اسداللهی كارشناس مسائل خاورمیانه با بیان این كه گروه های انقلابی تصور می كنند كه تبعیت از الگوی انقلاب اسلامی ایران و حضور اسلامگرایان در خاورمیانه برای آنها مشكلات عدیده ای به وجود خواهد آورد گفت : اختلاف با گروه های قومی، چپ، سوسیالیستی، هراس كشورهای عربی و اهل سنت از عملكرد نامناسب گروه های اسلامی مانند القاعده ، مخالفت آمریكا و غرب با گروه های اسلامگرا و جلوگیری عربستان و قطر از حضور اسلامگرایان درمنطقه از جمله این مشكلات است كه باعث می شود گروهی مانند اخوان المسلمین جو عمومی را برای مطرح كردن شعارهای انقلاب اسلامی آماده نبیند.
مسعود اسد الهی در گفت وگو با خبرگزاری تقریب "تنا" در خصوص دلیل تمایل كشورهای عربی به الگو گیری از سیاست تركیه اظهارداشت : تحولاتی كه در حال حاضر در منطقه خاورمیانه در جریان است هنوز در مراحل اولیه قرار دارد و شاید هنوز زود باشد كه به قیام های تونس، مصر و ... عنوان انقلاب بدهیم زیرا اكنون تنها تحولی كه در این كشورها افتاده تغییر در راس هرم حكومت های دیكتاتوری است ولی در عین حال بدنه نظام به قوت خود باقی است.
مسكوت ماندن سیاست های اسلامی تا زمان برگزاری انتخابات
وی ادامه داد : انقلابیون در كشورهای خاورمیانه به این نتیجه رسیده اند كه در حال حاضر این قیام ها ناقص است بنابراین گروه های انقلابی چه اسلامی و چه غیر اسلامی دیدگاه های مذهبی و حكومتی خاصی را مطرح نمی كنند زیرا اعتقاد دارند كه در مرحله اول انقلاب موفق به بركناری دیكتاتوری ۳۰ ساله شده اند و هنوز دستگاه های امنیتی در مقابل قیام های مردمی مقاومت می كنند لذا این گروه ها مانند اخوان المسلمین تا زمان برگزاری انتخابات به روش مسالمت آمیز و تغییر حكومت به شعارهای خود رنگ و لعاب اسلامی نخواهند داد.
سیاست اخوان المسلمین در عدم طرح شعارهای اسلامی
این كارشناس خاورمیانه با بیان این كه گروه اسلامی اخوان المسلمین شناخته شده است گفت : در حال حاضر این تشكیك میان مردم به وجود آمده كه آیا اخوان المسلمین تن به سازش داده است؟ ولی نكته اصلی این است كه این گروه صلاح نمی بیند در حال حاضر شعارهای اسلامی مطرح كند زیرا تصور می كند كه موجب اختلاف میان گروه های انقلابی خواهد شد.
معضلات گروه های انقلابی خاورمیانه در الگوی گیری از انقلاب اسلامی ایران
وی افزود : شاید این سؤال برای ملت خاورمیانه به وجود آید كه از چه الگویی تبعیت كنند ؟ طرز تفكر گروه های انقلابی در منطقه خاورمیانه براین است كه در صورت تبعیت از الگوی انقلاب اسلامی مشكلات عدیده ای برای آنها پیش خواهد آمد :
۱- اختلاف با گروه های قومی، چپ، سوسیالیستی و ... كه در نهایت این تفرقه به نفع ضد انقلاب تمام خواهد شد،
۲- از سوی دیگر این گروه ها معتقدند كه كشورهای عربی واهل سنت به علت عملكرد نامناسب گروهای اسلامی مانند القاعده، ترسی بزرگ از اسلامگراها پیدا كرده اند كه نمونه این عملكرد اقدامات رعب آور گروه های تكفیری در عراق و پاكستان است، بنابراین این كشورها معتقدند سر كار آمدن گروه های اسلامگرا یعنی روی كار آمدن گروه های تكفیری خشونت گرا،
۳- سومین دلیل، مخالفت آمریكا و غرب با گروه های اسلامگرا است و این گروه ها تصور می كنند كه اگر شعار حكومت اسلامی دهند غرب نگران شده و در ارتش و دیگر مؤسسات دولتی بر علیه گروه های اسلامگرا اعمال نفوذ خواهند كرد،
۴- دولت های عربی مانند مصر در حال حاضر از نظر اقتصادی ضعیف هستند بنابراین دولت هایی مانند عربستان و قطر وارد عمل شده و از حضور اسلامگرایان در این كشور ها جلوگیری می كنند.
اسد اللهی ادامه داد : با توجه به تمامی این دلایل گروهی به نام اخوان المسلمین وقتی جو عمومی را برای مطرح كردن شعارهای اسلامی آماده نمی بیند این مسائل را مطرح نمی كند و در مقابل از حكومتی لاییك مانند تركیه صحبت می كند البته با توجه به این كه قوانین آن در تضاد با اسلام نباشد.
احتمال شكست اخوان المسلمین در انتخابات در صورت طرح شعارهای اسلامی
وی با بیان این كه گروه اخوان المسلمین در صورت طرح شعارهای اسلامی در انتخابات شكست می خورد گفت : در حال حاضر تبعیت از انقلاب اسلامی ایران به دلیل هراس ملت ها از گروه های اسلامی امكان پذیر نیست ولی در مقابل غرب، تركیه را به عنوان یك الگوی خوب برای ملت خاورمیانه معرفی می كند.
دلایل تمایل گروه های انقلابی خاورمیانه به الگوی تركیه
این كارشناس خاورمیانه با اشاره به ۱۰ سال حكومت مثمر ثمر اردوغان در تركیه اظهارداشت : در این ۱۰ سال موفقیت های اقتصادی بی شماری نصیب اردوغان شد و از سوی دیگر سیاست های ضد آمریكایی حزب خود را كنار گذاشت به همین دلیل آمریكا تركیه را برای الگو برداری به ایران ترجیح می دهد البته نباید فراموش كرد كه حزب اردوغان ریشه در گروه اسلامی اخوان المسلمین دارد و این مسئله به گروه های انقلابی مصری و تونسی این نوید را می دهد كه می توان با وجود وابستگی به اخوان المسلمین با امریكا و دیگر كشورهای غربی همكاری كرد بنابراین الگوی تركیه را به راحتی می پذیرند.
وی با تأكید براین كه آمریكا به هیچ عنوان اجازه پیشرفت كشورهای عربی را همسان تركیه نمی دهد گفت : زمینه های پیشرفت همه جانبه در كشورهای عربی به دلایل بی سوادی و فقر مفرط و نداشتن ارتش قوی وجود ندارد و حتما باید در این كشورها یك معجزه اقتصادی اتفاق بیفتد تا كشوری مانند تركیه به وجود آید.
دلایل گرایش جمعیت تركیه به سیاست لیبرالیستی غرب
اسد اللهی در پاسخ به این سؤال كه با وجود جمعیت عظیم مسلمانان در تركیه به چه دلیل در این كشور سیاست لیبرالیستی غربی پیاده می شود اظهارداشت : جمعیت تركیه به ۳ قسمت عمده تقسیم می شوند كه قسمت اول ترك ها هستند و در مقابل آنها گروه های اقلیت قوی كرد و علوی وجود دارند كه این دو گروه ۴۰ درصد از جمعیت تركیه را تشكیل می دهند.
وی افزود : علوی ها به دلیل مسائل تاریخی مانند حكومت عثمانی به هیج عنوان تمایلی به قدرت رسیدن اسلامگراها در تركیه ندارند از سوی دیگر این عدم تمایل در مورد كردها به دلیل تعصب قبیله ای نیز مشهود است. در این میان تنها ترك ها باقی می مانند كه بخشی از آنها نیز وابسته به احزاب چپ گرا و یا پان تركسیم هستند كه حضور گروه های اسلامگرا در كشور را نمی پسندند بنابراین در نهایت گروه كوچكی از مسلمانان می مانند كه جزو اخوان المسلمین هستند كه این گروه نیز به خاطر بوجود نیامدن اختلاف میان گروه ها بر شعارهای اسلامی در تركیه پافشاری نمی كنند.
