واحد مرکزی خبر /برقراری رابطه با امریکا ، غرب و به ویژه رژیم صهیونیستی از اولویتهای کشور جنوب سودان خواهد بود که روز نهم ژوئیه تشکیل آن و عضویتش در سازمان ملل متحد رسما اعلام خواهد شد .
خبرگزاری شینهوا در تحلیلی از خرطوم نوشت کشور جنوب سودان که تشکیل ان نهم ژوئیه رسما اعلام خواهد شد به برقراری روابط خارجی گسترده نیاز دارد اما این کشور نوپا باید در پی شیوه ای باشد که هیچ طرفی را در منطقه ای که به علت نفوذ خارجی ، آبها ، منابع اقتصادی و درهم تنیدگی ناشی از بافت جمعیتی صحنه کشمکش است خشمگین نکند .
تحلیلگران سیاسی درباره این موضوع اتفاق نظر دارند که پرونده روابط ( خارجی ) یک چالش مهم پیش روی دولت جنوب سودان و سنجشی برای میزان توانایی آن در ایجاد توازن در روابطش با کشورهای غربی ، امریکا و سپس کشورهای آفریقایی و عربی و در راس آن مصر است.
پرفسور حسن ساعوری رئیس انجمن علوم سیاسی سودان گفت اولویت در روابط خارجی با امریکا و اوگاندا و کنیا خواهد بود. وی افزود روابط جنوب سودان با امریکا روابط عادی نخواهد بود زیرا واشنگتن در مذاکرات بین شمال و جنوب سودان نقش مهمی داشت و تقریبا همه موافقنامه ها و پروتکلها با خودکارهای امریکایی نوشته شده است .
وی افزود امریکا پیش از جدایی به طور کامل جنبش خلق را پذیرفته بود و اکنون نیز این جنبش تلاش می کند واشنگتن از مرحله پذیرفتن به مرحله حمایت کامل گام بردارد. ساعوری تصریح کرد روابط آینده بین جنوب سودان و اوگاندا جنبه راهبردی خواهد داشت . وی گفت اکنون بیشتر کالاهای اساسی برای جنوب سودان از اوگاندا می آید و بیشتر نیروی کار نیز از این کشور است. ساعوری گفت در شمال اوگاندا در مرز با جنوب سودان شورش وجود دارد و باید برای پایان دادن به حضور شبه نظامیان ارتش مسیح که ثبات را در شمال اوگاندا تهدید می کنند روابط راهکاری راهبردی بین دو کشور برقرار باشد.
ساعوری درباره روابط جنوب سودان با کنیا نیز گفت کنیا یک کشور محوری برای جنوب سودان است و ناظر موافقنامه صلح فراگیر است و در روابط با این کشور نو پا دارای امتیاز است. وی افزوددر کل ، جنوب سودان روابط قوی با این همسایه آفریقایی اش برقرار خواهد کرد و شاید به اتحادیه همکاریهای اقتصادی جنوب آفریقا ( کومسا ) ملحق و شاید به اتحادیه کنفدرالی با اوگاندا و کنیا و تانزانیا وارد شود اما همه اینها به پایان دادن به شورش جنوب که شش جنبش جدا شده از ارتش خلق آن را رهبری می کنند بستگی دارد.
ساعوری در خصوص روابط خارجی کشور جنوب سودان با کشورهای عربی نیز گفت انتظار می رود جنوب سودان با برخی کشورهای عربی و در راس آن مصر که به داشتن روابط با این کشور نوپا علاقه مند است رابطه برقرار کند.
ساعوری گفت اما به نظر می رسد مصر هم اکنون سرگرم امور داخلی خود است و کشورهایی مانند عربستان ، قطر و امارات در تکاپو هستند اما تحرک آنها کند است .
قطعا روابط اعراب بر رابطه بین شمال و جنوب سودان تاثیرمنفی یا مثبت خواهد گذاشت. پرفسور ساعوری پیش بینی کرد بین کشور جنوب سودان و اسرائیل رابطه برقرار خواهد شد . وی افزود بر اساس اطلاعات من ، اسرائیل هفتمین طرفی خواهد بود که کشور جنوب سودان را پس از اعلام رسمی آن در نهم ژوئیه به رسمیت خواهد شناخت.
ساعوری گفت بر اساس آنچه که اعلام شده است اسرائیل با جنوب سودان به ویژه در زمینه های آبی همکاریهای تنگناتگی خواهد داشت و برای استفاده ازاختلافات بین کشورهای حوزه رود نیل ناشی از موافقنامه عنتبه تلاش خواهد کرد و این به مشکلاتی با سودان و مصر منجر خواهد شد.
محمد حسن سعید تحلیلگر سیاسی سودانی گفت قطعا غربیها تلاش خواهند کرد جنوب سودان به راحتی اعلام موجودیت کند و در پی آن خواهند بود که جنبش خلق دست کم برای یک دوره دیگر بر جنوب سودان مسلط باشد تا کنترل این جنبش بر جنوب تثبیت شود.
وی گفت در ارتباط با محور روابط خارجی جنوب با همسایگان آفریقایی اش نیز باید گفت رابطه این کشورها با کشور جنوب به میزان تاثیر گذاری و مواضع به هنگام منازعه بین شمال و جنوب و همچنین روند اجرای موافقنامه صلح فراگیر بستگی دارد.
سعید تاکید کرد کشور نوپای جنوب سودان به صورت اساسی در منازعه بر سر آبهای رود نیل تاثیر خواهد گذاشت. وی گفت جنوب سودان بر اساس سیاستهای آبی اش و پیوستنش به پیمان عنتبه یا اجرای اصل پیمانهای قبلی و پیوستن به مصر و سودان یا موضعگیری حد وسط ، به طور مثبت یا منفی بر کشورها تاثیر خواهد گذاشت.
سعید گفت کشور جنوب سودان یازدهمین کشور حوزه رود نیل و به همراه مصر و شمال یکی از سه کشوری خواهد بود که مصب رودخانه نیل است .
این وضع ایجاب می کند کشور جنوب مواضع واحدی با کشورههای مصر و شمال سودان اتخاذ کند اما در عین حال مانع آن خواهد شد که این کشور به طرحهایی با کشورهای منبع و سرچشمه آب رود نیل وارد شود یا به گروه کشورهای شرق آفریقا ملحق شود. وی تاکید کرد شماری از کشورهای آفریقایی تاثیر گذار همچنان به جدایی جنوب و تاسیس کشور مستقلی به اعتبار آنکه ثبات را در این منطقه تهدید می کند به دیده تردید نگاه می کنند . سعید گفت کشورهایی مانند اتیوپی به شدت تاسیس کشور جدید را در جنوب سودان زیر نظر خواهند داشت.
وی گفت اتیوپی با توجه به قومیتهای متعدد و مشکلات داخلی اش و همچنین منازعه بین این کشور و سومالی بر سر منطقه اوغادین با اکثریت سومالیایی نشین امکان دارد به جدایی جنوب اتیوپی از آن منجر شود.
قرار است جدایی جنوب سودان از شمال آن نهم ژوئیه رسما و بر اساس همه پرسی تعیین سرنوشت که نهم ژانویه گذشته اجرا شد اعلام شود تا به موافقنامه صلح بین شمال و جنوب که در سال 2005 میلادی امضا شد عمل گردد .
کشور جنوب سودان جدیدترین کشوری خواهد بود که به سازمان ملل متحد می پیوندد و صدو نود و سومین کشور در سازمان ملل و پنجاه و چهارمین کشور در اتحادیه آفریقا خواهد بود .