واحد مرکزی خبر/ خبرگزاری شینهوا در تحلیلی نوشت کارشناسان اقتصادی و مالی قاره آفریقا بر این عقیده هستند که بانک جهانی در راهبرد جدید خود در این قاره کاستیها و محدودیتهای زیادی دارد.
راهبرد جدید بانک جهانی برای تسریع روند توسعه در قاره آفریقا به هیچ وجه نتوانسته است کارشناسان اقتصادی آفریقا را که اخیرا در نشستی در داکار پایتخت سنگال گردهم آمده بودند، راضی و اعتماد آنها را جلب کند. بانک جهانی که در سالهای اخیر به علت داشتن یک راهبرد ناموثر در قاره سیاه بارها به شدت از طرف آفریقاییها مورد انتقاد قرار گرفته است، به تازگی تصمیم گرفت راهبرد جدیدی در قاره آفریقا اتخاذ کند که هدف اصلی اش تبدیل رشد اقتصادی به اشتغال زایی، کاهش آسیب پذیری اقتصاد کشورهای آفریقایی و تقویت حسن زمامداری به منظور ریشه کنی آفت فساد مالی در نهادهای دولتی این کشورها است. کارشناسان اقتصادی آفریقا در نشست داکار ضمن ابراز خرسندی از این که بانک جهانی در روابط خود با کشورهای آفریقایی از تحمیل دیدگاههای خود به این کشورها صرفنظر کرده است و از این پس تلاش می کند یک مشارکت سازنده با آنها برقرار کند، تاکید کردند راهبرد جدید این نهاد مالی بین المللی در قاره سیاه همچنان با کاستیها و نقایصی همراه است.
«دییری سک»، مدیر «مرکز پژوهشهای اقتصاد سیاسی» مستقر در داکار در این باره می گوید اهدافی که بانک جهانی برای تسریع روند توسعه در قاره آفریقا مدنظر قرار داده و به کشورهای این قاره ابلاغ کرده است، کافی نیست. این کارشناس اقتصادی آفریقا تاکید کرد در راهبرد جدید بانک جهانی در آفریقا، به بخش خصوصی بهای کافی و همچنین اعتبارات مالی کافی داده نشده است.
همچنین بانک جهانی در سیاست اقتصادی خود اهمیت اقتصاد زیرمنطقه ای را در قاره آفریقا چندان جدی نگرفته است این در حالی است که اقتصاد کشورهای آفریقایی بیش از پیش به سمت وحدت منطقه ای یا زیر منطقه ای پیش می رود.
به همین علت کارشناسان آفریقایی بر این عقیده هستند که بانک جهانی در ترسیم راهبرد جدید خود آن طور که انتظار می رفت از چارچوب محدود اقتصاد ملی کشورهای آفریقایی فراتر نرفته است. مدیر مرکز پژوهشهای اقتصاد سیاسی مستقر در داکار افزود یکی دیگر از محدودیتها و نقایصی که می توان برای راهبرد جدید بانک جهانی در آفریقا برشمرد این است که سیاست جدیدی که این نهاد مالی اتخاذ کرده، از یک نظریه توسعه اقتصادی واقعی نشات نگرفته است بلکه مسئولان بانک جهانی در چارچوب راهبرد جدید خود یک رشته پیشنهادهای کم و بیش مرتبط به هم را ارائه کرده اند.
«ابراهیم دیا» که یک اقتصاددان و حامی محیط زیست است و به عنوان مدیر کل «مرکز چالش هزاره» مستقر در سنگال فعالیت می کند، در این باره می گوید راهبرد جدید بانک جهانی در قاره آفریقا نیروها و منابعی را که کشورهای آفریقایی باید برای تقویت اقتصاد خود روی آنها تکیه کنند، معرفی نکرده است.
ابراهیم دیا ادامه داد بانک جهانی می بایست در تعیین راهبرد جدید خود شباهتها و اشترکات موجود میان اقتصاد کشورهای آفریقایی با اقتصاد کشورهای نوظهور آسیا مانند هند و چین را مدنظر قرار دهد چرا که گزارشهای بانک جهانی نشان می دهد که اقتصاد کشورها آفریقایی نیز مانند اقتصاد کشورهای فوق الذکر در حال جهش است. ابراهیم دیا با مقایسه اوضاع اقتصادی در چین و هند با شرایطی که در کشورهای آفریقایی حاکم است، تاکید کرد بانک جهانی به جای تمرکز خود بر روی صادرات کشورهای آفریقایی، می بایست تلاشهایش را بر ایجاد بازارهای واقعی و قوی در قاره آفریقا متمرکز می کرد. این کارشناس اقتصادی آفریقا تاکید کرد در ابتدا لازم است که بازارهای داخلی گسترده و قوی در اختیار داشته باشیم، اقتصاد و پول ملی خود را کاملا تحت کنترل در آوریم، بر بازار مواد اولیه خود که در جهان مشتریان زیادی دارد کاملا مسلط باشیم و فضاهای اقتصادی و تجاری باز ایجاد کنیم آنگاه برای داشتن نیروی انسانی قوی و متخصص، منابع آموزشی خود را تقویت کنیم.
ابراهیم دیا افزود چینی ها و هندی ها با تحقق این شرایط است که توانسته اند اقتصاد ملی خود را تقویت کنند و بانک جهانی نیز برای تسریع روند توسعه در آفریقا باید این معیارها را کاملا مدنظر قرار می داد. «امدو کان»، مدیر کل بانک مرکزی سنگال، در این باره تاکید کرد: نیازهای مالی توسعه در قاره آفریقا باید از داخل قاره تامین شود اما در این راستا نباید از کمکهای و منابع مالی خارجی نیز چشم پوشی کنیم.
کارشناسان اقتصادی آفریقا همچنین به اتفاق بر این عقیده هستند که برای قاره سیاه رشد اقتصادی مبتنی بر یک توسعه پایدار، ممکن و لازم است.
«عبدالله روخایا وون»، رئیس مرکز «رهبری آفریقا» خواستار آن است که بانک جهانی بیشتر از گذشته کارشناسان و نخبگان اقتصادی و مالی آفریقا را در تعیین راهبردهای خود به ویژه در قاره سیاه، مشارکت دهد.
«مارسلو گیوگال»، مدیر بخش مبارزه با فقر در بانک جهانی، می گوید برغم بحران مالی بین المللی که تقریبا همه کشورهای جهان را تحت الشعاع قرار داد، اقتصاد برخی از کشورهای آفریقایی رشدی پنج درصدی داشت و این نشان می دهد که در کنار اقتصادهای نوظهوری مانند برزیل،هند و چین، بازیگران بزرگ جدیدی در عرصه اقتصاد بین المللی در قاره آفریقا در حال ظهور هستند.