اسد الهی تأكید كرد كه كسب آرای ۵۰ درصدی اردوغان به خاطر مسائل اسلامگرایی نبود بلكه به علت موفقیت های اقتصادی وی در تركیه بود.
وی در خصوص سناریو پردازی غرب برای حمله تركیه به سوریه و ایجاد اختلاف میان این كشور با سایر كشورهای خاورمیانه تصریح كرد : در حال حاضر مسئولان تركیه دچار سردرگمی خاصی شده اند به عنوان نمونه مواضع تركیه در مورد لیبی بسیار نوسان داشت در ابتدا از قذافی حمایت و مخالف دخالت ناتو در لیبی بود زیرا سرمایه گذاری عظیمی در لیبی كرده بود و به هر شكل قصد مصالحه میان قذافی و مخالفان را داشت ولی هنگامی كه مردم لیبی بر علیه تركیه تظاهرات كردند شورای انتقالی لیبی را به رسمیت شناخت
این كارشناس خاورمیانه ادامه داد : تركیه از سرایت بی ثباتی در سوریه به كشور خود هراس داشت زیرا با توجه به تركیب جمعیتی تركیه كه قبلا یاد آوری كردیم امكان داشت علوی ها و كردهای سوریه به تركیه بروند و یا بالعكس و در نتیجه جنگ داخلی روی دهد بنابراین تركیه تصمیم گرفت كه وارد خاك سوریه شده و منطقه ای را به صورت كمربند امنیتی تحت اشغال خود در آورد كه در حال حاضر با وجود موفقیت سوریه در سركوب مسلحین این امر منتفی اعلام شد.
علت تغییر موضع اردوغان نسبت به كشورهای خاورمیانه
اسد اللهی یكی از علل تغییر موضع اردوغان نسبت به كشورهای خاورمیانه را غرور وی در موفقیت های اقتصادی دانست و گفت : این غرور باعث شده كه اردوغان وارد یك سری مسائل منطقه ای شود كه فراتر از توان تركیه است در این مورد می توان به سخنان اردوغان در زمان پیروزی در انتخابات اشاره كرد كه گفت : پیروزی من در انتخابات تنها پیروزی تركیه نبود بلكه پیروزی بوسنی ،سوریه و ... بود و این سخنان نشان می دهند كه اردوغان تمایل دارد نقش رهبری را در جهان اسلام ایفا كند.
تئوری توطئه آمریكا و تركیه غیر واقعی است
وی در مورد یكی از احتمالات مبنی بر تبانی آمریكا با تركیه بر علیه كشورهای خاورمیانه در پشت پرده سیاست، خاطرنشان ساخت : این تئوری توطئه می گوید اردوغان با شعارهای دفاع از فلسطین و حمایت از مقاومت در خاورمیانه نفوذ پیدا كرد كه بعد از آن بتواند با آمریكا بر علیه كشورهای خاورمیانه هماهنگ شود ولی واقعیت این است كه اردوغان با توجه به ریشه های اخوان المسلمین در خود با آمریكا تبانی نخواهد كرد و اگر قصد توطئه داشت مدت ها قبل با توجه به فرصت های پیش آمده و نفوذش در خاورمیانه این كار را می كرد.
از بین رفتن پایگاه اردوغان در صورت اصرار بر مواضع اشتباه
این كارشناس خاورمیانه افزود : اردوغان احساس می كند كه باید نقش رهبری را در جهان اسلام ایفا كند به همین دلیل قصد هماهنگی با آمریكا را دارد ولی این مواضع به زودی پایگاه اردوغان را در تركیه ضعیف خواهد كرد و اگر اردوغان بخواهد سیاست های اشتباه خود را ادامه دهد ارتباطش با ایران و سایر كشورهای منطقه خاورمیانه تیره خواهد شد.