسد.